Türkmenbaşı Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Almila Beyaz aileleri aşı konusunda uyardı. Aşıların tüm dünyada milyonlarca çocuk ve erişkinin hayatını kurtardığını ve kurtarmakta olduğunu belirten Dr. Elif Almila Beyaz aşıların güvenli olup olmadığından aşılar otizm yapar mı? sorusuna kadar birçok merak edilen konu hakkında açıklama yaptı.
 
Gözlemlerin ve değerlendirmelerin, aşılama programlarının halk sağlığı için en etkili, ucuz ve güvenli programlar olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Almila Beyaz dünyada yaygın aşı kullanımı ile birçok enfeksiyon hastalığının kontrolü eliminasyonu ve eredikasyonunun güvenle sağlandığını belirtti.
 
Aşılar doğal enfeksiyondan daha iyi  bağışıklık  sağlar mı?
Aşıların doğal enfeksiyon tarafından üretilene benzer bir bağışıklık cevabı üretmek için bağışıklık sistemi ile etkileşime girdiğini hatırlatan Türkmenbaşı Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Almila Beyaz ancak hepsinde hastalığa veya hastalığa bağlı olabilecek yan etkilere neden olmadığını söyledi.
 
Görülmeyen Hastalıklara Karşı Aşı Olmam Gerekiyor Mu?
Yaşadığım toplumda veya ülkemde görülmeyen hastalıklara karşı aşı olmam gerekiyor mu? sorusunu da cevaplayan Dr. Beyaz, “Artık çoğu ülkede aşıyla önlenmekte olan hastalıkların görülme oranı azaldı. Ancak bu hastalıklara etken olan mikroorganizmalar dünyada dolaşmaya devam etmektedir. Bu mikroorganizmalar coğrafi sınırları aşıp aşısız olan herkese bulaştırabilirler.” Şeklinde konuştu.
 
Bir çocuğa aynı anda birden fazla aşı verilebilir mi?
Bilimsel kanıtlar aynı anda birçok aşı verilmesinin her çocuğun bağışıklık sistemini olumsuz etkilemediğini gösterdiğini ifade eden Dr. Beyaz çocukların her gün bağışıklık sistemini etkileyen yüzlerce maddeye maruz kaldığını belirtti. Bir kere de birkaç aşıya sahip olmanın önemli avantajının sağlık kurumuna gidiş sayısının az olması olduğunu belirten Dr. Beyaz bu da zamanda ve parada tasarruf sağlamak anlamına geldiğini söyledi. Dr. Beyaz ayrıca inaktif aşılamanın da mümkün olduğunda daha az enfeksiyona neden olduğunu sözlerine ekledi.
 
Aşılar da hangi koruyucular kullanılır?
Aşılarda hangi koruyucuların kullanıldığına yönelik açıklamalarda da bulunan Dr. Beyaz şunları kaydetti;
“Tiomersal koruyucu olarak kullanılan hazır organik cıva içeren bir bileşiktir. 1999 yılından itibaren 6 yaş ve altı gruba uygulanan inaktifinfluenza aşısı haricinde rutin aşılamada tiomersal miktarı ya çok azaltılmış ya da tamamen kaldırılmıştır. Aşılarda kullanılan tiomersal miktarının sağlık riski oluşturduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmamaktadır.”
 
Aşılar otizm yapar mı?
Ebeveynlerin “Aşılar Otizm Yapar mı?” sorusunu sıklıkla sorduğuna da değinen Dr. Beyaz “Kızamık- kabakulak- kızamıkçık (MMR) aşısı ile otizm arasındaki muhtemel bağlantı ile ilgili endişeleri arttıran 1998 yılı araştırması daha sonra ciddi şekilde kusurlu ve hileli bulundu. Daha sonra bu yazı bunu yayınlayan dergi tarafından geri çekildi. Weahfield meslekten men edildi.  Danimarka’da 1991-98 arasında doğan 500.000 çocuğun kayıtlarına bakıldı KKK ile aşılanmış ya da aşılanmamış çocuklarda otizm tanısı aynı sıklıkta bulundu.   Kanada ‘da 20.000 çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada aşı ve otizm arasında neden sonuç ilişkisi gösterilemedi.  Fillandiya ‘da 1987-1996 yılları  arası doğmuş 1.8 milyon aşılı çocukta 174 istenmeyen etki saptandı. Aralarında otizm yoktu.” Şeklinde açıklamada bulunarak çalışmalar sonucu aşı ve otizm arasında ilişki gösterilemediğini söyledi.