İşte Soner Çetin'in konuşmasının tamamı:
"Bundan tam bir yıl önce “Hayallerimiz var bizim” diyerek göreve başladık. Özgür, modern, insanların barış içinde yaşadığı, kültür ve sanatla nefes alan bir Çukurova hayal ederek yola çıktık. Kalıplara sıkıştırılmış bir belediyecilik anlayışı yerine, insan odaklı hizmetin üretildiği, toplumsal dayanışmanın güçlendiği, öncü, örnek, halkla iç içe ve katılımcı bir yönetim anlayışının hâkim olduğu bir Çukurova için kolları sıvadık.

Geride bıraktığımız bir yıl içinde, belediyenin temel görev ve sorumluluklarını yerine getirirken, aynı zamanda kentimizde yaşayan kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk, esnaf, çalışan, emekli, engelli tüm hemşerilerimizi kucaklayan, insan odaklı projelerimizi Çukurova’mızın hizmetine sunduk. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yolumuzu aydınlatan düşünceleri doğrultusunda, toplumumuzun her kesimine eğitimi, kültürü, sanatı, sporu, sağlığı ve modern yaşamın tüm unsurlarını taşımayı en önemli görevimiz bildik.

Mazbatamızı aldıktan yalnızca iki gün sonra halk günlerinde halkımızla buluşmaya başladık. En önem verdiğimiz konuların başında, vatandaşlarımızın alacağı belediye hizmetlerindeki memnuniyeti artırmak vardı; bunun için Halk Masasını kurduk. Belediyemiz asli görevleri arasında bulunan cenaze hizmetleri vermek, sokaklarımızı asfaltla buluşturmak, yeni parklar yapmak, imar sorunlarını çözmek gibi hizmetlerin yanı sıra Çukurova’mızı kültür-sanat kenti yapma adına, var olan kültür merkezimizi içinde kapalı ve açık sergi salonlarımızın da bulunduğu Orhan Kemal Kültür Merkezi’ne dönüştürdük. 19 Mayıs ve Çanakkale Zaferi ruhuyla birçok etkinlik düzenleyip, tiyatrodan konserlere, sinema günlerinden meslek kurslarına kadar birçok işin altına imzamızı attık.

Daha aydınlık, daha çağdaş ve daha engelsiz bir Çukurova diyerek çıktığımız bu yolda, asla sadece asli görevlerini yerine getiren, halktan uzak bir belediyecilik anlayışı sergilemedik. Bilim merkezi, Jurassic park, semt kreşleri, su oyun parkı, emekliler evi, konsept sokaklar gibi onlarca proje için çalışmalar başlatıp adımlar attık.

Bu 365 gün boyunca neler yaptığımızı kitabımızın ilerleyen sayfalarında tüm ayrıntılarıyla tanık olacaksınız. Elbette dolu dolu geçen bu bir yılı kitabımıza sığdırmak pek mümkün olmadı. Zor geçen günlerimize, karşımıza çıkan engellere ve saldırılara kitabımızda özellikle yer vermedik. Çünkü biz bu yola mutlu bir Çukurova kurmak hayaliyle çıkarken, her türlü zorluğu, haksızlığı göze almamız gerektiğini biliyorduk. Sizlerin desteğiyle geldiğimiz bu görevde, yine sizlerden aldığımız güçle Çukurova’mızı aydınlık yarınlara taşımak için çalışmaya devam edeceğiz.

Sevgili çalışma arkadaşlarım, değerli Çukurovalılar ve sayın basın mensupları;

ASLOLAN HALKTIR

İSTEDİĞİNİ BAŞA GETİRİR

İSTEMEDİĞİNİ GÖREVDEN ALIR



“...Koltuğa oturup yapışmayacağız!”

Bundan tam 363 gün önceydi ve takvimler 2 Nisan 2014 Çarşamba gününü gösteriyordu. Başkanlık mazbatasını alıp da Çukurova Belediye Başkanlığı koltuğuna oturur oturmaz ilk sözlerim böyle olmuştu. Evet, sözlerim aynen böyleydi ama söylemek kolaydır fakat yapmak zordur.

Biz yaptık, ben yaptım...

“Koltuğa yapışıp kalmayacağız” dediğim andan bugüne kadar geçen süre içinde gün 24 saat, hafta 7 gün, bayram-seyran demeden ve hiç durmadan devamlı çalıştık, çalıştım...

