Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Burhanettin Bulut, AKP İl Başkanı Fikret Yeni’nin yaptığı açıklamalarla kendisini komik duruma düşürdüğünü söyledi. Yeni’nin Türkiye’nin en işsiz kenti Adana’dan söz ederken hamasi söylemlerin ötesine geçemediğinin altını çizen Bulut, Fikret Yeni’nin açıklamalarıyla son 10 yılda Adana’da yaşamadığına dair bir görüntü çizdiğini vurguladı. CHP İl Başkanı Bulut, “Örneğin Sayın Fikret Yeni arkadaşımız hafif raylı sistemin Adana’ya verdiği zarardan, doğmamış çocukların bile borçlandırıldığından haberdar değil. Adana’yı 5 yıl boyunca AKP’li Aytaç Durak’ın yönettiğinden, dönemin Başbakanı’nın 2011’de Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’nda raylı sistemin bakanlığa devri için söz verdiğinden de haberi yok sanırım. Geçtiğimiz günlerde AKP’li Ankara, İzmir ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin raylı sistem projeleri Ulaştırma Bakanlığı’na devredildi. Yeni, yine Adana’nın kaderine terk edildiğini de bilmiyor sanırım” diye konuştu.

“TURİZM TEŞVİK BÖLGESİ’NE NE OLDU?”
CHP’nin günü kurtarmaya dönük açıklamalardan uzak durduğuna işaret eden CHP İl Başkanı Burhanettin Bulut, Adana’nın her geçen gün gerilemesinde baş aktörün AKP iktidarı olduğunu söyledi.

Uygulanan teşvik sistemi nedeniyle Adana’da sanayinin ve sanayicinin can çekiştiğini vurgulayan Bulut, “Sayın Yeni, sanırım yatırımcıların, köklü bir sanayi geçmişi olmasına karşın teşviklerden yararlanamayan Adana’dan Osmaniye’ye ve diğer illere kaçtığını görmüyor ya da görmek istemiyor” dedi.

“KAMU YATIRIMLARINDA SONUNCU İL ADANA”

AKP iktidarından önce kamu yatırımlarında üst sıralarda yer alan Adana’nın bugün kamu yatırımlarında Türkiye’nin sonuncu ili olduğunun altını çizen Bulut, “AKP iktidarının Adana’ya hangi gözle baktığının açık bir göstergesi kamu yatırımlarıdır. Adana’nın sahipsizliği gün gibi aşikar. Sayın Yeni, bu durumdan da haberdar değil sanırım” diye konuştu.

“TURİZM BAKANI ADANALI AMA ADANA TURİZMDE YOK”

2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerek Turizm Teşvik Bölgesi ilan edilen Yumurtalık-Karataş sahillerine çivi dahi çakılmadığının altını çizen CHP İl Başkanı Bulut, Kültür ve Turizm Bakanı’nın Adana Milletvekili olduğunu hatırlatarak, “Turizm Bakanımız Adanalı ancak her ne hikmetse 2013 yılında turizm yatırımında sıfır çekiyoruz. Bu rakamları ben değil AKP iktidarının Kalkınma Bakanlığı açıklıyor. Kültür, Turizm Bakanlığı Adana İl Müdürü Sabri Tari bile turizmle ilgili toplantılarda açık bir şekilde ‘Adana turizmden yeteri kadar pay alamıyor’ diyerek itirafta bulunuyor. Sayı Fikret Yeni neden bunları görmüyor yada görmek istemiyor acaba?” şeklinde konuştu.

“TAŞKÖPRÜ’DEN HABERDAR MISINIZ?”

Dünyanın kullanımda olan en eski köprüsü Taşköprü’nün de kaderine terk edildiğini ifade eden Bulut, Kültür, Turizm Bakanlığı’nın böylesine önemli bir tarihi mirasın UNESCO Dünya Mirası listesine alınması yönündeki taleplere bile kulak tıkadığını kaydetti. Bulut, “Taşköprü gibi bir dünya mirasını koruyamayan bir AKP iktidarıyla karşı karşıyayız. Tarihi Taşköprü’nün ne durumda olduğunu bilmiyorsa Sayın Yeni, köprü üzerinden bir kez geçmeyi denesin” ifadelerini kullandı.

“ADLİYE İNŞAATI ÖNÜNDE ŞOV YAPMAK İCRAAT MI?”

