Çukurova Gazeteciler Cemiyeti kurucu Başkanı Çoban Yurtçu, vefatının 33.yıldönümünde kabri başında törenle anıldı. Pozantı’nın Şıhlı Köyü Mezarlığı’nda gerçekleşen anma törenine ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Mali Sekreter Sabit Özkeser, TSYD Adana Şube Onursal Başkanı Nihat Geven, ÇGC Denetim Kurulu Başkanı Mesut Başaran ile ÇGC Üyeleri ve gazeteciler katıldı. Saygı duruşunun ardından Yurtçu’nun kabrine sarı-kırmızı karanfiller bırakıldı.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti kurucusu olan Çoban Yurtçu, uzun yıllar öğretmenlik yapıp, binlerce öğrenci yetiştirdikten sonra basın mesleğine geçti. Çoban Yurtçu, Cumhuriyet Gazetesi Güney İlleri Temsilciliği görevinde bulundu. TSYD Adana Şubesi kurucu başkanlığı da yapan Yurtçu, 14 Mart 1981 yılında vefat etti.

Yurtçu’nun kızı Oya Erdoğan‘ın da katıldığı anma töreninde bir konuşma yapan ÇGC Başkanı Cafer Esendemir,

“Bugün burada Cemiyetimizin kurucusu, ağabeyimiz, duayen gazeteci Çoban Yurtçu’yu anmak için toplanmış bulunuyoruz. Kendisine minnet ve şükran borçluyuz. Kendisini her yıl mezarı başında minnet ve rahmetle anıyoruz. O, ışığıyla yolumuzu aydınlattı. Onun bıraktığı mesleğimizin saygınlığını korumak ve geliştirmek için bizler de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Cemiyetimizin kurulmasında büyük emeği olan kurucu başkanımız merhum Çoban Yurtçu’yu unutmadık, unutturmayacağız da.

Genç gazeteci kardeşlerimizin Çoban Yurtçu’yu ve O’nun meslek ilkelerini örnek almaları gerekir. Mesleğimizin gelişmesinde ve bugünlere gelmesinde Çoban ağabeyimizin takdire şayan bir gayreti vardı.

Mesleğimizin bugün geldiği nokta malesef hiç de iç açıcı değil. Bugün yazdıkları yazılardan, yaptıkları yorumlardan, çizdikleri karikatürlerden dolayı bir çok meslektaşımız cezaevlerinde. Meslektaşlarımız çok zor şartlar altında görev yapıyor. Taşeronlaşma ve sendikasızlaştırmanın sonucu olarak ekonomik sıkıntılar da had safhada. Buna rağmen mesleğimizin saygınlığını korumak adına tüm olumsuzluklara rağmen görev yapan meslektaşlarımızın, merhum başkanımız Çoban Yurtçu’nun işaret ettiği meslek etiği doğrultusunda aynı kararlılıkla çalışmalarını sürdüreceklerine inanıyoruz. Bir kez daha Çoban Yurtçu’yu minnet ve şükranla anarken, kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve basın camiamıza da başsağlığı diliyorum” dedi.

Rahatsızlığı nedeniyle konuşma güçlüğü çeken TSYD Adana Şubesi Onursal Başkanı Nihat Geven de anma nedeniyle bir yazı kaleme aldı. Geven yazısında şu görüşleri dile getirdi;

“Manevi varlığım, değerli velinimetim...

Çoban Abi! Ben Nihat!

MERHABA...

Görüşmeyeli 33 yıl oldu. Özlem ve sevgi yüklü ve de sensiz 33 yıl.

Bu süreçte yürümemi istediğin yoldan sapmam olmadı...

Benimle ilgili gönlünde döşediğin mozaiklerin yerinden oynamaması için sana layık olmayı sürdürüyorum. Özellikle vurgulamak istiyorum. 1033 yıl geçse de sapma olmayacak. Hatta bu duygu daha da güçlenecek.

3 yıldır ziyaretine gelemedim. Bu sıkıntıyı sağlığım nedeniyle yaşadım. Şükürler olsun, normal yaşama döndüm. Şimdi karşındayım. Ancak konuşamıyorum.Daha doğrusu zorluk çekiyorum. Onun içindir ki; duygularımı yazıya döktüm. Yaşam mücadelesi verdiğim 3 yıllık süreçte bir ara yanına geliyordum. Yarı yoldan döndüm. Yüce Allahın eşime, çocuklarıma, dostlarıma ve yanısıra sana bağışladığını söyleyebilirim.

Bu aşamada bir özlemimi de aralamak istiyorum.

Geride kalan 33 yıldır güzelliklerin bir türlü tadını alamadım. Zira bu sürecin baharları, yazları ve kışları sensiz hep sevimsiz geçti.Bir kez daha anladım ki; hayat seninle daha da güzelmiş meğer.

Bu aşamada sana hiçbir zaman doyamadığımı bir kez daha yinelemek istiyorum.

Milliyet Gazetesi'ne girdiğimde ne kadar sevinmiştiniz. Bu duygunuz ve yaklaşımınız beni motive ediyordu. Çalışma zevki ve heyecanı veriyordu. Sonuçta Milliyet Gazetesi'yle bir anlamda özdeşleşmişliğim tamı tamına yarım asır sürdü. Meslek yaşamıma noktayı koyarken, onurlu ve sorumluluk bilincine sahip bir gazeteci olarak iz bıraktığımı düşünüyorum.”

Çoban abi!

Türkiye manzaraları sevimli değil. Malesef seni üzecek hatta kahredecek bir ortama sürüklendi.

Anlayacağın senin bıraktığın demokratik, laik, hukuk devleti konumundan giderek uzaklaşan bir Türkiye fotografları panoları işgal etmiş durumda,bilgin olsun...

Kurduğun ve başkanlığını yaptığın Cemiyetimiz ile temsilci olarak temelini attığın TSYD Adana Şubemiz emin ellerde. Saygınlığını sürdürüyor. Müsterih olabilirsin.

Vefa borcunu ödemeyi de sorumluluk sayan yöneticiler, oluşturduğun ilkelere sadık olarak işbaşında.

Rahat uyuyabilirsin.

Şimdilik izin istiyorum.

Ellerinden öperim, Allahaısmarladık...”

Merhum Yurtçu’nun kızı Oya Erdoğan da yaptığı konuşmada, babasını unutmadıkları ve her yıl kabri başında anma töreni düzenledikleri için ÇGC Başkanı Cafer Esendemir’in şahsında tüm gazeteci meslektaşlarına canı gönülden teşekkür ettiğini belirtti.

Bu arada Yurtçu’nun oğlu Ufuk Yurtçu, her yıl katıldığı anma törenine bu yıl rahatsızlığı nedeniyle katılamazken, babasını unutmadıkları için ÇGC camiasına teşekkür etti.