İktidar partisinin İl Başkanlığı için 12 isim ikinci kez görücüye çıkıyor. Adana Koordinatörü ve Çorum Milletvekili Murat Yıldırım ile Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı istekli isimlerle bir araya gelecek. Yıldırım ve Sarı'ya saygısızlık olmasın ama bize göre Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in işaret ettiği isim ön plana çıkacak.
Önceden beri dile getirdiğimiz gibi AKP'nin il başkanı olmak ateşten gömlek giymeye benziyor. İktidar partisinin il başkanları alabildiğince yıpratılıyor. İlçeleri saymazsanız 9 yılda 10 kez il başkanı değişmiş. Ortalamada bir yıla bir il başkanı düşmemiş.
***
Görevden alınan Mustafa Kebude örneğinde olduğu gibi görev yapmış tüm il başkanları partilerine zarar vermemek adına farklı açıklama yapmaktan kaçınmış. İçlerinde kazanlar kaynasa da seslerini çıkarmamış...
Geçmiş hatırlandığında açıkça görülecektir ki il başkanlarının birçoğu ya görevden el çektirilmiş ya da adaylıkları engellenmiş. Seçimle gelmeleri yeterli olmadığı gibi genel merkez tarafından atanmaları da bir anlam ifade etmemiş. Görevleri her an bitirilebilmiş, kendilerine yol gösterilmiş.
***
İlçe başkanlıklarında da durum aynı... Seyhan'a -seçimsiz- atama ile gelen ilçe başkanı yine seçim yapılmadan ama birilerinin direktifiyle görevden uzaklaştırılmış. Genel merkezin gösterdiği adaya son dakikada rakip olan -eski demek zorundayız- Çukurova İlçe Başkanı Şaban İş de parti içi demokrasiden(!) nasibini almış. Seyhan'dan farklı olarak olağan genel kurulda genel merkez adayı karşısında ezici çoğunlukla ilçe başkanlığına gelse de sonuç değişmemiş. Delegelerin tercihleri, istekleri, umut ve beklentileri bir çırpıda bitirilmiş. Yani anlayacağınız partinin yılmaz savunucuları yeni düzenlemeler karşısında eriyip gitmiş. Olayların başka bir boyutu ise il ve ilçelerde görevden uzaklaştırılan başkan ve yönetim kurulu üyelerinin iki yıl boyunca parti organlarında görev alamayacak olması... Yetmedi, herhangi bir yere aday da olamayacak bu isimler... Ortada böyle vahim bir tablo da var...
***
Mevcut İl Başkanı Kamil Yıldırım'ın 40 yaş altında olması nedeniyle tüzüğe aykırı bir şekilde atandığı savunuluyor şu aralar. Tüzük böyleyse vakit kaybetmeden değiştirsinler. Yoksa gençlerin ne zaman önü açılacak... Milletvekili seçilme yaşı 30'dan 25'e düşürülüyor, il başkanı olmak için 40 yaş ve üzeri olma şartı aranıyor. Anlamsız geldi anlayacağınız...
***
Neyse!.. Bugün; Ömer Faruk Doğan, Hıdır Bahçe, Kamil Yıldırım, Mehmet Aslanbaba, Ergün Kurluk, Kasım Pamuk, Celal Serttaş, Abdullah Avcı, Fikret Yeni, Ramazan Çırak, Yalçın Limoncu ve Ozan Gülaçtı görev almak için plan ve projelerini anlatacak.
Yukarıdaki isimlerden biri Adana'nın yeni il başkanı olacak. Sanırım yeni il başkanı başta maddi problemler olmak üzere bir çok sorunla karşılaşacak. Ama en çok bir yılı doldurup doldurmayacağı merak edilecek.
Sonrasına bakacağız artık...
En iyi haftalar sizlerle olsun...