Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu Daire Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar ve Eryiğit Tıbbi Cihazlar Üretim A.Ş. Ar-Ge Müdürü Feridun İlhan Şarklıoğlu’nun da bulunduğu panele; Karabük Üniversitesi Rektörü Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, dekanlar, akademik ve idari personelle öğrenciler katıldı.

PANELİN AÇILIŞ KONUŞMASINI TIP MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. ORHAN ŞEN YAPTI

“KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İLKLERİ BAŞARIYOR”

Panelin açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Şen; “Türkiye’de ilk defa Tıp Mühendisliği Bölümü Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın vizyonu sayesinde kurulmuştur. Karabük Üniversitesi için ilklerin üniversitesi deniyor. Neden ilklerin üniversitesi? Karabük Üniversitesi sıradanlığı tekrarlayan değil, ilkleri araştırıp vizyon sahibi ekiple beraber üniversitenin bünyesinde kurup, ülkenin ve insanlığın hizmetine sunuyor. Bu başarıların hiç biri tesadüf değildir. Hiçbir zaman isimler ve logolarla uğraşmayın. İçinin doluluğuyla, içinin vizyon sahibi olup olmadığıyla uğraşmaya bakın. Hiçbir şey hayatta kolay elde edilmiyor. Zorluklarla elde ediliyor. O zorluklara doğru emin adımlarla ilerlerken doğru yerde miyim değil miyim, onu sormak gerekiyor” dedi.

Tıp Mühendisliği’ne neden ihtiyaç duyulduğu, Tıp Mühendisliği’nin disiplinleri, çalışma sahaları, Dünya Medikal Sanayi Sektöründe Türkiye’nin yeri hakkında bilgi veren Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Şen konuşmasında son olarak Karabük Üniversi Tıp Mühendisliği Bölümü’nde görev alan akademik personeli tek tek tanıttı, uzmanlık alanları ve yapmış oldukları çalışmalar hakkında konuştu.

DÜNYADA TIP MÜHENDİSLİĞİ YAKLAŞIMI

‘Dünyada Tıp Mühendisliği Yaklaşımı’ konulu sunumlarını yapan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu Daire Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar; “Karabük Üniversitesi’nin yapmış olduğu çalışmaları takip eden birisi olarak Sayın Rektörümüze ve ekibine teşekkür ediyorum. Bugün burada, ileride Tıp Mühendisliğinden mezun olacak arkadaşlarımıza bir kariyer planlaması olarak Kurumumuzu mutlaka düşünmeleri için kurumumuz ne yapıyor bunu kısaca göstereceğim. Ben şimdiden sizlerin yerini ayarladığımızı bilmenizi istiyorum” diye konuştu. Doç. Nacar. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’nun tarihçesi ve kuruluşu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kampüs Projesi ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun görev ve yetkileri hakkında bilgi verdi.

Biyo Mühendislik, Biyomedikal Mühendislik, Tıp Mühendisliği Bölümlerinin Tanımı ve Görevleri, Biyo Medikal Mühendisliği ve Tıp Mühendisliği Arasındaki Fark, Tıp Mühendisliğinin İş Tanımı, Arama Motorlarında Tıp Mühendisliği Yazınca Akla İlk Gelenler, İş Dünyasında Tıp Mühendisliği, Yurt Dışında

 

YENİ YÖNETMELİKLERDE TIP MÜHENDİSLİĞİ YERİNİ ALIYOR

Tıp Mühendisliği, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’nun Tıp Mühendisliği Alanına Yaklaşımı ve OFF-SET konuları hakkında bilgi aktaran Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu Daire Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar sözlerini şöyle sürdürdü: “ “Tıp Mühendisleri tıbbi cihazların üretiminden ve bakımından sorumlu olacak kişilerdir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu olarak üzerinde çalıştığımız yönetmelikler var. Bu yönetmelik içerisinde Tıp Mühendisliği mezunları, mezun olduğunuz zaman iş, kariyer planlamasına koyduğumuz tıbbi cihazların test, kontrol, kalibrasyonları hakkında yönetmeliğimiz gelecek ay çıkacak. Biz burada mesul bir müdür tayin ediyoruz. Bu mesul müdür, Elektrik Mühendisi, Biyomedikal Mühendisi ve Tıp Mühendisidir. Yine Tıbbi Cihaz Satış Yerleri hakkında yönetmeliğimiz çıkıyor. Şuana kadar ilacın eczanede, eczacı tarafından satıldığını ve başka bir yerde satılamayacağını kabul ediyoruz. Ama tıbbi cihazların her yerde satılabileceğini herhangi bir özelleşmiş bir alan olmadığını ve bizde kurum olarak tıbbi cihazın eczanesini ve eczacısını tayin ettik. Bu eczacı arasında Tıp Mühendisliği de yerini aldı.”

