Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, dünyanın dört bir tarafında hizmet veren Türk okullarının insanlığa, barışa hizmet eden kurumlar olduğunu söyledi. Coş, dünya çapında cihanşümul bir şekilde ortaya çıkan bu hizmetin Türkçe Olimpiyatları sayesinde Türk kamuoyu tarafından daha iyi ve yakinen tanındığını ifade etti.

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.’su düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nın Adana etkinliklerine katkı sağlayanlara teşekkür plaketi verildi. Anadolu Girişimci İşadamları Derneği binasında düzenlenen törende konuşan Vali Avni Coş, ‘hizmet’in Türk milletinin en büyük sivil toplum hareketi olduğunu kaydetti. Dün çapında ortaya çıkan bu hizmetin Türkçe Olimpiyatları vesilesiyle daha iyi anlaşıldığını belirten Vali Coş, “Değişik ülkelerdeki Türk okullarında eğitim alan çocukların, dilimizi konuştuklarını, kültürümüzü tanıdıklarını, Türkiye’yi bildiklerini, sevdiklerini görüyoruz. Bundan da büyük haz duyuyoruz. “ dedi.
Bu işin maddi yararlarının zaman içinde daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacağını aktaran Vali Coş, “Şuanda yüzbinlerce mezun var, yarın onmilyonlarca yüzmilyonlarca alacaklar. Bu mezunlar aldıkları kaliteli eğitimle birlikte ülke yönetiminde söz sahibi olmaya başladığında, o ülkelerle Türkiye arasındaki münasebetler her anlamda olumlu gelişecektir. Bu çocuklarımız ülkemizi ikinci vatan olarak algılayıp Türkiye ile ilişkilerin güçlenmesinde büyük destek olacaklardır. Bu maddi faydalarından sadece biri.” şeklinde konuştu. 
MANEVİ FAYDALARI

Yurt dışındaki Türk okullarının maddi yararlarının yanında manevi faydalarının da olduğunu vurgulayan Hüseyin Avni Coş, bu okullarda; insani hasletleri, faziletleri, sevgiyi, barışı, dostluğu yardımlaşmayı, saygıyı öğrenen çocukların dünyada bu kavramaların egemen olmasına katkıda bulunacaklarını dile getirdi. “Türk okullarının diplomatik ilişkilerimizin olmadığı ülkelerde bile bayrağımızı, adımızı, istiklal marşımızı, Atatürk’ü, milletimizi, kültürümüzü tanıtan tarihimizi öğreten bir misyon ifa ediyor.” diyen Vali Hüseyin Avni Coş, ayrıca bu ülkelere yolu düşenlere her alanda yardımda bulunduklarını, adeta birer konsolosluk gibi çalıştıklarını belirtti.  Bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri yad etmeden geçmenin mümkün olmadığını anlatan Coş şunları söyledi: “ Hepsinden Allah razı olsun. Her biri adsız kahraman olarak dillerini, yollarını dahi bilmedikleri coğrafyalara; sevdiklerini, ideallerini bir kenara bırakıp ardına bakmadan giden ve oralarda bir misyoner(özel görevli) anlayışıyla hizmet eden fedakar cefakar hizmetleriyle destan yazan eğitimci arkadaşlarımıza, onlara destek veren, yol gösteren, maddi ve manevi kaynak sağlayan insanlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. “

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI BİRLİK OLMAMAZI SAĞLADI

Adana’da gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları’nın siyasi düşüncesi, felsefi inancı, hayat görüşü ne olursa olsun bütün farklılıkları bir araya getirdiğini dile getiren Vali Coş sözlerini şöyle tamamladı: “Birlik ve beraberlik içinde milli kültüre hizmet çerçevesinde bir araya gelen Adanalıları saygıyla selamlıyorum. Adana’daki etkinliğe 27 bin kişi geldi. Her hangi bir etkinlikte bu kadar kişiyi toplamak kolay değil. Türkçe Olimpiyatları insanlar arasında birlik ve beraberliğin pekişmesine de destek olmaktadır. İlk bakışta göze çarpmasa da benim için çok önemli.”

Burç Eğitim Kurumları Şirket Müdürü Ömer Ekinci ise Türk okullarının Anadolu insanının güzel hasletlerini tanıttığını ifade etti. Türkçe Olimpiyatları’nın da insanların bir araya gelmesini sağladığına dikkat çeken Ekinci, “Yüce bir hedefi olmayan insanlar birbiriyle uğraşır. Türkçe Olimpiyatları bizlerin aynı yöne, aynı hedefe bakmamızı sağlıyor.” dedi.

Konuşmaların ardından Türkçe Olimpiyatları Adana etkinliğine katkısı olan kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür plaketi verildi.