On binlerce vatandaşımızla görüştüm

Bu bir yıl içinde on binlerce kişiyle görüştük, görüştüm. Ya Çukurova Belediyesi’ne geldi vatandaşlarımız ya da biz onların ayağına gittik. Sadece Çukurova’dan değil, Adana’nın bütün ilçelerinden, hatta il dışından bile “hayırlı olsun” demek üzere binlerce kişi akın etti ilk aylarda. Bir yandan vatandaşlarımızı ağırlıyor, diğer yandan gece yarılarına, hatta bazen sabahlara kadar projeler hazırlıyor, çalışıyorduk.

Cep telefonumu değiştirmedim, açtım

Halk ne zaman belediyeye ulaşmak istese, belediye başkanı olarak ya beni veya bir yetkiliyi bulabildi bu süre içinde. İcat edildiği, Türkiye’de kullanılmaya başladığı günden bugüne kadar hep aynı numarayı kullandım, hiç değiştirmedim. Seçildikten sonra ilk işi cep telefonu numarasını değiştirmek olanlar gibi yapmadım, aynı numarayı kullanmaya inatla devam ettim. Çok önemli bir toplantı ve görüşmede değilsem, yürüyüşte yürümüyor, panelde konuşmuyor, önemli brifingler almıyorsam hatta alıyorsam bile, o anlarda dahi hep cevap verdim telefonlara. Günde ortalama 200 kişi aradı, sabahın 6’sından gece yarılarına kadar susmayan telefonlarımı, yapacak onca işimiz olmasına rağmen hep açtım, cevap verdim. Ya da çoğu kişiye daha sonra telefon açarak ‘neden o anda açamadığımı’ izah ettim.

Her ay iki kez ilçe esnafımızı gezdim

Her ay en az iki kez esnaf gezisine çıktım. Yanımda bazı müdürlerimiz de olduğu halde “Halleri nasıldır, belediyemizden bir talepleri var mıdır?” diye işyeri sahiplerinin yanına gittim, gittik. Çaylarını içtim, kahvelerini yudumladım. “Bir iki gider, sonra bıkar” diyen çok oldu ama ben halkımızla olmaktan hiç sıkılmadım, bıkmadım, bıkmadık.

Ayda bir mutlaka muhtarlarla buluştum

Her ayın ilk pazar sabahında muhtarlarımızla kahvaltıda bir araya geldim. Ayda bir kez toplu olarak mahallelerinin sorunlarını masaya yatırma, yüz yüze görüşme fırsatı yarattık, yarattım. Diledikleri her an telefonla da ulaşıp sorunlarını paylaşmaları için ortam yarattım.

Altı ayda bir köylerimizi dolaştım

Her altı ayda bir köy köy dolaştık, ikinci kez köylerimizi ziyaret ettik. Köylülerimizin derdini dinledik, sorunlarını not ettik. Projeler için birlikte kafa yorduk, hatırlarını sorduk, önerilerine aldık, onlar için de projeler geliştirdik.

Üç ayda bir Danışma Kurulunu topladık

Türkiye’de yapılmayanı yaptık ve her üç ayda bir düzenli olarak Danışma Kurulu’nu topladık. Sanayi odasından ticaret odasına, organize sanayi bölgesi ve işadamı örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarından TMMOB’a bağlı meslek odalarının başkanlarına, üniversitelerden hocalar, kadın örgütleri, esnaf odaları birliği başkanından muhtarlar, sanatçılar ve akademisyenlere kadar 50’nin üzerinde kişiyle bir araya geldik. Saatlerce süren ufuk turları yaparak Çukurova için hep birlikte kafa yorduk. Söz vermiştik Danışma Kurulu toplayacağımıza seçimlerden önce, bu sözümüzü de tuttuk, iyi ki de tutmuşuz, çok yararını gördük.

Her hafta Halk Günü düzenledik

Ses getiren bir başka etkinliğimiz de Halk Günleri’ydi. Her hafta cuma günü Halk Günü’nde halkımızla birlikte olduk. Yardımcılarımı ve tüm müdürlerimi yanıma alarak çıktım halkın karşısına. İsteyen herkes katıldı, kim neyi istiyorsa onu konuştu. Bir demokrasi şöleni gibi yaptık Halk Günleri’mizi. Doğrudan demokrasinin en güzel örneğini Çukurova Belediyesi’nde gerçekleştirdik. “Çok sürmez, bıkar ve vazgeçer” dediler ama sürdü, sürdürdük, bıkmadık, vazgeçmedik.

