Kanser tedavisi sırasında aile içi iletişimi sağlamayı hedefleyen 'Bağları Kuvvetlendiriyoruz' projesi, Adana’da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Neolife Tıp Merkezi’nin üç ilde pilot olarak uyguladığı bir sosyal sorumluluk projesi olan projenin tanıtımı Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Adana’da Büyükşehir Belediyesi, Adana Kent Konseyi ve Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi işbirliğiyle uygulanacak olan projenin tanıtımına Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan, Proje Koordinatörü Neolife Tıp Merkezi Psiko - Onkologu Elçin Biçer ve Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Onkoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Berksoy Şahin katıldı.

Proje Koordinatörü Psiko-Onkolog Elçin Biçer, kanser tanısı konulan kişiyle çocukları arasında iletişimi sağlamak için pilot seçilen Adana, İstanbul ve Eskişehir'de uygulanan projenin ücretsiz olduğunu vurguladı.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Kent Konseyi ve Çukurova Üniversitesi’ne teşekkür ederek sözlerini sürdüren Biçer,  “Bizler Neolife Tıp Merkezi olarak hizmet verdiğimiz onkoloji hastalarına sunduğumuz ileri tıp teknolojileriyle donatılmış tanı ve tedavi yöntemlerinin yanı sıra onların hayatlarına yeni açılımlar sunacak projeler geliştirmekten de büyük mutluluk duyuyoruz. Bu anlamda merkezimizde ücretsiz olarak dramaterapi seansları, sanatsal ve kültürel etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Onkoloji gibi insan fizyoloji ve psikolojisinde ciddi hasarlar yaratabilen bir alanda hizmet vermenin yükünü belki bir nebze de olsa hastaların yaşamlarına açtığımız bu yeni pencerelerle hafifletebiliyoruz. Bizler, ‘Bağları Kuvvetlendiriyoruz’ Programı’nı Türkiye’de başlatmaya karar verdiğimizde büyük bir sorumluluğun altına girdiğimizi de biliyorduk. Dünyanın pek çok ülkesinde yürütülen ve sonuçları hayli başarılı olan bu programın Türkiye yürütücüsü olmaktan gurur duyuyoruz.  Projeye gönüllü katılımları ve verdiği emeklerden dolayı 10 psikolog dostumuza, projenin her aşamasında neredeyse bizlerden bile daha fazla çaba gösteren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Hüseyin Sözlü’ye ve başta Ekrem Aslan Bey olmak üzere Adana Kent Konseyi’ne ve Sayın Prof. Dr. Berksoy Şahin nezdinde Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Onkoloji Anabilim Dalı ’na teşekkür etmek istiyorum. Program eminim ki sizlerin sayesinde daha da büyüyerek tıpkı adı gibi bizlerin ve onkoloji hastalarının hayatla olan bağlarını da kuvvetlendirecektir. İdealimiz Adana ve Eskişehir’in öncülüğünde başlayan bu önemli programı ilerleyen yıllarda tüm ülkemizde uygulayabiliyor olmaktır” şeklinde konuştu.

Program ile  kanser tanı ve/veya tedavisi alan ailelerin çocuklarıyla uygun iletişim kurarak, karşılıklı olarak birbirlerini anlayıp, birbirlerine en iyi şekilde destek olabilmelerinin amaçlandığını anlatan Elçin Biçer,  kanserle mücadelede, aile bağlarını ve çocukları psiko-sosyal olarak desteklemenin önemine dikkat çekti.

Programın amaçlarını; “Tedavi sürecinin ebeveyn ve çocuk için psiko-sosyal bakımdan daha konforlu geçmesini sağlamak, hastalık sonrası, bu travmatik yaşantıya dair kalıntıların en aza indirgenmesini sağlamak, aile bütünlüğünün korunması ve desteklenmesi, ebeveynlerin çocuklarını doğru anlamaları ve uygun müdahalelerde bulunmalarının sağlanması, aile için kalıcı iletişim becerilerinin kazandırılması” olarak sıralayan Biçer, projede yer alan tüm psikologların gönüllü olarak hizmet verdiğini vurguladı.  Programın çocuklar üzerinde ciddi faydalar sağladığını belirten Biçer, çocukların hastalığı internetten araştırıp zihinlerinde kötü senaryolar yaratabileceğine dikkat çekerek “Çocuk, artık onunla daha az oynandığını, daha az konuşulduğunu, daha az vakit geçirildiğini, ilgilenildiğini fark eder. Hastalığın kendisi yüzünden olduğunu düşünebilir, hatta anne/babaları tarafından sevilmediklerini zannedebilirler” dedi.  

“Bağları Kuvvetlendiriyoruz” Projesi’nin Adana için önemine dikkat çeken Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan ise, “Böyle bir projede iki önemli kurumla bir arada bulunmaktan mutluyuz. Toplumda dezavantajlı gruplar içerisinde önemli yere sahip olan onkoloji hastalarının dertlerine bir nebze de olsa çözüm bulmak için yapılan bu tür çalışmaları elzem görmekteyiz” diye konuştu.


Prof. Dr. Berksoy Şahin ise kanser tedavisi gören kişinin ve çocuklarının böyle bir desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayıp, kanser hastalarının tedavisinde hasta yakınlarıyla ilgili deneyimlerini paylaştı.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Ebeveynlerden sadece birine uygulanan program 2 haftada bir yapılan toplam 5 seanstan oluşan bir iletişim eğitimi özelliğine sahip. Programdan kanser tanı veya tedavisi alan, 5-18 yaş aralığında çocuğu bulunan tüm ebeveynler ücretsiz olarak yararlanabilecek. Amerika’da 6 eyalette uygulanmış, bilimsel olarak ebeveyn ve çocuklarda kısa ve uzun vadede anksiyete ve depresyonu azalttığı kanıtlanan program, tüm aile bireylerinin hastalıkla baş etme becerilerini olumlu yönde etkilediği gibi, çocukların davranışsal ve duygusal işlevselliğini arttırarak hastalıkla  başa çıkmasını da  kolaylaştırıyor.

Program kapsamında kanser tanı ve/veya tedavisi alan ailelerin “Hastalığı çocuğuma nasıl anlatmalıyım, ne kadar anlatmalıyım; çocuğum beni gördüğünde neler yaşıyor, çocuğumun sorduğu sorulara nasıl cevap vereceğim” gibi yanıtlanması güç sorularına uygun cevaplar bulmasına destek sunmak amaçlanıyor.