Adanalı Firmalar, Bölgenin En Büyük Ticaret Buluşmasına Odaklandı Adanalı Firmalar, Bölgenin En Büyük Ticaret Buluşmasına Odaklandı

SGK'nın 2012'de prim borçlarına karşılık taşınmazları satın almaya başlamasıyla, kurumun elindeki taşınmazların toplam değeri 2 milyar lirayı aştı. Ancak bu taşınmazların yalnızca yüzde 11'i satıldı ve geriye kalanları hala nakde dönüştürülmedi. Bu durum, kurumun finansal istikrarı açısından endişe verici bir hal almış durumda olduğuna Sayıştay raporunda yer verildiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer

SGK’nın 2012'den bu yana prim borçlarını ödeyemeyen kişilerden taşınmaz alarak tahsilata uğraştığına vurgu yaptı.

Gürer, “Prim borçlarına karşılık olarak 2021 yılında 473 adet, 2022 yılı sonuna kadar bin 567 taşınmaz alınmış, ancak çoğu satılmak amacıyla alındığı ve bu taşınmazların toplam maliyetinin 2 milyar 330 milyon 484 bin 245 TL'ye ulaştığı ve 2022 yılında ciddi bir artış yaşandığı dikkat çekici “ dedi.

SATILMASI DAHA DA ZORLAŞACAK

Gürer, "Sayıştay Raporda, bu taşınmazların SGK tarafından devralınmasının ve teslim edilmesinin 2023 yılı sonuna kadar KDV'den istisna olduğunu belirtiyor. Ancak bu istisnanın gelecekte kaldırılması durumunda, taşınmazların satılmasının daha da zor olabileceği uyarısı yapılıyor. Bu durumun göz önünde bulundurulup taşınmazların satışı yapılması işaret ediliyor . Nitekim 2023 yılında SGK'nın bu taşınmazları daha hızlı ve etkili bir şekilde satmak için çaba göstereceği belirtiliyor. Ancak, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen borçlar ve kişi/ecrimisil borçlarına karşılık satılacak taşınmazlarda, satış kabiliyeti yüksek olanların tercih edilmesi ve KDV istisnasının sona ermeden önce şimdiye kadar alınan taşınmazların satış işlemlerinin hızlandırılması gerekmektedir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “SGK prim tahsilatında çareyi taşınmazları almakta bulmuş. Tahsilatta ciddi sorun oluştuğu görülüyor. SGK yönetimsel sorunları da dikkat çekiyor. Gelir-gider dengesinde sıkıntılar da kurumu tartıştırıyor” dedi.