“Küfür hariç her şey serbest” diyerek dinledik vatandaşlarımızı, yüzlerce kez not aldık, eksiklerimiz de vardı elbet, onları düzelttik, çoğu zaman da bilgi verdik, yaralarına merhem olmaya çalıştık. Akla, mantığa uygun ne kadar hizmet talebi varsa gereğini yapmaya çaba gösterdik. Gün oldu bir haftada çözdük sorunu, gün geldi o dakika hallettik meseleyi. Kapsamlı ve zaman gerektiren sorunların çözümü için de harekete geçtik tabii ki. İki elimiz kızıl kanda da olsa cumartesi-pazar, gece-gündüz demeden çalışıyorduk çünkü.

Değerli basın mensupları, belediye çalışanları ve sevgili Çukurovalılar;

Evet, borçluyduk ama hiçbir zaman “Borcumuz çoktur, elimizden gelen budur” diyerek bir mazerete sığınmadık. Peki, nasıl yaptık? Kaynak yarattık, alacaklarımızın peşine düştük, gelirlerimizi artırdık, Türkiye’de bile yankı yapan tasarrufa yöneldik.
Engeller vardı; aştık, dedikodular vardı; kestik, belediyeden haksız yere nemalanmak isteyenlerin düzenini bozduk, tekerlerine çomak soktuk ve hiç kimseye özel hiçbir kaynak aktarmadık. Tersine yasaya ve kurallara uyduk; namusuyla çalışan ve iş yapmak isteyen herkesin yanında olduk. Alınteri dökerek namusuyla çalışan hiç kimseye dokunmadık.
Hormonlu binalara geçit vermedik. Yasaya, projeye aykırı biçimde yapılmakta olduğunu tespit ettiğimiz 18 binayı mühürledik, “düzeltin de öyle gelin” dedik.
Kimseye peşkeş çekilecek ne bir tesisimiz ne de adrese teslim ihalelerimiz vardı. Tesisler de halkındı, ihaleler için ödeyeceğimiz paralar da; kendi paramızdan daha fazla sahiplendik halkın emanet ettiği paraya, kuruşun hesabını yaptık harcarken.
Birkaç ay geçtikten sonra projeler hayata geçmeye, ete kemiğe bürünmeye başladı. Onca borca ve engelleme çabalarına rağmen, birkaç ay içinde parkları açmaya, 7 ay sonra da tesis açılışları yapmaya başladık. Bakın bir yılda neler yapmışız, şimdi başlıklar halinde onları anlatalım kısaca...


HALK GÜNÜ YAPARAK BAŞLADIK...2 Nisan 2014’te mazbatayı alıp da başkanlık koltuğuna oturduktan sadece iki gün sonra ilk Halk Günü’nü yaparak başladım halkla iç içe olmaya. Makam koltuğumu bahçeye çıkartarak tüm bürokratlarımla birlikte halkımın karşısına çıktım. Onlar sordu, ben cevap verdim. Onlar hizmet istedi, biz yapmaya başladık.

HALK MASASI’YLA GÜLER YÜZLÜ HİZMET

Belediyemize gelen her vatandaşımıza yardımcı olmak, ilgili birime yönlendirmek, gereğinde eşlik etmek üzere bir Halk Masası oluşturduk. Vatandaşlar kahvesini yudumlarken işlerini hallediyor, yürümekte zorluk çekiyorsa özel araçla ilgili birime kadar götürüyor ve güler yüzlü bir hizmet sunuyoruz.

ARAÇ SALTANATINA SON VERDİK

Çukurova Belediyesi olarak Türkiye’de ses getiren bir uygulamaya imza attık. Göreve başladıktan hemen sonra makam aracı uygulamasına son verdik. Başkan yardımcılarımız da dâhil olmak üzere tüm müdürlerimizin özel makam aracı ve özel şoför uygulamasını kaldırdık. Ayrıca kiralık binek araçların tamamını iade ettik. Böylece yılda 4 milyon lirayı bulan bir tasarrufun kapısını araladık. BELEDİYEDE İSTİHDAM BİRİMİ OLUŞTURDUK

Adana’da tehlikeli boyutlara ulaşan işsizlik sorununu çözmek için harekete geçtik. Belediyemiz bünyesinde özel bir birim oluşturarak, fabrikalar ve eleman arayan işyerleri ile iş arayan vatandaşlarımız arasında köprü olmaya çalıştık, yüzlerce kişinin iş sahibi olmasını sağladık.

TESİS TAHSİSLERİNİ HALK İÇİN KALDIRDIK

Belediyemize ait tüm sosyal ve spor tesislerinin üzerindeki tahsislere son vererek bir ilki daha gerçekleştirdik. Tesislerin tamamının kamu yararı gözetilerek belediye tarafından işletileceğini ya da açık ihaleyle kiralanması gerektiğinin altını çizdik ve “Eğer bir tesis kazanç getiriyorsa o kazanç belediyenin olmalıdır” dedik.

