4 gün süreceği bildirilen “XIII. Ulusal Metabolik Hastalıklar Ve Beslenme Kongresi”ne ÇÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz, Çocuk Beslenme Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Alev Hasanoğlu ve üyeleri, ÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Anarat, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kamu kurum temsilcileri, Metabolizma alanında önemli katkılar sağlayan bilim insanları, akademisyenler, diyet uzmanları, hekimler, hemşireler, Tıp Fakültesi öğrencileri, ilaç endüstrisinin temsilcileri, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu, sanatseverler ve davetliler katıldı.

 

MUNGAN, “ADANA'YA BİLİMSEL, SOSYAL VE EKONOMİK AÇIDAN BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Yoğun katılımın gözlendiği XIII. Ulusal Metabolik Hastalıklar Ve Beslenme Kongresi’nde saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı ve aynı zamanda Adana Tabip Odası Başkanı olan Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, “Emeklerin umuda, umutların gerçeğe dönüşebildiği bilim ışığının insan olma önceliğinde pırıl pırıl parlayabildiği bir kongre olması dileklerimizle ÇÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Metabolizma ve Beslenme ailesi olarak hepinize hoş geldiniz diyorum. Bizleri sizler gibi değerli bilim insanlarıyla bir araya olma onurunu yaşattığınız için çok teşekkür ediyoruz. Umarız bilimsel ve sosyal yönleriyle anılarınızda güzel bir kongre olarak kalır. Akraba evliliklerinin yoğunluğu nedeniyle bölgemizin ciddi bir sorunu olan içinde fenilketonürinin de olduğu kalıtsal metabolik hastalıklara dikkat çekmenin yanı sıra, metabolik hastalıklı çocuklar için üniversite – özel sektör - Seyhan Belediyesi işbirliğiyle yapılan bir fırının müjdesini buradan vermek istiyorum. 4 gün boyunca devam edecek kongremiz Adana'ya bilimsel, sosyal ve ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

 

ANARAT, “METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİMDALI ÇİZGİSİNİ YÜKSELTTİ”

ÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Anarat, “Bu kongrenin Adana’da ve Çukurova Tıp Fakültesi bünyesin de yapılmasından memnunluk duydum. Çocuk Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalımız en genç bilim dalı olmasına rağmen geldiği nokta gerek ayaktan gerek yatarak vermiş olduğu hasta hizmeti ve bilimsel aktiviteleri 14 bilim dalıyla kısa süre içerisinde aynı çizgiye geldi”

 

HASANOĞLU, “BİZİM VARLIĞIMIZ HASTALAR VE HASTA AİLELERİ”

Çocuk Beslenme Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Alev Hasanoğlu, “. Metabolizmanın yan da olması, yeni tanı ve tedavi metotlarının gelişmesiyle metabolizma alanına ilgi daha da arttı. Metabolik hastalıklarla uğraşmak kolay değil ama çok ümit verici” diye konuştu.

 

ÖZCENGİZ, “HER ŞEYİ DAHA KOLAY ÇÖZÜMLEYEN BİR GELECEK VAAT EDİYORSUNUZ”

ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz, “Adana’da böyle bir kongrenin düzenleniyor olması Tıp Fakültesi yönetimi olarak bizleri çok onurlandırdı. İsmine baktığımızda 13. kutlanan Ulusal Metabolik Hastalıklar ve Beslenme Kongresi, hayatın başlangıcının beslenmenin olması ve besin fazlasının birikmesiyle olduğunu düşünecek olursak kongrenin adıyla birlikte ne kadar önemli olduğunu konuya bilmeyen biri için bile oldukça kolay. Hayatın sürdürülebilmesi için hücrenin metabolik işlevlerini ilerletmesi ve sürdürmesi en önemli şey. Hücrenin tüm metabolik faaliyetlerini sürdürebilmesinin temelinde oksijen üretmesi, oksijen üretebilmesi için de enerjiye ihtiyaç duymasıdır. Sizlerin yaptığınız iş çok önemli, özellikle çocuklara hizmet ederek, gelecekte bizim neslimizin çok daha sağlıklı, daha iyi düşünen, her şeyi daha kolay çözümleyen bir gelecek vaat ediyorsunuz. Onun için bu kongreyi düzenleyen, emeği geçen ve ülkemize, insanlığa hizmet eden hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum”

 

ERDOĞAN, “BU KONGRE BİLİME IŞIK TUTACAK”

ÇÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Şeref Erdoğan, “Çukurova Üniversitesi 16 Fakültesi, 3 Enstitüsü, 5 Yüksek Okulu, 12 Meslek Yüksek Okulu ve bir Konservatuarıyla bölgemizin en güçlü en büyük üniversitesidir. Tıp Fakültemiz’de en güçlü fakültelerimizdendir. 1200 yataklı balcalı hastanemiz üst düzeyde sağlık hizmeti vermektedir. Çocuk Sağlığı ve özelleşmiş bilim dalları geniş bir coğrafyaya üstün ve üst düzeyde sağlık hizmeti vermesi, araştırma yapması üniversitemize ayrı bir güç vermektedir. Bu anlamda bu kongreyi çok önemsiyoruz. Adanamızda portakal çiçeği kokuları arasında gerçekleştirilen bu kongrenin bilime ışık tutmasını diliyor, kongre başkanı Prof.Dr. Neslihan Önenli Mungan şahsında tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Metabolik Hastalığa hizmet veren, destek olanlara teşekkür plaketlerinin verilmesi ile kongreye geçildi.