TBMM Genel Kurulu'nda Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Genel Kurul’da teklifin 5. Maddesi üzerinde CHP’nin verdiği önergeyle ilgili söz alan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yeni yasama yılının, TBMM’nin ruhuna, anlamına uygun olmayan maddelerle açıldığını ve yine bir torba yasayla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi. Torba yasada Kanal İstanbul ve şans oyunları gibi yürütmenin çok fazla konuşulmasını istemediği konular olduğunu söyleyen Bulut, bu yasama yılının geçen yasama yılından farklı olduğunu belirtti.  Geçen yıl referandumda, bu yıl 24 Haziranda yapılan seçimlerde sistem değişikliği yaratıldığını kaydeden Bulut, “Cumhurbaşkanının bir yürütme heyetinin oluşturduğu bir yapı, bir sistem var.  Biz de bunu eleştirdik, seçim dönemlerinde sürekli dile getirdik ve uyardık: Denge ve fren ilişkisini görmezden gelen bir durum kuvvetleri ayrılığını zayıflatır” İfadelerini kullandı. 

BU REJİMİN ADI MONOKRASİDİR

Kanun koyucunun kendi iradesi dışında bir başka iradeyle kanun koymaya kalktığında kapsayıcılığın ve toplumsal uzlaşmanın ortadan kalktığını belirten Bulut, bu sistemin millet egemenliğini yok edeceğine yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplayacağına dair geçmiş dönemde yaptıkları uyarıları hatırlattı. Bulut, ortaya çıkan yeni rejimin monokrasi olduğunu bildirdi.

MUVAZAA OLARAK GÖRÜYORUZ

Torba yasanın açık, bariz bir şekilde bir milletvekili aracılığıyla Saray tarafından TBMM’ye servis edildiğini kaydeden Bulut, “Yasamayı Meclis yapar, deniliyor, bu torba yasanın içerisinde Sağlık Komisyonu olarak bizi ilgilendiren madde çok fazla olmasına rağmen kendi komisyonumuzda tartışamıyoruz. Biz buna eczacılık mesleğinde, karşılaştığımız bir deyimle "muvazaa" olarak görüyoruz. Çünkü muvazaada örneğin eczanede sahip ve mesul müdür eczacıdır. Bu yasa teklifinde sahip başka ama mesul müdür başka. Yani yasayı teklif eden resmiyette başka ama burada, bu Meclise sunan başka” dedi.

KENDİ MESLEKTAŞLARINIZA BİLE KATKI VERMİYORSUNUZ!

Milletvekillerinin bu vatandaştan oy isterken, kendi kimliğiyle yasama erkini eline alarak yasa çıkartmak için görev aldığını belirten Bulut, şöyle devam etti: Yasada eczacılarla ilgili maddeler var. Meclis’te 13 tane eczacı milletvekili var. MHP’li bir milletvekili komisyonda maddeye eczacıların da dahil edilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak CHP dışındaki diğer milletvekilleri bu maddeye oy vermiyor. Eczacıları, veterinerleri buradan ayrı tutuyor. Peki, siz bundan sonra bu aidiyetlerinizi hep parti üzerinden götürecekseniz, nasıl yasamaya katkı vereceksiniz? En başta kendi meslektaşlarınıza katkı vermiyorken bu ülkeye, bu vatana nasıl hizmet vereceksiniz?
Bulut, sözlerini “Sağlık alanında çalışanların emeklerini yok sayan bu tasarı eksiktir ve yetersizdir” diyerek bitirdi.