Kırmızı Kedi Yayınevi’nin yayınladığı, yaklaşık 500 defter halindeki günlüklerden seçkilerin yer aldığı  “Gizli Defterlerim” adlı 290 sayfalık anı kitabında, sanatçının Türk ve dünya sanat dünyasında yaşadığı ilginç olaylar, sanata bakışı ve eleştirilerinin yanısıra şiirleri de yer alıyor.

70 yaşında olan sanatçı, Adana’da kurdukları tiyatro ile köylerde temsiller verdiklerini,  gözaltına alındıklarında jandarmalara da aynı oyunu oynadıklarını, ilk aşkını, Erkek Lisesi’nde okurken Kız Lisesi’nde tiyatro kolu çalışmalarını yönetirken yaşadıklarını defterlerine düştüğü notları aynı cümlelerle aktarıyor.

ADANA SAYFALARI

Şarapçı Selo gibi o yıllarda tüm Adana’nın tanıdığı bazı profillerin de Ali Özgentrk’ün kaleminden tanınabildiği kitapta, Yılmaz Güney’in Yumurtalık’ta işlediği cinayet nedeniyle yarım bıraktığı ”Endişe” filmi öncesi Adana’dan Siverek’e kadar uzanan pamuk tarlalarındaki gözlemleri ve buralardan Yılmaz Güney’e yazdığı mektuplara da yer veriliyor.

Kitabın tanıtımında, “film gibi hayatının anlatımı” denilirken, kendisinin de şu cümleleri yer alıyor:

“Bu notları yazdığım defterleri gizlerdim herkesten; belki de utanırdım. Gizliliği işte ondan… Evet bir bakıma ruhumun ve hayatımın ‘giz’lerinin defterleri bunlar. Ey okur, bu defterleri ilk defa siz okuyacaksınız.”

Kitabın son bölümünde, Özgentürk’ün 50. Sanat Yılı nedeniyle Adana’da düzenlenen gecede ve bir de Çukurova Üniversitesi’nde gençlerle yaptığı söyleşilerin tam metinleri yer alıyor.

FİLMLERİ

Birinde oyuncu, 6’sında yapımcı, 9’unda senarist olduğu Ali Özgentürk bazı filmleri şunlar:

Balalayka, At, Selvi Boylum Al Yazmalım, Görünmeyen, Yengeç Oyunu, Sır, Mektup, Kalbin Zamanı, Yer Çekimli Aşıklar, Bekçi, Su da Yanar, Hazal, Çıplak.

Ali Özgentürk, Adana ve İstanbul film festivallerinde onur ödülleri, yurt dışında farklı ödüller almış, yurt dışında filmi en çok gösterime giren yönetmen olmuştu.