Bu kurumlardan biri olan Adana İl Sağlık Müdürlüğü kamuyu ve halk sağlığını ilgilendiren üç farklı bilgi edinme talebimize y kamuoyunu ilgilendirmeyen bilgi ya da ayrı bir özel çalışma araştırma ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bilgi gibi gerekçeler öne sürerek sorularımızı yanıtlamadı. 

 

KAMUOYUNU İLGİLENDİRMEYEN KONU !

21 Ocak 2013 tarihinde ilk olarak 112 Acil Yardım hattıyla ilgili olarak “Adana 112 Acil Yardım’a 2012 yılında kaç ihbar telefonu gelmiştir? Bu ihbarların kaçı asılsız ihbar olarak değerlendirilmiştir? 112 ekipleri 2012’de kaç olay yerine gitmiştir.  Bu olayların türlerine göre dağılımı nedir? (kaza, kalp krizi vs…)  İhbarların aylara göre dağılımı nedir?  Olay yerine ortalama ulaşma süresi nedir?  İhbarların asılsız olduğuna nasıl karar verilmektedir?  Adana 112 Acil Yardım hizmetleri kaç personelle hizmet vermektedir?   Personelin görev türüne göre dağılımı nedir? (hemşire, doktor vs…)” sorularını yönelttik. İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer imzasıyla verilen yanıtta Bilgi Edinme Kanunu’nun 25. maddesindeki, “Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır” ifadesi anımsatılarak 112 Acil Sağlık hizmetleri ile ilgili istatistik bilgi talebimizin değerlendirilemediği belirtildi.

 

HASTA HAKLARIYLA İLGİLİ SORULARA DA AYNI YANIT

Aynı tarihte yaptığımız diğer başvuru da ise “2012 yılında Kamu Hastanelerine ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine hasta hakları ihlali konusunda kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaç tanesi yerinde,  kaç tanesi hasta hakları kurullarında görüşülerek çözülmüştür? Başvuranların, yaş, cinsiyet, eğitim ve meslek durumuna göre dağılımı nedir? Başvuruların birimlere göre dağılımı nedir?  Başvuruların konulara göre dağılımı nedir? Başvuruların sonuçlanma durumuna göre dağılımı nedir?  Hakkında başvuru yapılan çalışanların görevlerine göre dağılımı nedir?” sorularını yönelttik. İl Sağlık Müdürü Özer, bu sorulara da aynı yanıtı verdi.

 

HAVUZLARLA İLGİLİ SORULARA DA YANIT YOK

29 Temmuz 2013 tarihli üçüncü bilgi edinme talebimizde ise “Adana'da kaç yüzme havuzu hizmet vermektedir? Adana'da Halk Sağlığı Laboratuvarlarının yaptığı analizlerde hangi yüzme havuzlarında insan sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde kirliliğe rastlanmıştır? Bu havuzlarla ilgili yapılan yasal işlemler ve cezai yaptırımlar nelerdir?” sorularının yanıtı aradık. Bu sorulara Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Acil imzasıyla verilen yanıtta ise Bilgi Edinme Kanunu’nun 7.Maddesi 2. Fıkrasındaki “Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma inceleme yada analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler” ifadesi hatırlatılarak bilgi edinme başvurumuzun uygun bulunmadığı ifade edildi.

 

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE YENİ SORULAR:

 

- 112 Acil Sağlık Hizmetleri, 112 Acil’de görev yapan personelin yaşadığı sorunlar ve asılsız çağrılar, hasta haklarıyla ilgili ihlaller, ihlallerle ilgili başvuruların çözümlenip çözümlenmediği gibi konular kamuoyunu ilgilendirmiyor mu?

- Bu sorular kamuoyunu ilgilendirmiyorsa dönem dönem ülke genelinde ve başta İstanbul olmak üzere farklı illerdeki 112 Acil servislerine yapılan asılsız çağrılar, 112 Acil ekiplerinin çalışma koşulları ya da hasta haklarıyla ilgili haberler neden medya kuruluşlarında yayınlanıyor? Yoksa 112 ve hasta haklarıyla ilgili istatistikler Sağlık Müdürlüğü tarafından tutulmuyor mu?

- Bu istatistiklerin kamuoyuyla paylaşılmasında ne gibi sakıncalar var?

- İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşın bilgi edinme taleplerine önceden hazırlanmış şablon metinleri mi kullanıyor?

- Karataş'ta yapılan hastane için 18,5 dönümlük arazilerini merhum babaları Abdullah Tekin adı yaşatılsın şartıyla veren Tekin Ailesi'nin talebi neden yerine getirilmiyor? Ne değişti de "Abdullah Tekin Karataş Devlet Hastanesi" bir gecede "Karataş Devlet Hastanesi" oldu?"Sizlere 18,5 dönümlük devasa alanı merhum babalarının adının yaşatılması şartıyla veren ve bu şartı da protokolle ölümsüzleştiren Tekin Ailesi'nin hakkını ne zaman teslim edeceksiniz? Bunu yapamıyor, ya da yapmak istemiyorsanız, o zaman neden oradasınız? Ne işe yararsınız?

KAYNAK: GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