Genel Kurul, 10 Şubat Cumartesi günü Yaşar Kemal Kültür Merkezinde yapıldı. 11 Şubat Pazar günü İMO Adana Şube binasında tek liste ile gerçekleştirilen seçimlerde ise Çağdaş Demokrat İnşaat Mühendisleri Grubunun Yönetim Kurulu listesi seçildi.

Genel Kurul, Abdullah Bakır Başkanlığında, divanın oluşturulmasıyla başladı; ardından, 24. Dönem Şube Başkanı Hasan Aksungur açılış konuşmasını yaptı.

Imo Adana Hidir Cak 332

Kadim çağlardan bu yana insanların ve bulundukları toplumlarının yaşam konforunu sağlayıp, artırmaya çalışanların hep mühendisler olduğunu belirten Aksungur; “Bu nedenle; tüm dünyada inşaat mühendisleri ‘civil engineering’ yani ‘medeniyet mühendisleri’ olarak isimlendirilmektedir. Ama günümüzde, özellikle inşaat mühendisleri; asli görevlerini yerine getirmeye çalışırken çok zor şartlar altında yaşamaktadır” dedi.

Tüm bu zor koşullara rağmen TMMOB ve ilgili Odalarının; bilimin üretildiği, teknik önermelerin dile getirildiği ihtisas kuruluşları olarak yoluna devam ettiğini söyledi.

Şubat 2023 depremleri konusunda görüşlerini aktaran Aksungur; Şubat 2023 depremlerinin teknik nedenlerini; Zayıf Zemin Koşulları,  Malzeme Zafiyetleri,  Konstrüktif (Yapısal) Zafiyetler,  Yapı Düzensizliklerinin Yarattığı Hasarlar,  Sonradan Yapılan Bilinçsiz Tadilat ve Müdahaleler, Yıpranmışlık ve Bakımsızlık, olarak sıralayarak; bu nedenlerin birden fazlasının bir araya gelmesinin hasar ve yıkım oranlarını arttırdığını ifade etti.

İMO Adana Şube 25. Dönem Yönetim Kurulu Belirlendi

Yapı denetim sitemindeki sorunlara da değinen Aksungur, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “yapı denetim sisteminde; Proje ve Uygulama Denetiminin birbirinden ayrılmasını, kamu bünyesinde ülke genelinde ihtiyaç duyulan yer ve miktarda idari özerkliğe ve güvenceye sahip Etüt ve Proje Birimleri oluşturulmalıdır. Yapı denetim Kuruluşları doğrudan kamu tarafından görevlendirilmiş birimler olarak çalışmalıdır. Yapı denetim kuruluşları ile müteahhit ve / veya yapı sahibi arasında herhangi bir mali ve idari bağlantı olmamalıdır. Yapı denetim ücretleri doğrudan kamu tarafından ödenmeli ve bu kuruluşlar doğrudan kamuya karşı sorumlu olmalıdır. Hazır beton üreticileri kalıpçı, demirci vb. unsurlar da bu sisteme entegre edilip yükümlülükleri ve uygulanacak yaptırımlar tanımlanmalı ve sıkı takibi yapılmalıdır.”

Aksungur konuşmasını; 2020 Şubat’tan beri yürüttüğü İMO Adana Şube Başkanlığından ayrılacağını belirterek, 25. Çalışma Döneminde görev alacak olan meslektaşlarına başarılar dileyerek bitirdi.

Genel kurulda; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik ve çok sayıda kurum, siyasi parti ve emek meslek örgütü temsilcileri yaptıkları konuşmalarla görüşlerini paylaştılar,  genel kurula başarı dilediler.

Deprem Yıkamadı "Rezerv Alan" Diyerek Yıkacaklar! Deprem Yıkamadı "Rezerv Alan" Diyerek Yıkacaklar!

İMO Adana Şube Sekreter Üyesi Mazlum Sevincek’in 24. Dönem Çalışma Raporunu, Sayman Üye Sedat Yıldırım’ın Mali ve Üye Profili Raporunu sunumunun ardından,  bu bölümde sözü; 25.  Dönem Yönetim Kuruluna Aday olan Çağdaş Demokrat İnşaat Mühendisleri grubu adına Hıdır Çak aldı.

Hıdır Çak; İMO Adana Şubesinin, 1969 yılından beri, önce temsilcilik, ardından da 24 Çalışma Döneminde, 47 yıldır yıldır daha nitelikli bir meslek; meslektaşlarımızın, kentimizin ve ülkemizin daha iyi bir geleceğe ulaşması için çalışmalarını sürdürdüğü belirterek; bu çalışmaların çok kolay şartlar altında yürütülmediğini, bundan sonra da kolay olamayacağını; çünkü ülkenin ekonomisiyle, baskıcı uygulamalarla zor bir dönemden geçtiğini ifade etti.

Çak; Şubat 2023 depremlerine ilişkin de şu sözlere yer verdi: “ Bu depremlerin acı sonucu, merkezi ve yerel yönetimlerin, 22 yıldır, halkı hiç düşünmediğinin, deprem önlemlerini göstermelik yürütüldüğünün, çok acı bir kanıtı oldu maalesef. Kurtarma çalışmalarındaki zafiyetler de ne yazıktır ki can kayıplarını artırdı.  Bu büyük yıkımın ardından, aradan geçen bir yıl içinde önemli deprem önlemlerinin hayata geçirilmesi gerekirdi elbette. Ama ne yazık ki ülke olarak bu konuda adım atılmadığını görüyoruz.  Depreme hazırlığın temeli, güvenli yapılaşma ve sağlıklı kentleşmenin sağlanmasıdır.”

Yaşadığımız kentte önemli sorunlar olduğunu da belirten Çak “ bunlardan en önemlilerinden biri riskli yapı stokumuz olmakla birlikte, kent içi ulaşım, altyapı, çevre kirliliği, yeşil alanların yetersizliği, imar kirliliği gibi meslek alanımızı doğrudan ve dolaylı ilgilendiren çok sayıda sorun mevcuttur. Şubemizde oluşturacağımız teknik komisyonla tespit edeceğimiz önerileri kamuoyuyla, yerel yönetimlerle paylaşarak yol almalıyız” dedi. Hıdır Çak sözlerini 24. Dönem Yönetim Kuruluna teşekkür ederek bitirdi.

11 Şubat Pazar günü tek liste ile gerçekleştirilen seçimlerde Hıdır Çak, Mazlum Sevincek, Hava Basit, Anıl Kılınç, Munise Şen Altuntaş, Ahmet Berdan Dinçyürek ve Recai Ünsal 25. Dönem Yönetim Kurulu asıl üyeliğine; Melike Yıldırım, Ejder Toksuk, Süleyman Esen, Nilüfer Abbasi Yergök,  Uğur Öderoldu, Yekda Murat Çakıroğlu ve Mehmet Emin Yüksekkaya ise yedek üyeliğe seçildi.