MURAT BERHUN - SON NOKTA GAZETESİ
Bunları gerçekleştireceklerini anlatan Berfu Salıcı Yakıt, “Sosyal Belediyeciliği yaşamak istiyorum. Çevre bütünlüğünü koruyan.  Sadece mimariyi yapmakla kalmayıp, mimariyi etrafıyla bütünleştiren bir belediye hayal ediyorum” dedi.

ORTAK ÇALIŞMAYLA BAŞARABİLİRİZ

Böyle bir belediyeyi yaratmanın çok kolay olmayacağını ifade eden Salıcı Yakıt, “Bu belediyeyi yaratmak çok kolay değil. Ama başarılamayacak bir şey de değil. Zamana ve güce ihtiyaç var. Seyhan Belediyesinin yetkileri de sınırlı. Büyükşehirle çalışmak durumunda. Ümit ediyorum bu uyum ve düzen devam eder. Belediyeler birbiriyle koordineli olarak ortak projelerle çalışırlarsa etkili olurlar. Benim isteğim bütün belediyelerimizin her hangi bir siyasi parti gözetmeksizin Adana’nın menfaati için kendi ilçelerinde ortak projelerle çalışmalarıdır” diye konuştu.

KADININ ÜRETTİKLERİ EKONOMİYE DÖNMELİ

Sosyal Belediyecilikte kadını ve çocukları önemsediğini vurgulayan Seyhan Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Berfu Salıcı Yakıt, şunları söyledi;

“ Geçtiğimiz günlerde SEYMER sergisi vardı. Oradaki Kadınlar çok iyi iş çıkarmışlardı. Mükemmel ürünler ortaya çıkmıştı. Bence hedef orda sadece bir sergiyle olmamalı. Orada üretilenlerin ekonomiye dönmesi ve kadının ekonomik anlamda da kendi sosyal yaşantısına uzaklaşmadan bir eğitim beklenmeden katılabilmesini sağlamak lazım. Bu hem Seyhan’ın ekonomisini güçlendirir hem de kendi ekonomisine güç verir. Bunu çok önemsiyorum. 

ÇOCUKLAR İÇİN SOSYAL ALANLAR AÇILMALI

Belediyenin sosyal anlamda çocuklara çok önem vermesi lazım. Çocuklara sosyal anlamda yaşam alanları açması lazım. Bu durum maalesef bugüne kadar benim her belediyede eleştirdiğim bir şey oldu. Biz çok çapraz imar düzenlemeleriyle, park alanlarını imara açıp yeşil alanları bir kündeye getirip ters köşe yapıp, yeni bir bina dikmeye alışık bir belediyeciliğe sahibiz. Düzenlemeler tüm Belediyelerle  ortak yapılmak durumunda. Oralarda çocuklar için ekonomik anlamda aileleri zorlamayacak şekilde,  onlara sportif faaliyetler sunulsun. Eğitim verilsin. Dersleri zayıfsa bazı konularda destek görebilsinler. 

ANNE VE ÇOCUK İÇİN ORTAK PROJE ÜRETİLMELİ

Daha önemlisi anneler kendi çocuklarıyla ortak vakit geçirebilecekleri projeler üretilsin. Bakın bugüne kadar yapılmamış bir şey bu. Biz kadınlara bir yerde kurs veriyoruz. Çocuğa da bir spor alanı açıyoruz.  Şöyle bir sıkıntı var aslında. Kadının küçük çocuğu varsa o kursa gelmek istiyorlar ama o kursta o çocukla o faaliyetleri yapma şansları yok. Hem işin disiplinine uymaz hem de eğitim mantığına uymaz. Çocuk spor yapmak istiyor ama çocuk spor yapması için onu oraya götürmesi,  getirmesi evdeki kadının görevi oluyor. Evde bir küçük kardeş daha varsa, ya izin veremiyorlar ya da o küçük kardeşi kucağında mağdur ederek ona destek olma durumunda kalıyorlar. Öyle projeler üretilmeli ki çocuk ve kadın aynı anda aynı projenin içerisinde yaşlarına zevklerine ve kendi konumlarına uygun bir faaliyet yürütebilsinler. Bakın bunu bazı özel kulüpler yapıyor. Bizim o özel kulüpler gibi yapma şansımız yok. Ama SEYMER’lerin kendi binaları içinde anneler ve çocuklarla ortak projeler yürütülebilir. O zaman anne ve çocuklar bir arada keyifli vakit geçirir hem de daha mutlu oldukları için bunun yansıması da farklı olur”

