Geçtiğimiz hafta Adana Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Alptekin ile sohbet etme imkânı buldum.

Alptekin,  Adana’da Fırıncılar Odasına üye 510, Ticaret Odasına kayıtlı 90 fırın olduğunu Seyhan ve Yüreğir’de ise 150 civarında kaçak fırın olduğunu söyledi.

Denetimsiz, kontrolsüz ve başına buyruk 15 fırın faaliyette.  Ekmeğin gramajı, kalitesi, unu, mayası hatta içine kattığı suyun kalitesi bile bilinmiyor.

Adana’da kaçak fırınların yanı sıra simit ruhsatıyla ekmek üretim yapan fırınlar var. Yani yasa dışı.

Dürüst, vergisini ödeyen kurallara uyan fırınların yanı sıra ne olduğu belirsiz fırınlar kentte ekmek üretiyor.

Ayrıca önemli bir tehlike daha var. Suriye’den göç edenler bulundukları bölgede Suriye ekmeği piyasaya çıkardı. Sokakta tabla üzerinde satışı yapılan ekmekler adeta tehlike saçıyor. Sokakta ekmek satışının yasak olmasına karşın Suriye’den gelen vatandaşlar denetimsiz olarak sokakta ekmek satıyor.

Adana Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Alptekin bakın bu konuda neler söylüyor;

“ Biz kaçak fırınlar ve simit ruhsatıyla ekmek üretenlere yönelik her türlü yazışmayı ilgili kurumlarla yaptık. Ancak bir sonuç alamadık. Ayrıca şimdilerde Suriye ekmeği piyasaya çıktı. Suriye Ekmeğini Sokak ortasında tezgâhta satıyorlar. Bu hem suç hem de ekmeğin sağlıksız şekilde tüketiciye ulaştırılması demek.  Ekmek açıkta satılır mı? Biz bunların önlenmesini istiyoruz”

Ekmekte bir başka sorun ise israf edilen ekmekler. Adana’da günde 250 – 300 bin ekmek israf ediliyor. Plansız ve kontrolsüz üretimi yapılan ekmekler israfa neden oluyor. Yani yaklaşık Ceyhan’a yetecek kadar ekmek çöpe atılıyor. Bu konuda da bir çalışma yapılması gerekiyor.  Bunun için yetkililerin kaçak fırınları önlemesi, merdiven altı üretimi durduracak önlemler alması ve iyi bir planlama yapması gerekiyor.

Umarız ekmekteki bu israf ve plansızlık sona erer, yoksa Afrika’da ekmek bulamayan insanların vebali üzerimizde kalır.

 

* Kiremithane Mahallesinde yangını söndürmeye giderken taşlanan İtfaiye aracında bulunanların bundan sonra kasklarını çıkarmama kararı aldıklarından haberdar mısınız?

* Havaların ısınmasıyla yazlığa kaçan işadamının kendi şirketinin ihalesine bile katılmadığından haberdar mısınız?

* Büyükşehir Belediyesinin “Mutlu Pazartesi” seminerine katılmak için araya aracı sokan Oda yöneticisinin kim olduğundan haberdar mısınız?

* Mayıs ayında Adana’da Bin 615 konutun satılmasının ardından emlak sektörüne girmeye karar veren gazetecinin kim olduğundan haberdar mısınız?