Doç. Nacar, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu tarafından yeni çıkacak yönetmeliklerde Tıp Mühendislerinin de yerini aldığını ifade etti.

 

‘Üniversite Sanayi İşbirliği ve Tıp Mühendisliği’nin Sanayideki Yeri’ konulu sunumlarını yapan Eryiğit Tıbbi Cihazlar Üretim A.Ş. Ar-Ge Müdürü Feridun İlhan Şarklıoğlu ise şunları söyledi: “Bugün burada Geleceğin Parlayan Mesleği olan Tıp Mühendislerini Türkiye’de ilk defa yetiştirmeye başlayan Karabük Üniversitesi’nde olmak beni çok gururlandırdı. 30 yıla aşkın bir süredir biyomedikal konusunda tamamen bir gönül seferberliği içerisinde icraatlar yapmaktayız. Bugüne kadar Türkiye’nin pek çok yerinde görev yaptım. Bugün Karabük Üniversitesi’ne geldiğimde, Sayın Rektörümüz başta olmak üzere tüm eğitmenlerimiz ve kurucularımızın sunmuş oldukları vizyon, misyon, kalite politikası ve hedefler doğrultusunda yapmış oldukları çalışmalardan inanın büyük gurur duydum. Karabük Üniversitesi gerçekten geleceğe dönük bazı atılımların icra edilebilmesi için üniversite ve sanayi işbirliği adı altında kayda değer ciddi faaliyetlerin yapılması gerektiği aşikârdır. Özellikle Karabük Üniversitesi olarak, Üniversite- Sanayi işbirliği adı altında Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Sayın Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Refik Polat ve Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanımız Sayın Prof. Dr. Orhan Şen’e tekrar tekrar teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.”

Şarklıoğlu, Eryiğit Tıbbi Cihazlar Üretim A.Ş’nin Kuruluşu ve Tarihi, Sağlık Sektörünün Parlayan Yıldızı Tıp Mühendisliği, Sağlık Sektöründe Üniversite- Sanayi İşbirliği ve İşbirliğinin Amaçları, Sağlık Sektöründeki Gelişmeler, Yeni Hastane Düzenleri, Tıp Mühendisliği Öğrencilerinin İş Sahaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Panelde son olarak Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özden İşbilir ‘Dünyada Tıp Mühendisliği Eğitimi’ hakkında katılımcıları bilgilendirirken sunumunda; “Tıp Mühendisliğinin Tanımı, Neden Tıp Mühendisliği, Dünyada Hangi Üniversitelerde Tıp Mühendisliği Bölümü Var, İngiltere, Almayan ve Avusturya’daki Üniversitelerde bulunan Tıp Mühendisliği Bölümünde Hangi Dersler Verilmektedir ve Nasıl Bir Yapıları Vardır?” sorularına yanıt verdi.

Panelistlein katılımcıların sorularını cevaplandırmasının ardından Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal günün anısına Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu Daire Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar ve Eryiğit Tıbbi Cihazlar Üretim A.Ş. Ar-Ge Müdürü Feridun İlhan Şarklıoğlu’na hediyelerini takdim ederek; “Değerli misafirlerimize zaman ayırarak Üniversitemize kadar gelip değerli bilgilerini bizlerle paylaştıkları için şükranlarımı arz ediyorum. Emin olun doğru yoldayız. Değerli misafirlerimiz de bugün bizlere yapmış oldukları sunumlarında bizlerin doğru yolda olduğunu anlattılar. Diğer üniversitelerde bizleri takip etmeye başladılar. Sağlık sektöründe oldukça önemli bir üniversite olan Acı Badem Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ni kurarak Tıp Mühendisliği Bölümü’nü açtı. Bizi takip ediyorlar, sizi takip ediyorlar. Hepinize başarılar diliyorum.” dedi.