​Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, siyasal iktidarın üreticiyi desteklemek yerine, ekonomi yönetimi adına ‘komik’ olarak nitelendirilebilecek gerekçelerle adeta ülke tarımını ve çiftçisini yok etmek için çaba gösterdiğini söyledi.

“ÜRETEN ÇİFTÇİ ADETA CEZALANDIRILIYOR”

Enflasyon oranını düşürme bahanesiyle 700 bin ton sıfır gümrüklü mısır ithalatının da bu çabanın en somut göstergesi olduğunu kaydeden Barut, “Ne yazık ki AKP iktidarının tarım politikası çiftçiyi üretimden uzaklaştırmak üzerine kurulu. Mısır üretiminde kendi kendine yetecek miktarda üretim yapan Türk çiftçisi, gümrüksüz mısır ithalatı kararıyla adeta ürettikleri için cezalandırılmaktadır” dedi.

“MISIR ÜRETİCİSİNE VURULAN DARBE”

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut yaptığı açıklamada, Türkiye’de yıllık mısır üretiminin, yüksek girdi maliyetlerine karşın yaklaşık 6.5 milyon tona kadar yükseldiğine işaret eden Barut, hasat döneminde Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 700 bin ton gümrüksüz mısır ithal etme yetkisinin verilmesinin mısır üreticilerine açıkça darbe vuracağını söyledi.

“ÇİFTÇİ HAKSIZ REKABETE KURBAN EDİLDİ”

Türkiye’nin mısır üretiminin önemli bir bölümünün Çukurova’da gerçekleştirildiğini dile getiren Barut, mısırda ithalat kararının, piyasalarda Türk çiftçisinin aleyhine bir duruma neden olacağına dikkati çekti. Barut, “Bu ithalat kararı mazot, zirai ilaç ve gübre gibi yüksek girdi maliyetlerine, yetersiz devlet desteğine rağmen bin bir emekle üreten çiftçilerimize yapılan en büyük haksızlık, çiftçimizi haksız rekabet altında ezilmeye mahkum etmektir” diye konuştu.

“TARIM TOPRAKLARI RANTA KURBAN EDİLİYOR”

Her yıl bir önceki yılı mumla arayan mısır üreticilerinin bu kararla daha da yoksullaşacağını vurgulayan Barut, “Zarar eden çiftçi bir sonraki yıl tekrar zarar etmemek için, büyük olasılıkla mısır üretmekten vazgeçip başka ürünlere yönelecektir. Bir kısmı belki de tarlasını boş bırakacaktır. Bakanlığın sıfır gümrüklü mısır ithalatı kararı böylece ülke ekonomisini de önemli oranda olumsuz etkileyecektir.  Siyasal iktidar 15 yıllık iktidarında, tarımsal üretimi planlayamayan, destek vermek yerine üreticiye adeta köstek olan ve uyguladığı politikalarla çiftçiyi üretimden uzaklaştıran bir anlayış izlemiş, adeta dünyada eşi benzeri olmayan, paha biçilemeyecek değerdeki tarım topraklarının ranta kurban gitmesine zemin hazırlamıştır. Ülke ekonomisinin geleceği, halkımızın refahı, çiftçimizin mutluluğu ve huzuru için bu yanlışlardan bir an önce dönülmelidir” şeklinde konuştu.