TIKANAN İMAR SORUNUNU BİZ ÇÖZDÜK

Göreve gelir gelmez Adana’nın kanayan yarası olan ve ekonomiye büyük zarar veren tıkanmış imar sorununu, sarf ettiğimiz yoğun çabaların ardından çözmeyi başardık. Çukurova’nın belirli alanlarında imar düzenlemesini yapıp, planları Büyükşehir Belediyesine sunduk.

KİLOMETRELERCE YOL ASFALTLADIK

Çukurova Belediyesi’nin sorumluluğu altındaki sokakları asfaltla buluşturmak ve bozuk yolları onarmak üzere kelimenin tam anlamıyla seferberlik başlattık. 18 yıldır asfalt yüzü görmeyen Beyazevler Mahallesi’ni baştan sona asfaltla buluşturup, tüm mahalle ve köylerimizde kilometrelerce yol asfaltladık.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HER ŞEY HAZIR

4 milyar liralık tutarla Adana’da bir defada yapılan en büyük yatırım olma özelliği taşıyan ve üzerinde büyük bir titizlikle durduğumuz Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi için her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşündük. Halkımızın lehine ne yapılabilecekse hepsini hazır hale getirdik. Yeşil alanı çoğaltılmış, her türlü sosyal donatısı olan modern bir şehir kurmak için gün sayıyoruz.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK CEMEVİ’Nİ BİTİRDİK

Yapımı yılan hikâyesine dönen Türkiye’nin en büyük cemevini binlerce vatandaşımızın katıldığı büyük bir törenle açtık. Toplam 5800 metrekare kapalı alanı bulunan beş katlı, konferans salonu, iki adet çok amaçlı salonu, sergi alanları, derslikleri, kütüphanesi, otoparkı, dans ve bale salonu, cenaze hizmetleri ve cem salonuyla alanında büyük bir boşluğu dolduracağına inandığımız 100. Yıl Mahallesi’ndeki cemevini Adana’nın hizmetine sunduk.

GENÇLERİMİZE YURT İÇİN İMZA DA ARSA DA TAMAM

Üniversite öğrencilerimizin kalabileceği modern yurt binası için Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği TMMOB ile bir protokol imzaladık. Arsasını hazırlayıp, gerekli imar düzenlemesini gerçekleştirdik. Geriye bir tek TMMOB’un sağlayacağı kaynak ile projenin tamamlanması kaldı.

BİR YILDA ÜÇ KREŞ YAPTIK

30 Mart seçimlerinden önce verdiğimiz sözler arasında her semte bir kreş yapmak da vardı ve bu sözü de kısa bir süre içinde tuttuk. Çukurova Belediyesi Gülen Yüzler Kreşini törenle açtık. Ayrıca iki kreşimizin yapımı ve ilçemizin her mahallesinde olmasını planladığımız kreşlerimiz için çalışmalarımıza hız verdik.


EMEKLİLER EVİ YAPMAYA BAŞLADIK

Yıllarını eğitime, işine ve ailesine adayan emeklilerimizin huzur içinde ve rahatça zaman geçirebileceği özel mekânlar olması gerektiğini düşündük ve bu bağlamda çalışmalarımıza hız verdik. İlk aşamada üç parkımızın içerisinde kadın-erkek tüm emeklilerin bir arada satranç oynayıp, kitap-gazete okuyabileceği, çay-kahve içebileceği Emekli Evleri projesini başlattık.

BİR YILDA İKİ MUHTARLIK -TAZİYE EVİ

Göreve gelmeden önce söz verdiğimiz muhtarlık binası ve taziye evi projemizi halkımızla buluşturduk. Söğütlü Mahallesi’nde ilkini açtık, Karahan Mahallesinde ise ikincisinin temelini attık.

ÖZGECAN BİLİM MERKEZİ YAPIYORUZ

Çukurova’ya, içerisinde gözlemevi, planetaryum ve deney setlerinin yer aldığı bir Bilim Merkezi kazandırmak amacıyla çalışmalarımıza başladık. Üniversiteli bir genç kızımızın acı bir olay sonucu hayatını kaybetmesi üzerine, projesini hazırladığımız bu merkeze Özgecan Arslan BİLİM MERKEZİ adını verdik.

