Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, kalkınma için ekonomik çaba kadar, kültür ve sanat alanlarındaki etkinliklere de yer verilmesi gerektiğini belirtti. Yerel yönetimlerin, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirler dışında kültür ve sanatın geliştirilmesi konusunda ‘geleneksel şenlik veya festival’ düzenlemenin ötesinde pek faaliyet göstermediğini kaydeden Akay, “Ortak bir kent kültürü, yani yeni bir Adanalılık kavramı oluşturmak ancak, kentte yaşayanların belli alanlarda birlikte davranmalarından geçmektedir. Bu alanların başında da sosyal etkinlikler, sanat ve spor gelmektedir” dedi.

 

“TOPLUMSALLIKTAN UZAK AYRIŞAN BİR YAPI OLUŞMUŞ”

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, Adana’nın yıllardır özellikle de göç sonrasında insanların bir arada bulunduğu, birbirleriyle ilişki içinde olduğu bir toplumsal yapıdan uzak kaldığına dikkati çekti. Akay, “Sürekli etkileşim içinde olmamanın sonucu haklar ve sorumluluklar adeta unutulmuştur. Kente göçen yeni bireylerin kentlileşmesi ve eskilerle kaynaşma sürecini hızlandırmak üzere toplumsal uygulamaların hızla yaşama geçirilmesi gerekirken tam tersine, giderek toplumsallıktan uzak, kişisel ya da grupsal dirençlerle ya da savunmalarla, ayrışan bir yapı oluşmuştur” diye konuştu.

 

“YENİ BİR ADANALILIK OLGUSU OLUŞTURULMALI”

Ortak bir kent kültürü, diğer bir deyişle “yeni bir Adanalılık” kavramı oluşturmak gerektiğini dile getiren Akay, bunun ancak kentte yaşayanların belli alanlarda birlikte davranmalarından geçtiğini söyledi. Bu alanların başında da sosyal etkinlikler, sanat ve sporun geldiğini ifade eden Akay, “Adana yüzyıllardan beri bir kültür kenti olma özelliği taşımaktadır. Eski uygarlıkların önemli eserleri yanında önemli düşünürler, sanatçılar yetişmiştir. Adana geçmişte ve günümüzde eğlence, sinema, sanat, alışveriş konusunda önde gelen bir merkezdir. Ortadoğu’nun Kültür ve Sanat Başkenti olacak her türlü kaynağa sahiptir. Kentin entelektüel düzeyinin yükselmesiyle dışarıya göç önlenecek, dışarıdan olumlu göç gelecektir” diye konuştu.

 

“ADANA’YI ÇEVRE İLLERLE BİRLİKTE DÜŞÜNMEK GEREK”

Bir merkez olma noktasında yola çıkıldığında Adana’yı çevresindeki illerle birlikte düşünmek gereğini vurgulayan CHP’li Akay, tarihi bir gerçek olması yanında coğrafi ve ekonomik koşulların da bunu gerekli kıldığını ifade etti. Akay, Adana’nın tarihi ve kültürel miraslarının projelendirilip korunması ve turizm potansiyeli bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

“ADANA FESTİVALLER ŞEHRİ OLMALI”

Akay, Adana’da kültür ve sanat alanlarında yaşama geçirilmesi gereken bazı projelerini şöyle aktardı:

“Öncelikli işlerden biri Adana’da kültür ve kongre vadisi oluşturmaktır. Seyhan Baraj Gölü kenarındaki bulunan alan yine aynı şekilde bir merkez haline getirilmelidir. Sanat galerileri ve sergiler için salonlar oluşturulmalıdır. Adana’nın kenar mahallelerine de seslenebilecek ortalama 200 kişi kapasiteli sanat merkezleri yapılmalıdır. Tüm kültür ve sanat kurumlarının iletişimi için Kültür ve Sanat Koordinasyon Merkezi (KÜSKOME) oluşturulması ve yine trafikten arındırılmış bir yerde kültür ve sanat mekanları yaratılması etkinliği arttıracaktır. Adana bir festivaller şehri olmalıdır. Altın Koza Film, Kültür ve Sanat Festivali geliştirilerek uluslararası boyuta taşınmalı, Film festivali ile müzik festivali birbirinden ayrılmalıdır. Yıllarca Türkiye’nin önemli bir tiyatro merkezi olan Adana’nın yeniden bu sıfatına kavuşturulması zor değildir. Senfoni Orkestrasının etkinlikleri zenginleştirilmelidir. Bunun için öncelikle sanatlarına uygun salonlara ihtiyaç olduğu açıktır.”