Ortopedi doktorları tarafından sıklıkla karşılaşılan bu problemin  çoğu zaman hastaları kozmetik olarak rahatsız etmekte olsa da, kişiye ağrı veriyorsa tedavi edilmesi gerekli bir hal aldığını belirten Adana Avrupa Hospital Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yusuf Ünal, “Ayaklarımız yaşımız arttıkça şekil değiştirir. Özellikle ayak tarak kemiklerimizi bir arada tutan bağlar hamilelik sırasında hormonların etkisiyle veya yaşla beraber gevşer ve bu bölgenin daha da genişlemesine ve ayakta yayılmaya sebep olur. Bu oluşumda ailesel (genetik) özelliklerin de büyük etkisi vardır. Bir başka deyişle ailenizde Halluks Valgus varsa sizde de olma olasılığı ailesinde olmayan bir bireye göre daha yüksektir” dedi.. 

 Ayakkabı Seçimi Çok Önemli

Yanlış ayakkabı giyiminin Halluks Valgus oluşumunda en önemli etken olduğunu kaydeden Op. Dr. Yusuf Ünal,  Eğer ailesel yatkınlık yanlış ayakkabı giyimi ile birleşirse ayakta Halluks Valgus gelişimi kaçınılmaz bir hal alır. Bu nedenle ayaktaki şekil bozukluklarından korunmanın en iyi yolu ayak giyimimize dikkat etmektir” diye konuştu.  Ünal açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde özellikle 40 yaş altı bayanlar ayakkabı seçerken genellikle modaya ve ayakkabının şekline önem vermekte ve sert, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmektedirler. Ayak sağlığımız için kendi ayağımızı tanıyıp, ayak şeklimize göre ayakkabı seçmeliyiz. Halluks Valgus oluşmasını istemiyorsak yuvarlak burunlu ve 2.5-3.5 cm. topuklu ayakkabıların seçilmesi uygun olacaktır”. 

Halluks Valgus Cerrahi Tedavisi Bir sanattır

Halluks Valgus’un  bir şekil bozukluğu olduğunu ve  ancak yapılacak bir operasyonla düzeltilebileceğini kaydeden Op. Dr.  Yusuf Ünal şöyle devam etti: “Cerrahi müdahale gerekliliği kişinin ayakkabı giyemeyecek kadar bozuk şekilli bir ayağa sahip olması veya şekil bozukluğu çok fazla olmasa bile ayak ağrısının dayanılmaz olması durumunda ortaya çıkar. Halluks Valgus cerrahi tedavisi bir sanattır. Bu sanatı icra etmek için kırkın üzerinde ameliyat tekniği ortaya konmuştur. Çoğu zaman bu tekniklerden birkaçının bir arada kullanılması ile başarılı sonuç alınabilmektedir. Genellikle tek başına başparmağa müdahale ile birlikte problemli olan 2. ve 3. parmağa da müdahale gerekmektedir”.