18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında yer alan “Adana Sinema Müzesi” Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılıp restore edilen tarihi binada hizmete girdi. Atatürk’ün evinin yanında bulunan ‘Adana Sineme Müzesi’nin açılışına Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney, Ressam Ethem Çalışkan, Yazar Muzaffer İzgü, Yönetmen Ali Özgentürk, sanatçı Feridun Düzağaç, oyuncular Yılmaz Köksal, Levent Özdilek, Yüksel Arıcı, Cengiz Sezici, Hüseyin Akşen gibi isimlerin yanısıra Türk sinemasının ünlü oyuncuları ile diğer sinema konukları katıldı.
    “Adana Sinema Müzesi”nin açılışında konuşan Başkan Vekili Aldırmaz, müzenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Müzemiz yaşayan bir organizma gibi büyüyerek gelişecek” dedi.
    3500 parça materyal ile 2000’i aşkın kitabın yeraldığı Adana Sinema Müzesi’nin İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci müze olduğunun altını çizen Başkan Vekili Aldırmaz, “Türk sinema tarihine ait afişler, belgeler, dökümanlar ile sinema makinaları, sanatçılarımızın özel eşyaları gibi belgelerin bulunduğu müzemiz şu anda Adanalı sanatçıları ve edebiyatçıları kapsıyor. Adana Sinema Müzesi’nin yanındaki tarihi binayı da satın aldık. Restorasyonundan sonra müzeye dahil edeceğiz ve Türk sinemasına emeği geçen bütün sanatçılarımıza ait materyalleri koyacağız. Müzemizin daha kapsamlı olması için sanatçılarımızın desteğini bekliyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
    Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, Adana Sinema Müzesi’nin Türk sinema tarihi için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Vali Coş, “Müzenin yaşama geçirilmesinde emeği olan başta Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz olmak üzere, sinema sanatçılarına teşekkür ediyorum. Adana’ya ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.
   Törenin ardından Yönetmen Ali Özgentürk ünlü ressam Abidin Dino’nun kendisine hediye ettiği bir resmi, sinema oyuncusu Yılmaz Köksal Türkiye’de ve dünyada olmayan sinema afişleri ile fotoğraf tarihçisi Alberto Modiano, el yazısı çok özel bir kitabı Adana Sinema Müzesi’ne bağışladılar. Vali Coş ile Başkan Vekili Aldırmaz, bu anlamlı bağış nedeniyle sanatçılara teşekkür etti. Yılmaz Köksal, Adana Sinema Müzesi’nin içerik olarak daha zenginleşmesi için İstanbul’da bütün sinema ve edebiyatçılarla görüşeceğini, ne kadar döküman bulursa göndereceğini söyledi.
  “Adana Sinema Müzesi”nin kurdalesi Vali Coş, Başkan Vekili Aldırmaz ile sinema edebiyatçıların katılımı ile kesilirken, törene katılanlar müzeyi gezdi. Müzenin ziyaretinden sonra Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney ve diğer sanatçılar sanata ve sanatçıya verdiği değer nedeniyle Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’a teşekkür edtiler.