AKP İl Başkanı Yeni’nin adliye inşaatı önünde fotoğraf çektirirken, düştüğü durumun farkında dahi olmadığını belirten Bulut, “Kentin ortasında daha yeni sayılacak adliye binası öngörüsüzlük nedeniyle artık ihtiyacı cevap vermezken başka yerde yeni bir adliye binası inşaatına başlanması ve bu inşaatın önünde şov yapmakla icraat yapılmış olunmuyor. Yeni adliye binası ihtiyacının ortaya çıkması bile AKP döneminde Adana’daki suç oranının ne kadar arttığının bir göstergesi. Mevcut Adliye Sarayı ihtiyaçlara cevap vermiyor. Avukatlar, savcılar, hakimler parçalanmış, kiralanmış ek binalarda hizmet üretmeye çalışıyor. Sağlıksız, bölünmüş, yetersiz, tıka-basa mekanlarda adalet dağıtan ya da adalet arayan insanların hali görmezden geliniyor. Şimdi siz kalkmışsınız yine yeni ve yeniden adliye sarayıyla övünüyorsunuz ve hiç sıkılmadan önünde poz veriyorsunuz” dedi.

“ADANA CEZALANDIRILIYOR”
CHP İl Başkanı Burhanettin Bulut, kenti “Çin Seddi” gibi adeta ikiye bölen, komşunun komşuya gitmek için kilometrelerce yol kat etmesine neden olan bir hafif raylı sistem gerçeğinden de Yeni’nin haberdar olmadığını vurgulayıp sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milyar dolarları bulan borçları ve bu borçların faizleri yetmezmiş gibi zararına çalıştığı bilinen bu ucubenin ikinci etabında da Adana’nın boynunun bükük kalacağı görülüyor.

Bugün Adana’da her çocuk raylı sistem nedeniyle borçlu doğuyor ve Yeni’nin bundan da haberdar olmadığı ortada. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Adana’da ‘müjde’ olarak yansıttığı raylı sistemin Ulaştırma Bakanlığı’na devri konusu da tam bir muamma. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu kararıyla AKP’li Ankara, İstanbul ve Antalya Büyükşehir belediyelerinin raylı sistem projeleri Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenildi ancak Adana’ya kör bakan AKP, verdiği sözleri de tutmama konusunda kararlılığını sürdürüyor. Adana açık bir şekilde AKP’li olmadığı için cezalandırılıyor.”

“ALT GEÇİT REZALETİ”

AKP döneminde D-400 Karayolu üzerinde Karayolları Genel Müdürlüğü'nce yapılan sözde kamu yatırımı olan alt geçitlerin tam bir rezalet olduğunun altını çizen Bulut, “Eski orduevi civarındaki yan yollardan bir kişinin dahi geçemediğini defalarca kez gazete sütunlarından okuduk. En küçük bir yağmur suyunda alt geçidin sular altında kaldığına da tanık olduk. Projenin mimarları nedense hep sessiz kaldı. Bir tarafta araçlarla iç içe yapılan bir yolculuk diğer tarafta hovardaca kullanılan alanlar. Adanalıların ‘Karnıyarık’ diye adlandırdığı bu ucubeyi CHP mi AKP iktidarı mı yaptı?” diye sordu.

“YABAN HAYATI SORUNU”

Yaban hayatı sorunu nedeniyle ruhsatlı daireler, resmi kurumlar, hastaneler ve okullar olmak üzere yaklaşık 4 bin yapının yer aldığı yaban hayatı alanı sorununun hala çözülemediğini anımsatan Bulut, “Görünen o ki Adana’ya büyük bir zarar veren bu sorun da AKP iktidarının umurunda da değil” dedi.

“BÖLGESEL HAVALİMANI ADANA’YA VURULAN BİR DARBE”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Adana’da Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı müjde olarak sunduğunu hatırlatan Bulut, şöyle devam etti:

“Biz bölgesel havalimanının Çukurova bölgesinin en büyük ve en önemli kenti Adana sınırlarına ve daha çorak topraklara yapılması gerektiğini haykırırken tam tersine elimizdeki Şakirpaşa Havalimanı da yok edilmeye çalışılıyor. Yeni düzenlemelerle Şakirpaşa Havalimanı’nın büyütüleceğine ve genişletileceğine inanmak çok zor. 20 bin dekar verimli tarım arazisini kapsayan Çukurova Bölgesel Havalimanı stratejik önem taşıyan tarım topraklarını yok edeceği gibi Adana’nın can damarı Şakirpaşa Havalimanı’nın da kapanmasına yol açacak. Zira yeni havalimanının ihale şartnamelerinin yüklenici firmanın çıkarları doğrultusunda düzenlendiği biliniyor. Onca yatırım yapacak firmanın hedeflenen yolcu kapasitesine ulaşmasını sağlamak için ne yapacaklar? Dönecekler çevredeki havalimanlarını kapatacaklar. Bunların başında da maalesef Şakirpaşa Havaalanı gelecek. Karmaşıklıklar ve kaos nedeniyle zaten Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı da başlamadı. Burayı da elinize yüzünüze bulaştırdınız.”

