ESOB Eğitim ve Hizmet Binası Ahi Evran Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, davet üzerine kürsüye gelen Birlik Başkanı Kazım Barışık, “Tüketici Hakları” gibi önemli bir meseleye duyarlı yaklaşarak aralarında bulunan Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri, oda başkanları ve “Omurgamız” dediği genel sekreterlerine ayrı ayrı teşekkür etti.

 

Başkan Barışık, Tüketici Hakları Günü’nün ülkemizde de Bakanlık ve Valilik oluru ile yapıldığına işaret ederek, “Bizim de birçok meslek gruplarında esnaf temsilcilerimiz vardır. Mesela, Fırıncılar, Simitçiler, Peynirciler, Sütçüler vs gibi. Bizim görevimiz bu. Temsil ettiğimiz topluma anlatacağımız şeyler olacak. Bilgili olmak, bilgilendirilmek mutluluktur. Bu size özgüven kazandırır. Yüce Rabbimiz de, gönderdiği ilk ayetti ‘Oku’ demiş. Hiç bilenle bilmeyen bir olmaz. Okumuş insanla, okumamış insan bir olmaz. Biz de aldığımız görevin karşılığı olarak temsil ettiğimiz üyelerimizin karşısına bilinçli ve bilgili çıkmalıyız. Bunu da öğrenerek yapabiliriz. Bu tür toplantılar da öğrenmek için fırsattır. Faydalı değilse devlet bu görevi niye versin. Tüketici Hakları’nı hepimizin bilmesi lazım, bilinçlenmesi lazım. Bir anlamda bilinçli tüketici haklarını bilendir”dedi.

 

Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz de, “Tüketici Hakları Günü” etkinliğine katılan başta Birlik Başkanı K azım Barışık olmak üzere tüm yönetim kurulu üyeleri ve oda başkanları ile genel sekreterlerine teşekkür ederken, “Neticede hepimiz tüketiciyiz. Hakkımız nedir, nasıl ve nerede arayacağız, bunları bilmek lazım. Biz de size bunu anlatmaya geldik. Amacımız, bilinçli tüketici yaratmak. Bilinçli tüketici nasıl olmalı, nasıl alışveriş yapmalı, karşılaştığı problem durumunda nasıl hareket etmeli, bunları vatandaş olarak da hepimiz bilmeliyiz”dedi.

 

Daha sonra Ticaret İl Müdürlüğü Raportörü Tuba Kenarlı tarafından, 4077 sayılı Kanun kapsamında yer alan “Tüketici Hakları”’nı anlatırken, tüketicilerin bilinçlenip, korunması gereken taraf olmaktan çıkıp, haklarını bilen, savunan ve piyasada üzerine düşen rolü bilinçli ve etkin şekilde yerine getiren bireyler olarak gözükmesi gerektiğini söyledi.

 

Kenarlı, tüketicilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerle ilgili şikayetlerinin çözümü için 81 ilde faaliyet gösteren il ve İlçe hakem heyetlerine başvurabileceğini,  bu başvurular sırasında; 3 bin 100 TL’nin altındaki bedelli şikayetlerin tüketicinin ikametgahının olduğu yerdeki İlçe Hakem Heyeti Başkanlıkları’na, 3 bin 100 TL’nin üstündeki bedelli şikayetlerini ise Ticaret İl Müdürlüğü’ne yapmaları gerektiğini hatırlattı.