Çukurova Özel  Eğitim Kurumları Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı’nca uygulamaya sokulan Kimlik Doğrulama Sistemi’ne (KDS) tepki amacıyla basın açıklaması yaptı.

Atatürk Parkı içerisinde toplanan Çukurova Özel Eğitim Kurumları Derneği üyeleri engelli çocukları ile birlikte konuya tepki gösterdi.  Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinden destek eğitimi talep eden engelli bireylerin derslere devam takipleri, engelli bireylerin kişisel bilgilerinin kullanılması yoluyla adına Kimlik Doğrulama Sistemi (KDS) denilen “Avuç içi damar izi” yöntemiyle yapılması uygulamasının durdurulmasını isteyen grup üyeleri adına basın açıklaması yapan Mustafa ÇELEBİ KDS avuç içi damar izi yönteminin 17 ilde uygulamaya geçildiğini söyledi. Diğer illerde de uygulamaya geçileceğini aktaran Çelebi, “Belirtilen sisteme ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nca  yayımlanan usul ve esaslara göre engelli ne olursa olsun tüm öğrencilerin ders devam takipleri belirtilen KDS’ye göre  yapılacağı, hatta kimlik doğrulaması yapılması istenen öğrencilerin engeli varsa yani eli yoksa anne, baba veya belirlenecek bir kişiyle birlikte kuruma gelmesi, öğrencinin ders giriş çıkışlarında bu vekilin kimlik doğrulamasının yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca uygulama başlatılan illerde engellerinden dolayı bazı öğrenciler KDS’yi red etmekte, öğrenci, anne, baba, öğretmen, müdür eğitimi bırakıp bu işle uğraşma gibi  bir durumla karşı karşıya  kalınmaktadır. Biz bu sistemin uygulanmasını kabul etmiyoruz” dedi.

 

 Toplantıda söz alan bir engelli annesi, benim kızımın iki eli’de engelli bu sistemi kullanamayacak durumda dolayısıyla bu sistemi kızımın yerine ya ben yada babasının yapması gerekiyor. Bizler zaten zor şartlarda hayatımızı sürdürmekteyiz. Çocuğumuzla birlikte eğitim kurumuna gidip gelemeyiz. O yüzden bu uygulama olursa ya çocuğumuzu okuldan almak zorundayız ya da işimizi bırakmalıyız, işini bırakan bir insanın geçimini nasıl sağlar bunu, bu uygulamayı yapmak isteyen yetkililere sorarım.

 Kısaca bu Uygulama engellileri ve biz engelli yakınlarını büyük sıkıntılara sokacaktır. Bizler sıkıntı yaşamamak için bu uygulamayı istemiyoruz