JURASSIC PARK PROJESİ DE HAZIR

Çukurova Belediyesi olarak özel önem verdiğimiz projelerimizden biri de Jurassic Park. Bir ilki gerçekleştirerek “Yap - beraber işletelim - devret” modeliyle yapmayı kararlaştırdığımız projeye son şeklini veriyoruz. Belediyemizin kasasından tek bir kuruşun bile çıkmayacağı bu projemiz, sadece Adana’nın değil, bölge illerimiz açısından da cazibe merkezi olacaktır.

HAYALPARK’TA MODERN SPOR, SAUNA VE SPA MERKEZİ

Hayalpark’ı A’dan Z’ye ele alıp yeni bir anlayışla tasarlamaya başladık. İlk iş olarak Adana’da eşi benzeri olmayan güzellikte bir sauna ve spa merkezi için çalışmalarımızı başlattık. Eş zamanlı olarak fitness salonunu da yenileyip, halkımıza daha kaliteli bir hizmet vermeyi amaç edindik.

OYUN SU PARKIMIZ GÜN SAYIYOR

Çocuklarımız için bir proje geliştirdik ve özel olarak su ile oyunu birleştirerek bir park tasarladık. Sadece Çukurova’da oturan çocuklarımız için değil, tüm çocuklarımız için önemli olan bir projeyi hayata geçiriyoruz

DANIŞMA KURULU İLE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK

Sadece Çukurova’yı değil, tüm Adana’yı kucaklayan bir Danışma Kurulu oluşturduk. ATO, ADASO, OSB, üniversitelerimizin temsilcileri, TMMOB’ye bağlı odalar ile önde gelen STK’ların yöneticileri ve sanatçıların oluşturduğu Danışma Kurulunu her üç ayda bir toplamaya başladık. Fikirler kısa sürede projelere dönüştü, bazı öneriler hemen hayata geçirildi.


HER AY MUHTARLARIMIZLA BULUŞTUK

Mahallesiyle belediyemiz arasında köprü olan muhtarlarımızla her ayın ilk pazar sabahı bir araya geliyoruz. Düzenlediğimiz bu toplantılarda mahallelerin sorunlarını muhtarlarımızdan dinleyip anında çözümler üretiyoruz. Aynı zamanda anlık iletişim kurabilelim diye tüm muhtarlarımıza birer dizüstü bilgisayar hediye ettik.

HER AYIN 19’UNDA PANELLER DÜZENLEDİK

“Her Ayın 19’unda Saat 19.00’da” diyerek başlattığımız seri etkinliklerimiz ile Atatürk’ü, Cumhuriyet’i, 19 Mayıs ve Çanakkale ruhunu anlatmak üzere Türkiye’nin yetiştirdiği değerli isimlerle Adanalıları buluşturduk. Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’ndan Prof. Ruşen Keleş’e, gazeteciler Eren Erdem ve Barış Yarkadaş’tan eski savcı Faruk Eminağaoğlu ve milletvekili İlhan Cihaner’e kadar birçok aydınla sohbet etme olanağı yarattık.

HER AY ATA’MIZIN HUZURUNA ÇIKTIK

Cumhuriyetin değerlerini unutturmama adına başlattığımız bir diğer etkinliğimiz de “Her Ayın 10’unda Saat 10.00’da” adını taşıyor. Her ay, sözünü ettiğimiz gün ve saatte Çukurova’dan bir okulun öğrencilerini alıp Atatürk’ün huzuruna, Anıtkabir’e götürüyoruz. Çocuklarımız da Cumhuriyetin değerlerini görsün ve Atatürk’ü daha iyi anlayabilsinler diye.

DABB’A BAŞKAN OLDUK, PROJELER BAŞLATTIK

Çukurova Belediye Başkanlığının yanı sıra kısa adı DABB olan Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanlığına da seçildik. “Doğu Akdeniz aslında tüm Türkiye’dir” diyerek çıktığımız bu yolda, hem bilgi hem proje alışverişi yapacağımızı belirterek üye sayımızı hızla artırdık. Mesleki beceri kursları düzenleyip, uyuşturucuya karşı çalışmalar üreterek DABB’ın sesini tüm Türkiye’ye duyurduk.

KÜÇÜK BELEDİYELERE DESTEK VERDİK

İçinde bulunduğumuz maddi sıkıntılara rağmen Adana, Niğde ve Adıyaman’da üç küçük ilçe ve belde belediyemize kendi şartlarımızı zorlayarak, içinde cenaze araçları da bulunan çeşitli taşıtları hibe edip Çukurova Belediyesi’nin sesini ve gücünü Anadolu’ya taşıdık.

