Üreticilerin sorunlarına her fırsatta tercüman olan MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, tabii afet yüzünden mağdur olan çiftçiler için yine TBMM’nde önemli mesajlar verdi.

ÜRETİCİ BORCU 2002’DE YÜZDE 5, 2016’DA YÜZDE 45

Kürsüden seslenen Karakaya, tarımsal üretimin her alanında, bitkisel üretimde, hayvan yetiştiriciliğinde, su ürünlerinde durumun iyi olmadığını söyledi. Üreticinin toprağa küstüğünü, tarım nüfusunun azaldığını, GSYİH’dan alınan payın düştüğünü vurgulayan Karakaya “Ama diğer taraftan destekleri artırdığımızı söylüyoruz ve sonuç itibarıyla baktığımızda, sektörün borçluluk oranının da anormal bir şekilde arttığını görüyoruz. 2002 yılında tarım sektörünün bankalara olan borcu GSYİH’ya göre yüzde 5 civarında iken, 2016 sonu itibarıyla geldiğimiz rakam yüzde 45,5. Bugünlerde neredeyse yüzde 50'ye geldi. Az önceki parametrelerle birleştirdiğimizde durumun ne kadar kötüye gittiğini görmemiz lazım.” diye konuştu.

DON, DOLU, SEL, FIRTINA, POYRAZ…

Sözü afetzede üreticilere getiren Mevlüt Karakaya, 2016 Aralık ayından itibaren Temmuz 2017’ye kadar olan dönemde Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay ve tüm Çukurova ile birçok ilde şiddetli don, yağmur, dolu, sel, fırtına ve nihayet 50 dereceyi bulan sıcaklık ile beraber şiddetli poyrazın narenciyeden buğdaya, zeytinden kavun ve karpuza kadar ekili-dikili arazilerde ciddi zararlar verdiğini anlatırken, Adana’nın ise “Tabii afet bölgesi” ilan edilmesi yönündeki çağrısını hatırlattı. Bugüne kadar birçok il ve ilçede ilçe tarım müdürlüklerince hasar tespiti yapılmış olmasına rağmen, üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmediğini belirten Karakaya, şu çağrıyı yaptı:

İŞTE MAĞDUR ÜRETİCİLERİN İSTEKLERİ

“2017 yılında yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerimizin her türlü vergi ve SGK prim borcu en az bir yıl süreyle, faizsiz olarak ertelenmelidir. Üst üste afet yaşayan çiftçilerimizin, borçlarını bir defada ödeme imkânı yoktur. Bu durumdaki çiftçilerimizin borçları faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır. Çiftçi Kayıt Sistemine bakılmadan tüm çiftçilerimizin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Özel bankaların da tarımsal kredilerde borç erteleme ve yapılandırma kapsamına alınması sağlanmalıdır. Üreticilerimize faizsiz, yeni, uzun vadeli kredi imkânları sunulmalıdır. Acilen, üretimde kullanılan araç gereç, tohum, fide gibi girdilerin temini için gerekli nakdî destekler sağlanmalıdır.”