Umutlarımız kendini durağan konuma almışken, biran gelir ve yeniden canlanırlar. Heyecan sarar her bir yanımızı beklenmedik anda. Eski duygularımız bir kez daha hissedilip yaşanır. İnançlarımız ve değerlerimiz uğruna mücadelemiz yeniden bir ivme kazanır. Sürükler bizleri tercih şansı bırakmaksızın kendi serüvenine. Daha çok sarılırsın hayata ve yapmak istediklerin için emek harcamaya. Güzellikleri yaşamanın ve güneşli güzel günleri görmenin bir bedeli vardı bizlere. Ne kadar uzansak ta güneşe ve bir o kadar yaklaşsak ta; gölgelerimizin büyüyen karanlığına değil, gözlerimizin kamaşan ışığına söylenir ezgilerimiz.

27-28 Şubat 2015 tarihinde III. Mersin Çevre Kongresi, Mersin Üniversitesinde gerçekleştirildi. Çevre Mühendisleri Odası Mersin Temsilciliği, Mersin Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi Çevre Topluluğunun ortaklaşa gerçekleştirdiği kongre çok başarılı geçti. Katılımın yoğun olduğu kongreye; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali KAYA, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim İNAN, Çevre Mühendisliği bölümü öğretim görevlileri, Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı olarak ben ve yönetim kurulumuz, Odamız Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran BOZOĞLU, topluluk danışmanı, topluluk başkanı ve topluluğun kurucusu Prof. Dr. Fadime TANER katılım sağladı. Açılış konuşmasını topluluk başkanı Mert UĞRAŞKAN yaptı ve sonrasında odamız öğrenci komisyonu temsilcisi Nurcihan YILDIRIM davetlilere hitap etti. Protokol konuşmaları içerisinde tarafıma verilen zaman diliminde hazırladığım sunumda; “torba yasa ile TMMOB’ye yapılması düşünülen müdahaleyi ve bu müdahaleye karşı yapılan mücadele sürecinden bahsettim.

18 Üniversiteden toplam 360 öğrencinin katıldığı kongrede; Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubemizin öğrenci komisyonunda yer alan, Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğrencileri İlkay ARGIN ve Nilşah GÖZÜKÜÇÜK “Yenilenebilir Enerji” konulu bildirilerini sundular. Toplamda 13 üniversiteden öğrencilerin hazırladığı bildirilerin konuları sırasıyla;

Mersin Üniversitesi “Nükleer Enerji” , Çukurova Üniversitesi “Yenilenebilir Enerji” , Pamukkale Üniversitesi “OSB ve Çevre” ,Süleyman Demirel Üniversitesi “Floresan Lambalarındaki Civa Problemine Genel Bakış” , Selçuk Üniversitesi “Yeşil Binalar ve LEED Sertifikası” , Balıkesir Üniversitesi “Manyas Kuş Gölü” , Niğde Üniversitesi “Çevre Mühendisliği Tanıtımı ve İş Alanları” ,Yıldız Teknik Üniversitesi “Isınma ve Kuraklık” , Akdeniz Üniversitesi “Kaya Gazı ve Gaz Hidratlar” , Ondokuz Mayıs Üniversitesi “Yerel Çevre Sorunları” , Fırat Üniversitesi “Çevre Kavramı Nasıl Tanımlanabilir?” , İstanbul Teknik Üniversitesi“Kadın ve Toprak” , 18 Mart Üniversitesi “Kapitalizmin Kent ve Çevre üzerindeki yansımaları” şeklinde sunuldu.

Kongre sırasında gerçekleştirilen ve oturum başkanlığını ÇMO Mersin İl Temsilciliği, Öğrenci Komisyonu Temsilcisi Nurcihan YILDIRIM’ın yaptığı, ilk günkü panelde panelistler; Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Sn. Baran BOZOĞLU ve Prof. Dr. Sn. Beyza ÜSTÜN’dü. Baran BOZOĞLU; ülkede gerçekleşen ve birebir yerinde gördüğü çevre sorunlarına karşı yaptığı açıklamalardan örnekler verdi. Çevre yönetimi ve güncel sorunlar üzerine başarılı bir sunum gerçekleştirdi.

Öğrencilere ait 13 bildirinin konuları, 2 gün boyunca enine boyuna irdelenip tartışıldı. Öğrenciler çevresel konularda ve etkinlikler hakkında deneyim kazandılar. Ortak olan mesleklerinin dışında, yaşamın sürdürülebilirliğinin ve yaşanabilir bir çevrenin mücadelesinin beraber verilmesi gerektiğinin farkındalığına sahip oldular. Öğrencilerin odamızın da katkısıyla gerçekleşen bu etkinlikte; çevre sorunlarına sahip çıkıp çözüm üretmeye çalışmaları, mücadelede yalnız olmadığımızı bir kez daha gösterdi ve umut verdi. Nazım ustanın dediği gibi;

Memleketim,

Çam ormanlarını, en tatlı suları ve

Dağ başı göllerini seven alabalık

Ve onun yarım kiloluğu

Pulsuz gümüş derisinde kızıltılarla

Bolunun Abant gölünde yüze(r)bilsin… diyedir tüm mücadelemiz.