Asgari ücrete zam yapılacak diye neredeyse kıyameti kopardılar. İşçi, işveren, hükümet arasında aylar süren tartışmalar yaşandı. İşveren kesimi cebinden bir kuruş para çıkmasın diye uğraşırken, hükümet de gelirinden bir gram azalmasın istedi. Uzmanların açıkladığına göre 1 Ocak’tan geçerli 1300 liralık asgari ücret yılın ilk ve ikinci yarısında düşecek. Kesintiler ve vergiler nedeniyle yine eriyip gidecek. Bekleyip göreceğiz…
Anlayacağınız asgari ücretteki zam, zam olmaktan çıktı ama vatandaşa gerçek zamlar bindirildi.
Şöyle ki;
- Perakende elektrik satış fiyatları yüzde 6.8 oranında arttı.
- Bakanlar Kurulu Kararına göre, alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde uygulanan ÖTV'de artışa gidildi. Buna göre, tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yaklaşık yüzde 15 artırıldı.
- Tütün mamullerinde uygulanan ÖTV'de de artışa gidildi. Paket başına asgari maktu vergi 4,20 liradan 4,42 liraya yükseltildi. Paket başına maktu vergi de 19,68 kuruştan 24,68 kuruşa çıkarıldı.
- Cep telefonlarında adet başına uygulanan 120 liralık vergi de 160 liraya çıkarıldı.
- Sadece vergilerde değil harçlarda da artış oldu. Buna göre de pasaport ve sürücü belgeleri de zamlandı.
- 154.70 lira olana bir yıllık pasaport harcı 163.33 lira oldu.
- Sürücü belgesi harcı ise 403 lira olarak uygulanacak.
- Yeniden değerlendirme oranını artmasıyla trafik cezalarında da yüzde 5 civarında artış oldu. Buna göre, kırmızı ışıkta geçmenin cezası 199 lira, ilk kez alkollü araç kullanırken yakalama durumunda 844 ikinci yakalamada 1058 lira ödemek zorunda kalacak.
- Hız sınırı aşılmasında ise 199 lira ödenecek.
- Emniyet kemeri takmama, yanlış yere park etme cezaları da 92 lira olacak.
BİR ZAM DA ADANA’YA ÖZEL
Yurdun genelini ilgilendiren bu zamların yanı sıra bir de Adana’ya özel zam gerçekleşti. Özel Halk Otobüslerinde sivil ücretleri 2 TL'den 2,25 TL’ye yükseldi. Neyse ki öğrenci ücretlerinde bir değişiklik olmadı. Kent kart kullanılarak yapılan ödemelerde Belediye Otobüsü ve Özel Halk Otobüsleri öğrenci 1 TL'den 1,20 TL'ye sivil 1,80 TL'den 2 TL'ye yükseldi. 
Arkadaşım Vural Köse, demiş ki: Asgari ücret yani en düşük çalışan ücreti 1300 lira oldu. 300 liralık zam farkını en düşük gelir seviyesine sahip insanların cebinden almak için herkes seferber oldu. Hemen her şeye zam üstüne zam yaptılar. Toplu taşımaya da 25 kuruş zam yapılmış. Toplu taşıma araçlarını kullanan zaten düşük ücretli kesim. Emekli, asgari ücretli ve öğrenciler... Yüksek ücretliler zaten kendi arabasına biniyor. Sözün özü, asgari ücretli kesime bir günlük sevinci bile çok gördüler.”
Bu kadar bindirmeden sonra Vural’ın haklılığını tartışmak gerekir mi?
Kaşıkla verip kepçeyle alanlara ne denir ki?