Özellikle ilkokul dönemindeki çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri için tüm öğünlerini doğru bir şekilde yapabilmeleri gerekiyor. Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocukluktan başlayarak geliştiğini, tüm yaşamı olumlu yönde etkilediğini belirten Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, “Kaliteli bir kahvaltı, günün kalanı için öncelikli öneme sahip. Bununla birlikte okul saatleri içindeki ara öğünlerin de abur cuburlar yerine sağlıklı gıdalardan tercih edilmesi önemli. Bu yüzden çocukların beslenme çantası doğru şekilde hazırlanmalı” diyor.  

 

Sağlıklı beslenmek ve besin değeri yüksek gıdaları dengeli bir şekilde tercih etmek çocukluk döneminde başlaması gereken bir alışkanlık. Doğru beslenen çocuklar, hayatlarının kalanında da bu alışkanlığı daha rahat devam ettirebiliyorlar. Bu nedenle okul çağındaki çocukların evden uzakta oldukları saatlerde yedikleri şeylerin de kontrol altında tutulması önemli. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, “Yeterli ve dengeli beslenme konusunda çocukları desteklemek, onları birçok kronik hastalıktan korumak ve sağlıklı bir hayat sürebilmeleri için ilk adımı atmak anlamına geliyor” diyor.

 

Güne hazırlayan kahraman “kahvaltı”

 

Özellikle kahvaltı her yaşta günün en önemli öğünü. Bu nedenle okul dönemindeki çocuklarda da kahvaltının atlanmaması gerekiyor. Fiziksel ve zihinsel performansı artırmak için de çok önemli olan bu öğünde; peynir, süt, yumurta gibi kaliteli protein kaynağı besinlerin ve domates, salatalık gibi taze sebzelerin mutlaka bulunması gerekiyor. Ekmeğin de kahvaltıda mutlaka bulunması gerektiğinin altını çizen Dyt. Özgök Şenses, “Reçel, bal ve pekmez gibi gıdalar ise kontrollü bir şekilde menüye eklenmeli” diyor. Kahvaltıda çocuklara çay yerine meyve çayı hatta mümkünse taze sıkılmış meyve suyu hazırlamak önemli. Çok erken okula giden çocuklar içinse süt içine karıştırılan tahıl gevreği kolaylık sağlayabiliyor.

 

Ara öğün tercihi kantin değil beslenme çantası olmalı


Kaliteli bir kahvaltı kadar kaliteli ara öğünlerin de günlük beslenmede çok önemli olduğunu belirten Dyt. Özgök Şenses, bunu sağlamak için annelerin çocuklar için hazırladıkları beslenme çantasına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Ara öğünler için beslenme çantasında sağlıklı besinler bulunması, çocukların daha kaliteli beslenmesinin sağlamanın yanında, sağlıklı beslenme konusunda kendi kendilerine bilinçlenmelerine de katkı sağlıyor. Teneffüs aralarında kantinlerden alınan abur cuburlar yerine çocukları beslenme çantasındaki sağlıklı besinlere yönlendirmenin çok önemli olduğunu belirten Dyt. Özgök Şenses, bu noktada sınıf öğretmenlerinin de çocukları evden yiyecek getirmek konusunda yönlendirmesinin faydalı olacağına dikkat çekiyor. Diyetisyen Özgök Şenses, sağlıklı bir beslenme çantasında olması gerekenleri şöyle sıralıyor:

 

·                    Taze meyveler: Günlük vitamin mineral ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı oluyor.

·                    Kuru meyveler (Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir vb.): Hem günlük enerji ihtiyacını karşılıyor hem de kan yapıcı özelliği ile fayda sağlıyor. Ancak yüksek kalorili oldukları için kontrollü tüketilmesi önemli.

·                    Fındık, badem, ceviz: Omega açısından zengin olan mineral deposu bu yiyecekler, aynı zamanda yüksek enerjiye sahip olma özelliği taşıyor.

·                    Taze sıkılmış meyve suları veya katkısız meyve suları: Meyve suyunun taze meyvelerden sıkılması önemli, ancak alternatif olarak katkısız meyve suları da tercih edilebilir. Meyve suları; enerji, vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.

·                    Süt veya ayran: Özellikle protein ve kalsiyum içerikleri nedeniyle çocukların büyümesine katkı sağlıyor.

·                    Ev yapımı börekler ve kekler: Ev yapımı peynirli ya da ıspanaklı börek veya kuru meyve, ceviz, fındıkla zenginleştirilmiş ince kek dilimleri günlük enerji ihtiyacının bir kısmının karşılamasına yardımcı oluyor.

·                    Sağlıklı sandviçler: Ton balığı, beyaz peynir veya kaşar peyniriyle hazırlanmış ve içerisine domates, tatlı biber, marul, salatalık eklenmiş sandviçler yine hem kalsiyum hem protein hem de vitamin-mineral ihtiyacını karşılıyor. Özellikle, kepekli veya tam buğday ekmeği tercih edildiğinde tokluk hissi de daha uzun süre devam ediyor.

·                    Su: Özellikle çocukların suya ihtiyaç duydukları anda hemen tüketebilmeleri ve su içme alışkanlığı edinmeleri için mutlaka beslenme çantalarında bulundurulması gerekiyor.