Adana Sağlık Turizm Derneği ve TÜYAP işbirliğiyle düzenlenen "Ortadoğu Ülkelerinin Sağlık Turizmi Potansiyeli" konulu sempozyum Adana Hekimevi'nde gerçekleştirildi. 30 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında yapılacak 2. Çukurova Tıp Fuarı'nın özel bölümünde bu yıl 'sağlık turizmine' yer verilmesi görüşülürken, AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, fuarla Adana’nın hem sağlık hem de turizm potansiyelinin daha iyi değerlendirilebileceğini kaydetti.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ünüvar, Adana’nın sahip olduğu hastaneler ve dünya çapındaki doktorlarıyla ve keşfedilmemiş turizm potansiyelinin değerlendirilmesi noktasında Tıp Fuarının önemli olduğunun altını çizdi.
Çevre illerin de konuyla ilgili katkıda bulunacağının altını çizen Ünüvar, fuara katılmak için 5 hastanenin, 2 tıp merkezinin, 4 dal merkezinin, 3 tüp bebek merkezinin, 3 termal tesisin, 14 derneğin ve medikal şirketlerin akreditasyon yaptırdığını belirtti. Fuara hiçbir otelin katılmak için kayıt yaptırmadığını da dile getiren Ünüvar, bunun bir eksiklik olduğunu söyledi.
Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Gödekmerdan, da Türkiye’de ülkede turizmin daha çok çeşitlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu alanda umut verici çalışmaların yürütüldüğünü aktardı. Gödekmerdan, tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle Adana'nın sağlık turizminde bölgenin merkezi olabileceğini ifade etti.
Sağlık turizminin dünyada her geçen gün daha fazla ilgi kazandığını kaydeden Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Hüseyin Çelik ise günümüzde pek çok ülkede yaşam alanlarındaki tıbbi teknoloji eksikliği, teşhis ve tedavi masraflarının yüksekliği, bekleme sürelerinin uzunluğu gibi nedenlerden hastaların başka bölgelere gitme ihtiyacı duyduğunu belirtti. Sağlık turizminin dünyada hızla yükselen bir trend haline geldiğini dile getiren Çelik, Türkiye'de gösterilen çabalarla sağlık turizminin kurumsallaşmaya başladığını anlattı.
Çelik, "Amerika ile hasta transferi konusunda sözleşme yapılacak konuma gelindi. Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü kuruldu. THY, TÜRSAB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bu alanda yeni birimler hizmete girdi. Mesele Dış Ticaret Müsteşarlığı gündemine geldi. İlk defa sağlık turizminin ihraç kalemleri arasına alınmasının gündeme geldi. Bu rüzgar dünyada esiyordu, Türkiye de geldi. Biz arzuluyoruz ki aynı esinti Adana'ya da çok güçlü bir şekilde essin. Böylece kentin kalkınması için bir fırsat oluşturalım. Adana bu alanda bir farkındalık meydana getirebilir."
Dünyada halen 600 milyon olan 60 yaş üzeri ve 2050 yılında 2 milyara çıkacak olan yaşlı nüfusuna yönelik Çukurova Tıp Fuarı'nda 'Dünya Yaşlanma Formu'nun düzenleneceğini açıklayan Çelik, bu girişimlerle sağlık turizminde ilin yol haritasını çizeceklerini dile getirdi. Adana'nın sağlık destinasyonu haline gelmesi için kamu ve özel kurumların güçlerini birleştirmesinin gerekliliği üzerinde duran Hüseyin Çelik, ilde son beş yılda özel sektörün sağlık alanına 200 milyon dolarlık yatırım yaptığı bilgisini verdi. Çelik, bölgede sağlık turizminin istenen seviyeye çıkması için hava ulaşımı sorununun bir an önce çözülmesini istedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik de dil, tarih ve kültür birliğinde ortak özellikleri olan komşu ülkelerle sağlık hizmetleri noktasında geri kalındığına işaret etti. Son dönemde bu alanda yürütülen çalışmaların belli bir aşamaya geldiğini vurgulayan Kemik, sağlık altyapısı bakımından daha geri olan çevre ülkelerle işbirliğinin arttırıldığını söyledi.
TÜYAP Adana Genel Müdür Yardımcısı Bülent Yamaç ise Çukurova Tıp Fuarı'na yoğun ziyaretçi beklediklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 10 bin ziyaretçi ağırladıklarını dile getiren Yamaç, bu sene 15 bin kişinin fuara gelmesini beklediklerini anlattı. Yamaç, bu sayının bin kişilik kısmının yabancılardan oluşmasının kentin tanıtımına katkı sağlayacağına dikkat çekti. Çukurova Üniversitesi Otelcilik ve Turizm Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. M.Cihan Yavuz ise sağlık turizmi konusunda hazırladığı kitaptan söz etti.  Adana Sağlık Turizmi Derneği Kurucu Üyesi Yeşim Özütürk de ildeki 5 bin 700 yataklı sağlık kurumlarıyla hizmet verildiğini söyledi. Yüreğir'de TOKİ tarafından 400 yataklı bir hastanenin daha inşa edildiğini hatırlatan Özütürk, 300 yataklı iki özel hastane için izin alındığını ve 2015'te şehirde toplam yatak sayısının 6 bin 500'e yükseleceğini sözlerine ekledi.