Günümüzde toplumsal değişimin belki de parçalarından biri olan teknolojik gelişme iletişim alanında akıl almaz boyutlara ulaşmış bulunmaktadır.
Bu boyutlara ulaşan teknolojik gelişme ile doğrudan ya da dolaylı da olsa bilişsel anlamda coğrafi mesafeler ortadan kalkmış bulunmaktadır.
Bu mesafelerin ortadan kalkması ile de ileti alış-verişi yaygınlık kazanmıştır.
Bu denli büyüyen gösteren teknolojik gelişme birçok fayda sağladığı gibi bireysel, toplumsal ve uluslararası bazda bazı olumsuzluklara da sebep olmaktadır.
İletişim teknolojisi; toplumsal, ekonomik ve politik süreçler içinden ortaya çıkıp hem bu süreçlerdeki gelişmelerden etkilenen, hem de bu süreçlerdeki gelişmeleri etkileyen bir güçtür.
Bu paralelde iletişim teknolojisi toplumsal anlamda olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı etki meydana getirir.
İletişim teknolojisinin olumlu etkileri… 
Yeni iletişim teknolojisi ile dünya küreselleşmektedir. Bu küreselleşme sayesinde mesafeler kısalmakta ve ülkeler ile insanlar arasındaki ilişki daha kolay bir hal almaktadır.
Gelişen yeni iletişim teknolojisi ile birlikte iletişim, önemli oranda hızlanmış ve iletşimin kapasitesi artmış bulunmaktadır.
Bireyler, mesajların içeriği hakkında daha fazla kitle iletişim aracına sahip olarak çevresinde neler olup bittiği hakkında daha fazla kontrol imkanına sahip olmaktadır.
İnteraktif (iki yönlü etkileşimli) televizyon yayınlarının yaygınlaşması ile izleyiciler evlerinden programlara katılabilme ve kendilerini farklı alanlarda ifade edebilme şansı yakalayabilmektedirler.
Mikro bilgisayarlar, teleteks, video, kablolu tv, uydu teknolojisi, vb. yeni teknolojiler sayesinde bireyler kendilerini çevreleyen dünyayı bilme, kavrama ve bu dünyaya katılma imkanına sahip olabilmektedirler.
Gelişen yeni teknolojiler ile geleneksel öğrenme alışkanlıklarında değişimler meydana gelmekte ve süreklilik arz eden bir eğitim söz konusu olabilmektedir.
İletişim teknolojisinin olumsuz etkileri… 
Teknolojinin gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler arasında ortaya çıkan kullanım eşitsizliği küreselleşme olgusunun sadece teoride kaldığını ve pratikte uygulanamadığına kanıt olmaktadır.
Batı toplumlarının kültürel değerlerinin diğer toplumlara yayılarak toplumların kendi kültürel değerlerini kaybetmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
İletişim araçlarının (uydu, kablolu tv, vs.) ticari amaçlarla kullanılıyor olması göstermektedir ki, sayısal ürün çeşidi artarken diğer yandan ürün kalitesi düşmektedir.
İletişim teknolojisinin yaygın olmasının yanında bir o kadar da pahalı olması bu alandaki kullanım eşitsizliğini artıran bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu denli yaygınlaşan iletişim teknolojisi karşısında beliren bir diğer olumsuz durum ise insanların tam olarak ne yapacaklarını bilememeleridir.
Akıl almaz boyutlara ulaşan yeni iletişim teknolojisi, özel hayatın gizliliği ve kişisel hak ve özgürlükler karşısında ciddi bir tehdit unsuru oluşturmaktadır.
Sonuç olarak…
Bu denli gelişim gösteren teknolojik gelişme kullanım alanı ve amacı itibariyle, insan hayatını bazı alanlarda kolaylaştırdığı gibi, bazı alanlarda da zora sokmaktadır.
Eğer ki, bu gibi gelişmelerden olumlu manada değişim ve dönüşüm sağlanması isteniyorsa, hayatımıza giren her yeni teknoloji olması gerektiği gibi doğru bir şekilde kullanılmalı ve insan hayatına hiçbir şekilde zarar verecek etkilere maruz bırakılmamalıdır.