“HIZLI TREN”

‘Adana’nın hep üvey evlat muamelesi gördüğünü vurgulayan Bulut, “İşte bunun örneklerinden biri de hızlı tren meselesi. Günübirlik ve geçiştirme söylemlerle Adana’nın da bu projeye dahil edileceği kaydedilmişti ancak bu konu da belirsizliğini koruyor. Hızlı tren Adana’ya gelecek mi Sayın Yeni” diye sordu.

“YAŞANABİLİRLİK SIRALAMASI”

Adana’da çarpık kentleşme, çevre kirliliği alabildiğine yoğunlaşırken halkın yaşam kalitesinin hiç de ilerlemediğinin açık bir şekilde görüldüğünü ifade eden Bulut, “Sayın Yeni, yaşanabilirlik seviyesinde 55. sıraya gerileyen kentin Adana olduğunu biliyor musunuz? Seyhan’da, Çukurova’da, Karataş’ta nihayet CHP’li belediyelerle bu durumu tersine çevirecek çalışmalar başladı. Haberdar değilseniz belediye başkanlarımızın çalışmalarını gazetelerden okuyabilir ya da belediye başkanlarımızı ziyaret edip bilgi edinebilirsiz. O da almazsa buyurun misafirimiz olun biz size anlatalım. Vizyonu, birikimi ve halkla birlikte yürüyen belediyelerimiz olduğunu detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Sonuç olarak şunu belirtmek istiyorum ki bu kente sahip çıkacak, vatandaşını el üstünde tutacak olan CHP kadrolarıdır. Türkiye ve özellikle Adana kritik bir süreçten geçmektedir. Kent kaynaklarının bilinçsiz, plansız ve kişisel tatmin için kullanılmasına izin vermeyeceğiz.”

 

“ENERJİ İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ”
AKP İl Başkanı Fikret Yeni’ye Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Adana ziyaretini de hatırlatan Bulut, şunları söyledi:

“Adana ve Çukurova’nın geleceğe yönelik taşıdığı yüksek potansiyeli ekonomik sıçrama ve hamle yapma dönüşümü için kullanmak gerektiğini kaydetmişti Sayın Davutoğlu. Evet biz de bunları söylüyoruz ama iktidarda olan ve yıllardır Adana’ya üvey evlat muamelesi yapan da sizlersiniz. Ortadoğu’daki kan ve gözyaşının öncelikle Adana’yı vurduğunu anlatmaya gerek var mı? Peki Ortadoğu’nun bu hale gelmesinde AKP iktidarının ve sayın Davutoğlu’nun suçu yok mu? 

Yıllar önce Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi ilan edilmesine rağmen Ceyhan’da enerji yatırımlarının geciktiğini siz söyleyemezsiniz ama ben Adanalılar’ın hakkı, hukuku için bu söylemleri her fırsatta dile getiririm. 
Ceyhan’ı enerji yatırımlarıyla sadece Türkiye ve Akdeniz’in değil dünyanın en önemli enerji hatlarından biri haline getirmekte kararlı olduğunu ifade eden Davutoğlu’nun bu söylemi hamasi nutuk değil de nedir? Daha neyi bekliyorsunuz demezler mi? Bu kadar önemli bir bölgede olmamıza rağmen neden ihracatta gerilerdeyiz”


“MADDİ OLARAK AYAĞA KALKTIĞINIZ DOĞRUDUR”
CHP İl Başkanı Burhanettin Bulut, AKP İl Başkanı Fikret Yeni’nin dediği gibi Türkiye’de belli zümrelerin maddi olarak gerçekten ayağa kalktığını ancak yoksul halkın, tarım sektörünün, sanayicinin, emeklinin, öğretmenin, engellinin, ev kadınının, iş kadınının, kısacası Türkiye nüfusunun yüzde 95’lik bir bölümünün sorunlarının görmezden gelindiğini vurguladı.

 

“İŞSİZLİKTEN HABERİNİZ VAR MI?”

Adana’da her geçen gün yaşam kalitesinin düştüğüne dikkati çeken Bulut, “İşsizlik oranları Türkiye ortalamasının çok üstünde ve ülkenin en çok işsizini barındıran bir şehir konumunda. Kentte yeni yatırımların önü açılmıyor. AKP iktidarının politikaları nedeniyle Adana bugün kimliksiz bir kente dönüştü. Önce tarım kentiydi, sonra tarım ve sanayi kenti oldu ama şimdi hiçbiri değil. Siyasette soyadı gibi ‘yeni’ olan AKP’nin il başkanı bu gerçekleri bilmiyorsa sektör temsilcilerine sorsun ya da gelsin biz anlatalım. Fikret Yeni, şunu iyi bilsin ki, biz Bulut’a yazı yazmayız. Bulut, nefestir, hayattır, candır. Ancak siz ‘Bulut’a çarparsanız işte o zaman sonunuz hüsrandır” diyerek sözlerini tamamladı.