Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Demirbek, hastanenin kapasitesini iki kat artırmalarına rağmen artan bağımlılar karşısında yetersiz kaldığını belirterek, "Yetmiyor, yetmiyor, yetmiyor… Çünkü arkadan bağımlı ordusu çığ gibi geliyor." dedi.
4-10 Ekim tarihleri arasında düzenlenen "Dünya Ruh Sağlığı Haftası" etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda tertiplenen "Çocuğumu uyuşturucudan nasıl korurum" konulu panelde konuşan Dr. Bülent Demirbek, adeta feryatta bulundu. Hızla artan madde bağımlığına çözüm bulmak amacıyla temeli atılan 80 yataklı Alkol-Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM)'nin Kasım ayında faaliyete geçeceğini belirten Dr. Demirbek, yaklaşık on yıldır madde bağımlı hastalara hizmet verdiklerini söyledi. Demirbek, daha önce 23 yatak ve 10 uzmanla yürüttükleri tedavi işlemlerinin şimdi 46 yatakla sürdürdüklerini söyledi.

Vali İlhan Atış, Sağlık İl Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat ve diğer ilgililerin katıldığı; fakat vatandaşların fazla ilgi göstermediği programda Demirbek, anne-babalara sitem etti. Demirbek, "Amacımız ailelere uyuşturucunun zararları ve koruma yöntemlerini anlatmaktı. Ama maalesef salonumuz boş, toplumumuz üzerinde ölü toprağı var. Kırgınlığımı ve üzüntülerimi iletmek isterim. Ama belki de O'lar olayın farkında değillerdir. Belki de biz yanlış yaptık."şeklinde konuştu.

Kimi zaman basına yansıyan "Hastaneye yatırılmayan bağımlı tedavi olamadı" içerikli haberlerden duyduğu rahatsızlığa işaret eden Demirbek, 46 yataklı servise 3-4 ay sonrasına randevu verebildiklerini anlattı. Bu durumun kendileri için büyük bir 'ızdırap' olduğunu anlatan Demirbek, şunları söyledi:

"Yeni bir ilaç çıktı. Bu ilaçla artık ayakta tedavi yapabiliyoruz. Günde yaklaşık 30-40 hasta bekliyorduk. Ancak yetmedi; sayı 150–160'e çıktı. Ama yetişemiyoruz. Ve bu hastalar çığ gibi büyüyecek. Biz bunun altında kalacağız. Halkımız bu durumun farkında olmasını istedik. Fakat ilk olduğu için katılım az oldu."

Adana Büyükşehir Belediyesi ile Şizofreni Dostları Derneği'nin de destek verdiği organizasyonda Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi uzmanlarından Dr. Ertuğrul Bolat, da "Uyuşturucu Bağımlığı"nı anlattı.

Uyuşturucuyu, kişinin sinir sistemi üzerinde etki ederek bedensel, psikolojik ve sosyal dengesini Bozan maddeler olarak tanımlayan Bolat, bağımlılığın önüne geçmede herkese görevler düştüğünü bildirdi. "Anne babalara yönelik" bilgiler veren Dr. Gözde Ciğerli ise madde bağımlılığı tedavisine ailenin destek vermesinin işlerini kolaylaştırdığını ifade etti.
Anne babaların çocuğun 'karşısında değil, yanında olduğunu' göstermesi gerektiğini dile getiren Ciğerli, şu bilgileri verdi: "Aileler tedavi süreçlerine genellikle katılmıyor. Madde kullanıcıları daha çok tek başına bize müracaat ediyor. Son zamanlarda yavaş yavaş ailelerde çocuklarla hastaneye gelmeye başladı. Bu da sevindirici bir gelişme. Bu sayısının artmasını umut etmek istiyorum. Çünkü anne babalar çocukların tedavilerine destek verdiklerinde tedavide başarı daha yüksek oranda çıkıyor. Bu beraberlikte çocuk ile aile arasındaki iletişim kopuklukları azalıyor. Çocuk büyüklerin desteğini yanına alıyor. Pes etmeden gelen giden anneler sayesinde çocuk ve gençlerin bu sorunu çözmeleri kolaylaşıyor. Şu anki gözlemlerim çocuklar yüzde 80 oranında tek başına tedaviye geliyor. Bu rakamın daha artmasını umut ediyorum."

Dr. Erdal Yurt ise hastanede sadece poliklinik hizmetlerinde aileleri bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını vurguladı. Bağımlı bir hastanın tedavisinin yaşadığı yerde olmasının yararlarına dikkat çeken Yurt, madde kullanan çocuk ve gençlere ailenin aileden, sosyal hayattan koptuğunu hatırlattı. Yurt, "Anne babalar bu durumda sadece 'bak oğlum veya kızım sana benden daha hoşgörülü davranacak kimse yoktur.' mesajını vermelidir. Bu da tedavide başarı oranı yükseltecektir." dedi.