Konserde gençlere hitap eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, " Atatürk, Atatürk 19 Mayıs'ta büyük bir imparatorluğun enkazından yeni bir millet yaratmak, bağımsız bir devlet ve Cumhuriyet'i kurmak için çıktığı yolda en büyük desteği Çukurovalılardan almıştır" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye'si tarafından organize edilen,19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kıraç Konseri binlerin katılımıyla Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleşti. Kıraç'ın şarkılarına büyük bir coşku ve Türk bayrakları ile eşlik eden Adanalılar unutulmaz bir gece yaşadılar.

ÇUKUROVA,  ATATÜRK'E SAMSUN'A ÇIKMA GÜCÜ VERDİ

Konser'de gençlere hitaben kısa bir konuşma yapan  Başkan Sözlü, "Geleceğimizin ve  Cumhuriyetimizin teminatı olan gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramınızı canı yürekten kutluyorum. Sevgili gençler, 19 Mayıs sıradan bir kavram değildir. 19 Mayıs yok edilmek istenen bir milletin bağımsızlık mücadelesini başlatmak üzere meşaleyi kaldırdığı günün sembolik ifadesidir. Atatürk, 19 Mayıs'ta Samsun'da bağımsızlık meşalesini yakmadan önce, Trablusgarp Savaşı'ndan dönerken Ekim 1918'de Adana'da kalmış,  Adana Valisi ve kaymakamları başta olmak üzere Adana eşrafı, mutasarrıfları, Adana Yörükleri  ve Türkmenleri ile istişareler yapmış,  1919'da yakmak zorunda kalacağı meşalenin işaretini vermiştir. Adanalılar da Atatürk'e ' Biz sizin başlatacağınız her mücadelenin arkasındayız'  demiştir. Dolayısıyla Atatürk'e 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkma gücü ve morali veren, bu  bereketli topraklar, Çukurova'dır. Toroslar'ın Türkmenleri'dir. Cumhuriyet'i kurduktan sonra Adana'ya gelen Atatürk, ‘Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur’ diyerek Adanalılara iltifat etmiştir.  Atatürk Adana'yı ve Adanalıları çok sevmiştir. Ankara ve İstanbul'dan sonra en  çok ziyaret ettiği vilayet Adana olmuştur" şeklinde konuştu.


ADANA, YİĞİTLERİN YURDUDUR

Atatürk'ün Hatay'ı ana vatana katmak için yaptığı çalışmaların merkezinin de Adana olduğuna dikkat çeken Sözlü, sözlerine şöyle devam etti:  "Adana Hatay'ın ana vatana katılmasında  da ev sahipliği yapan yiğitlerin yurdudur. Ama bugün idrak etmeliyiz ki, Cumhuriyetimiz ve vatan bütünlüğümüz tehlike  altındadır. Siz de o yiğit Adanalıların evlatları olarak, hızla bir uçuruma doğru sürüklenen Cumhuriyet'i, korumak, kollamak ve kurtarmak zorundasınız. Bunlar sizin mecburi vazifenizdir. Aziz Türk milleti için bu kritik süreçte bu görevi ifa etmek şeref meselesidir. Bunu aziz milletimiz Cumhuriyetimizi köklendirmek, demokrasi kültürümüzü kurumsallaştırmak adına sandıklarda uygar bir şekilde yapmalıdır ve sizler de bunu yapmaya muktedirsiniz"

Atatürk'ün Cumhuriyet'i gençlere emanet ettiğinin altını çizen Sözlü' nün gençlere "Emanete sahip çıkacak mısınız?" sorusuna binlerin verdiği  "Evet" yanıtının ardından Sözlü, konuşmasını " Ne Mutlu Türküm Diyene" sözü ile bitirdi.

Sözlü' nün Kıraç'a çiçek takdim etmesinin ardından söz alarak Adana Demirspor'a başarı dileklerini ileten Kıraç, " Böyle korkusuz, böyle yiğit bir insanı, Hüseyin Sözlü'yü Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçtiğiniz için gerçekten ne kadar gurur duysanız azdır" dedi.

Başkan Sözlü ve beraberindekiler, Milliyetçi Hareket Partisi'nin  ( MHP) 2015 Seçim şarkısı da olan “Türkiye Sönmez Ateşin” şarkısını da seslendiren Kıraç'a alkışlarla eşlik etti.  Konser, havai fişek gösterileri ile son buldu.