Avusturya Salzburg Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden cerrahlar, çene cerrahisinde yeni teknikleri araştırmak ve uygulamak için, Türkiye’nin domuz üretip deneysel araştırmalara sunan tek merkezi ÇÜ Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (ÇÜTF-DETAUM) bir araya geldi.

ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden Çene Cerrahlarının da katılımıyla ortak çalışmaya imza atan cerrahlar 1 hafta boyunca yetişkin domuzlar üzerinde çene cerrahisinde umut olacak yeni bir tekniğin deneyini yaptı.

“Avusturya Salzburg Paraselsus Tıp Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi Akademik İşbirliği Yapıyor.”

Deneysel çalışma hakkında bilgi veren ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Benlidayı, “Salzburg’daki çene cerrahları ile bilimsel işbirliğimizi yaklaşık 9 yıldır sürdürmekteyiz. Üniversitemizin imkânlarını kullanarak bugüne kadar 7 adet ortak araştırma yaptık. Hayvanlar üzerinde uygulanan bu son araştırma eğer başarılı olursa, hastaların çenesinde oluşan geniş defektlerin onarımını herhangi bir bölgeden kemik almadan sadece yapay biyomateryaller kullanarak gerçekleştirmek mümkün hale gelebilir. Ayrıca vücudun başka bölgesinden kemik alınmadığı için hastalarda gözlenen komplikasyonlar azaltılabilir, ameliyat ve hastanede yatış süresi kısaltılabilir. Salzburg Paraselsus Tıp Üniversitesi ile olan işbirliğimizi sürdüreceğiz. Bu değerli cerrahların deneysel araştırma yapmak için yıllardır üniversitemizi tercih etmesi onur vericidir. Bilgi paylaşımının önündeki engelleri kaldırdığımız sürece çok daha iyi, faydalı ve olumlu işler yapabiliriz.” şeklinde konuştu.

Tıp Alanında Uluslararası Öneme Sahip Olan Çalışmaya Dünyaca Ünlü Cerrahlar Katıldı. 

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kürkcü, Doç. Dr. Emre Benlidayı, Doç. Dr. Ufuk Tatlı, Uzman Dr. Can Tükel ile DETAUM Müdürü Doç. Dr. Kenan Dağlıoğlu’nun da aralarında bulunduğu araştırma ekibinde; Avusturya’dan Paracelsus Tıp Üniversitesi Maksillofasiyal Cerrahi Departmanı Başkanı Prof. Dr. Alexander Gaggl ve ekibi bulunuyor.

Domuzla Deney Yapabilen Tek Merkez

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi, AB'ye uyumlu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvan Deneyleri Etik Kurulu onaylı, standartlara uygun olarak çalışan bir merkez. ÇÜTF-DETAUM aynı zamanda Türkiye'de domuzla deney yapabilen tek merkez olma özelliğine sahip.