Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, üniversitelerde aynı işi yapan araştırma görevlilerinin yasal olarak farklı yöntemlerle istihdam edilmelerinden kaynaklı yaşanan mağduriyetin acilen giderilmesini istedi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) konuşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Yükseköğretim Kanunu'nun 50/d fıkrasına göre istihdam edilen ve iş güvencesi bulunmayan 7 bin araştırma görevlisinin sesi oldu. Meclis'te milletvekillerine seslenerek sorunların çözülmesini isteyen Barut, "Üniversitelerde aynı işi yapan araştırma görevlileri arasında bir eşitsizlik ve meslek nitelikleri ile bağdaşmayan sonuç yaratarak büyük huzursuzluğa neden olan bu durum düzeltilmeli" dedi. 

"BU SORUNA ÇÖZÜM BULUNSUN"

Üniversitelerde yaşanan sorunlara ve araştırma görevlilerinin özlük haklarına dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti; 

"2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 33/a fıkrası ile 50/d fıkrası araştırma görevlilerinin iki ayrı yöntemle atanmasını sağlamaktadır. Kanunun 50/d fıkrasında istisnai olarak uygulanması öngörülen hükümler, asli yol olarak uygulanmakta ve istismar edilmektedir. Türkiye genelinde 7 bini aşkın araştırma görevlisinin 50/d ile atandığı ifade edilmektedir. Bu durum yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylere yardımcı olan ve diğer görevleri yapan araştırma görevlileri arasında bir eşitsizlik ve meslek nitelikleri ile bağdaşmayan bir sonuç yaratmış ve büyük huzursuzluğa neden olmaktadır. Akademik dünyada sorun olarak görülen ve huzursuzluğa sebep olan bu durumun giderilmesi için, 50/d maddesinin amacına uygun olarak yalnızca burslu lisansüstü öğrencilik için kalması, hali hazırda görev yapmakta olan araştırma görevlilerinin ve araştırma görevliliğine atamaların ise 33/a maddesine göre olmasıdır. Bu soruna acil çözüm üretilmelidir."