SEYHAN GÜNDÜZLERİ 1 MİLYON NÜFUSU GEÇİYOR

Meclis üyelerinin belirli yetkileri olduğunu anlatan Salıcı Yakıt, Belediyenin idari anlamda yaptığı her işte doğru olanlara destek olma,  yanlışta bir kere daha düşünmeleri için karşı çıkma durumunda olduklarını belirtti. Salıcı Yakıt Seyhan’da 1 Milyon’dan fazla insana hizmet ettiklerine de işaret ederek  şöyle konuştu;

“Seyhan belediyesi, sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin en büyük ilçe belediyelerinden birisi ve maalesef sorunlu bir belediye. Bu sorun hem nüfustan hem yerleşim alanlarının artık genişleyememesinden kaynaklanan sıkışıklık. Seyhan Belediyesini sınırları içinde işyerleri çok. Öyle olunca normalde nüfus olarak 750 bini aşmasına karşın, gündüz saatlerinde 1 milyonu üstünde Adanalı’yı biz Seyhan sınırları içinde ağırlıyoruz. Yanı 750 bin kişiden gelir alıyoruz ama 1 milyondan fazla insana hizmet götürmeye çalışıyoruz. Doğal olarak bu Belediye için bir engel. Sosyal belediyecilik bizim için en önemli kavram. Biz Sosyal Belediyeciliği; sadece yol yapmak mahalle içindeki çukurları üstünkörü olarak doldurmak olarak görmüyoruz. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar,  zaten seçim dönemi boylunca her yaptığı konuşmada bunu vurguladı. Bu süreç içinde de farklı bir uygulama göstermedi. Güzel devam ediyor olay”

KATILIMCI BELEDİYECİLİK VURGUSU

Seyhan Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Berfu Salıcı Yakıt, sağlıklı çevrenin de önemine değindi. Salıcı Yakıt çevresel faktörleri önemsediğini kaydederek şöyle dedi;

“Belediyenin “Çevreci belediye” olması çok önemli. Çevre sadece teknik konularla olmuyor. Belediyecilikte sadece idareden bir şey beklemek değil mesele. Belediye için oy verirken biz oy istiyoruz. Seçmen bize oyunu verdikten sonra bunun takibini yapmalı. Hesap sormalı. Bize “Siz bunu dediniz neden yapmadınız” diyerek bir güç oluşturmalı. Belediye bu konuda da baskı altında kalmalıdır. Belediye bunu yapmayacak anlamında söylemiyorum.  Ama karşınızda bilinçli bir tüketici görürseniz siz firma olarak ayaklarınızı daha sağlam yere basma ihtiyacı hisseder, her şeyi kontrol altında tutup daha iyi hizmet etme ihtiyacı hissederseniz.  Belediyecilikte öyle. Üstelikte fiyatlama burada oy. O kadar güçlü bir şey ki oy vatandaşın elinde bunu kullanması gerekiyor.  Bunu körü körüne bir siyasetle değil bunu belediyecilikte bu işi yapan insanla yürütmeleri gerekiyor. Birde ortak çalışma. Ayrıca halk masasının daha sık kullanılması lazım. Önünün boşalmaması lazım. Sadece “bunu niye böyle yaptınız” değil, “Siz bunu böyle yaptınız ama biz mahallemize bunu talep ediyoruz” şeklinde eleştiri getirilmesi lazım.

ZEYDAN KARALAR SEYHAN İÇİN ŞANS

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile ilgili de fikirlerini aktaran Seyhan Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Berfu Salıcı Yakıt, Başkan Karalar’ın halka yakın ve halkla birlikte siyaset yapma tercihinden bahsetti. Salıcı Yakıt şöyle konuştu;

“Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar Seyhan için bir şanstır. Başkan Karalar’ın seçimden sonra aldığı kararları çok doğru buluyorum. Bir kere idari kadroda çok hızlı kadrolaşmada yapmadığı için eleştirildi. Oysa ben bu konuda Başkanımızın en doğruyu yaptığını düşünüyorum. “Geldim Adam değiştiriyorum” değil. “Doğru kişiyi koruyup yanlışın üstüne doğru kişiyi getireyim” anlayışıyla hareket etti. Ben bu yavaşlığı Belediyecilikte doğru buluyorum. Sadece siyasi olarak hareket etmedi. Başkan yardımcılarımızın her biri kendi konularında uzman. Vatandaşlarla yakın ilişki kuran Başkan yardımcılarımız var. Bunu da önemsiyorum.  Yani sadece Belediye Başkanıyla olma. Belediyeyi yönetmek kadro işidir. Başkanımız bu kadroyu doğru şekilde kurmaya başladı. Bu şekilde de bitireceğini düşünüyorum. Ve Başkanımız, mütevazı, protokolü yok. Doğal bir başkanımız var. Vatandaşa da yansıyacak”