KAZAN’LA KARDEŞ KENT OLUYORUZ

Tataristan’ın başkenti Kazan şehri ile kardeş kent ilişkisi kurduk ve iki kent arasında sosyal, kültürel ve altyapısal konularda fikirleri paylaşma, iki halk arasında köprü olma yolunda mutabakat sağladık. Çukurova Belediyesi Meclis kararıyla bu diplomatik süreci başlatarak İçişleri Bakanlığı’ndan gelecek onayı beklemeye başladık.

ORHAN KEMAL KÜLTÜR MERKEZİ’Nİ AÇTIK

Belediye Meclisimizden oybirliğiyle karar çıkararak mevcut kültür merkezimize Orhan Kemal Kültür Merkezi adını verdik. Adana’da yetişmiş olan usta edebiyatçımız Orhan Kemal’in adını taşıyan kültür merkezimizin giriş ve ön kısmında değişiklikler yaparak, iki farklı alanda kapalı ve açık sergi alanları oluşturduk. Orhan Kemal’in adına yakışan güzellikte bir törenle kültür merkezimizi hizmete açtık.

ŞEHİR TİYATROMUZU DAHA DA GÜÇLENDİRDİK

Çukurova Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularını ekip olarak güçlendirmemizin ardından binlerce Çukurovalıya Bay Kolpert, binlerce çocuğumuza da müzikli danslı Tarzan oyunuyla “perde” dedik. Bunun yanında açtığımız tiyatro kurslarındaki kursiyerlerimizle Su Oyunu ve Diğer Seçenek adlı oyunları sahneledik.

AÇIK HAVADA SİNEMA GÜNLERİ YAPTIK

Uzun yaz gecelerinde Çukurovalıları Sinema Günleri’nde buluşturduk. Türk ve dünya sinemasının seçkin filmlerini vatandaşların ayağına götürerek izlemelerini sağladık. Sinema Günleri’ni bazı geceler köylere kadar götürmeyi görev bildik.

TURHAN SELÇUK SANAT OKULU’NU AÇTIK

İlk karikatürlerini Adana’da henüz lise öğrencisiyken çizmiş olan usta karikatüristimiz Turhan Selçuk’un adını taşıyan bir sanat okulu açtık. Dünyaca ünlü sanatçımız Turhan Selçuk’un adını taşıyan sanat okulunda karikatür, resim, fotoğraf dallarında özel eğitimler vermek üzere harekete geçtik. Usta çizerimizin adını taşıyan okulda kalıcı bir sergi ortamı da oluşturduk.

YILMAZ GÜNEY’İ ÖZEL BİR GECE İLE ANDIK

Adana’nın yetiştirdiği usta sinemacı Yılmaz Güney’i ölümünün 30. yıldönümünde sanatçı dostlarının da katıldığı büyük bir törenle andık. Düzenlediğimiz yürüyüş ve geceye ‘Çirkin Kral’ın yakın arkadaşları ve sinemacıların yanı sıra binlerce kişi katıldı.

‘SÖZ ÇİZGİNİN’ ADLI SERGİYİ AÇTIK

İlk karikatürlerini Adana’da lise öğrencisiyken çizmiş olan usta karikatürist Turhan Selçuk’un “Söz Çizginin” adlı sergisinin Adana’da da açılması için destek olduk. 1 Mayıs Emek Bayramı’na denk düşen bu sergiyi, Adanalı sanatçılarımızla birlikte açtık.

ÇUKUROVA’YA DÖRT SERGİ SALONU BİRDEN KAZANDIRDIK

Çukurova’da dört sergi salonunu birden peş peşe hizmete sokmayı başardık. Orhan Kemal Kültür Merkezi ile Turhan Selçuk Sanat Okulu’nu, Fikret Otyam, Filiz Otyam, Etem Çalışkan ve Adanalı sanatçıların ortak sergilerini, edebiyatçı Füruzan, film yönetmeni Ali Özgentürk ile Orhan Kemal’in oğulları Işık-Nazım Öğütçü kardeşlerin de katıldığı büyük bir törenle açtık.

ÇUKUROVALILARI KONSERLERLE BULUŞTURDUK

23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim, 5 Ocak gibi bayramlar ve özel günlerde Can Bonomo, Sadık Gürbüz, Haluk Levent, Onur Akın gibi sanatçıları Çukurovalı vatandaşlarımızla buluşturduk. Bu özel konserlerde on binlerce kişiyle birlikte coştuk, şarkılar söyledik.

27 DALDA KÜLTÜR SANAT VE MESLEK KURSLARI AÇTIK

Belediyemiz bünyesinde bulunan Toplum Merkezi sayısını 6’ya yükselttik. Bununla birlikte tam 27 farklı dalda kültür-sanat ve meslek edinme kurslarıyla binlerce kişiye eğitimler verdik.
İLK PARKA GİZEM’İN ADINI VERDİK

Kaçırıldıktan sonra öldürülen 5 yaşındaki Gizem Akdeniz evladımızın adını, yapımı o günlerde tamamlanan bir parka verdik. Bu parkımızda Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi ile çocuklar üzerine söylenmiş güzel sözleri ve bir çocuğun anne-babasına yazdığı özel mektuba da yer vererek özgün bir yaklaşım sergiledik. Duvarlara çocuklarla birlikte sevgi sözleri yazdık, resimler çizdik.

PARKLARIMIZI YENİLEDİK, HİZMET BİNASINI BÜYÜTTÜK

Yıpranmış ve eksiği olan parklarımızın bazılarının ekipmanını, bir kısmının ise araç-gereç parkını yeniledik. Göze hitap eden, peyzajı güzelleşen yenilenmiş parklarımızın yanı sıra Çukurova’ya çok daha iyi hizmet verebilmek için Doğal Park-2 içindeki Park ve Bahçeler Müdürlüğü hizmet binasını hem büyüttük hem yeniledik.

1 YILDA 18 AYRI PARKI HİZMETE AÇTIK

Bir yıl gibi kısa bir süre içinde, bazılarının içinde spor tesisi de olan 18 ayrı parkı vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı başardık. Bu parklarımızın neredeyse tamamının yapımını sadece kendi ekip ve imkânlarımızla gerçekleştirdik.

PARKLARIMIZA BEBEK EMZİRME ODALARI YAPTIK

Çukurova’da ferah bir yaşam için parklarımızı ziyaret eden annelerimizi de düşündük. Daha rahat ve güvenli koşullarda çocuklarını eğlendirebilmesi ve aynı zamanda bebekleriyle de ilgilenebilmeleri için vatandaşlarımızdan gelen sese kulak verip, parklarımıza emzirme odalarını yerleştirdik.

PARKLARDA ÜCRETSİZ İNTERNET HİZMETİ

Halkımızın açık alanda internet hizmetinden faydalanabilmesi için parklarımıza ücretsiz internet erişim durakları kurmaya başladık. Böylece vatandaşlarımızın parklarımızda daha kolay ve daha hızlı internet erişimine ulaşabilmelerini sağlayacağız.

BİNLERCE VATANDAŞIMIZA FİDAN DAĞITTIK

Daha yeşil bir Çukurova için, kapımızı çalan her vatandaşımıza fidanlarımızı ücretsiz verdik. Bununla da kalmayıp çeşitli mahallelerde toplam 12 bin 500 adet fidan dağıtımı gerçekleştirdik.

ONLARCA SOKAĞIMIZA TURUNÇ FİDANI DİKTİK

Portakal çiçeği kokan güzel Adana’mızda portakal, limon, turunç, mandalina ve greyfurt ağaçlarını çoğaltmak için harekete geçtik. Çukurova’nın tüm sokaklarına narenciye fidanları dikmeye ve sokaklarımızın adlarını turunç, limon, greyfurt sokağı olarak değiştirmeye başladık.

‘EN GÜZEL BALKON EN YEŞİL BALKONDUR’ DEDİK

Çukurova ilçesini güzelleştirmek ve daha yeşil bir görünüme kavuşturmak adına “En Güzel Balkon” yarışması başlattık. İlk adımı Uğur Mumcu Caddesi üzerinde yaşayan vatandaşlarla birlikte attık. Ödül de vereceğimiz bu yarışmayı süreç içinde tüm Çukurova’ya yayacağız.

TEMİZLİK ARAÇ VE KADROSUNU GÜÇLENDİRDİK

“Çukurova evimiz, evimiz tertemiz” sloganıyla başlattığımız ‘Temiz Çukurova’ hamlemizin gereği olarak hem araç filomuzu güçlendirdik hem de çalışan emekçi sayısını artırdık. Anında temizlik ve kontrolünü yapabilmek için motorize ekip sayısını üç katına çıkardık.

ÇÖP KONTEYNERLERİNİ ÇOĞALTTIK, ELDEN GEÇİRDİK

Temizlik ekipmanlarımıza 200 yeni çöp konteyneri daha ekledik. Mevcutta yer alan 2 bin adet çöp konteynerimizi elden geçirip, bakımlarını yaptık. Bununla birlikte düzenli olarak tüm konteynerlerimizi dezenfekte ediyor ve temizliğini yapıyoruz.

ÇÖPLER ARTIK YER ALTINDA

Modern şehirciliğin gereği olarak çöplerin açıkta bırakılmasına seyirci kalmazdık ve çöp konteynerlerini yer altına alma projesini dört ana güzergâhta başlattık. Süreç içerisinde 200 noktada çöpleri yer altına alıyor ve Çukurova’yı hem koku hem de görüntü kirliliğinden bütünüyle kurtarmış oluyoruz.

BAYAT EKMEKLERİ ÇÖPTEN KURTARDIK

Bayatlamış ekmekler çöpe atılıp israf edilmesin diye ilçemiz genelinde 100 ayrı noktaya ‘Ekmek banat’ yazılı özel kutular yaptırarak bayat ekmeklerin değerlendirilmesini sağladık.

ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜ BAŞLATTIK

Çukurova Belediyesi olarak kâğıt, cam ve pil gibi atık ürünlerin yeniden değerlendirilmesi amacı ile ilçemiz geneline dönüşüm kumbaraları yerleştirdik. Atık yağların geri dönüşümü, işyerleri ve hastanelerden toplanması amacıyla organizasyonlar düzenledik.

ÇUKUROVA “ÇEVRE OKULU”NU KURDUK

İlçemiz genelindeki ilk ve ortaöğretim çağındaki çocuklar için bilgilendirme ve eğitme amaçlı çevre okulu kurduk. Birçok okulumuzda çevre bilincini geliştirmek için seminerler ve eğitim çalışmaları başlattık.

İSTANBUL’DA ÇEVRE DOSTU ÖDÜLÜ ALDIK

Belediye Evleri “Kentsel Dönüşüm Projesi” üzerinde vatandaşlarımız ve yeşil alanlar lehine yaptığımız değişiklikler, ayrıca toplumun tüm kesimleriyle kurduğumuz kalıcı ilişkiler bize kısa zamanda ödül getirdi. İstanbul Ekonomi Gazetecileri Derneği ile Artı 1 Televizyonu’nun Çevre Dostu Ödülü’nü İstanbul’da düzenlenen bir törende aldık.

KÖY OKULLARINA EĞİTİM SETİ

Köylerimizdeki ilkokul çocukları için içerisinde kırtasiye malzemeleri, kitap vb. ürünlerin yer aldığı eğitim setleri hazırladık ve eğitime tam destek için binlerce çocuğumuza dağıtmaya başladık.

EĞİTİM KURUMLARIMIZA DESTEK OLDUK

Sorumluluğumuz altında olmamasına rağmen ilçemiz sınırlarında bulunan okulların taleplerini karşılamaya özel önem verdik. Onlarca okulumuza bahçe düzenlemesi, tuvaletlerinin yenilenmesi, klima ve Atatürk büstü gibi ihtiyaçlarının karşılanması yönünde destek verdik.

CAMİLERİMİZİ EVİMİZ GİBİ DÜŞÜNDÜK

İl ve ilçe müftülüklerimizle yaptığımız görüşmeler ve hazırladığımız protokol çerçevesinde Çukurova’daki birçok camimizi, tıpkı eğitim kurumlarımızda olduğu gibi temizlemeye, halılarını yıkamaya, bahçelerini düzenlemeye, elektrik, su, klima vb. arızalarını gidermeye ve bakımlarını yapmaya başladık.

10 BİNLERCE KİŞİYE İFTAR SOFRALARI KURDUK, ŞENLİKLER DÜZENLEDİK

400 bine yakın insanımızın yaşadığı Çukurova ilçesinin her mahallesinde Ramazan ayı boyunca iftar sofralarında günde ortalama 2 bin insanımıza soframızı açtık. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı akşam 10 bini aşkın kişiyi aynı iftar sofrasında buluşturduk. Aynı zamanda mahallelerimizde Hacivat - Karagöz ve Semah gösterileri düzenledik

İKRAM ÇEŞMESİ İLE GÖNÜLLERİ FETHETTİK

Hizmet kervanımızda özgün ve sıcak bir yeri olan İkram Çeşmemizi kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise soğuk içeceklerle vatandaşlarımızın hizmetine sunduk.

YÜZLERCE ÇOCUĞU SÜNNET ETTİRDİK

Desteğe ihtiyacı olan yüzlerce çocuk, Çukurova Belediyesi’nin düzenlediği büyük bir törenle erkekliğe ilk adımı attı. Hayalpark’taki törende çocuklarımızın heyecan ve sevincini aileleriyle birlikte paylaştık.

SAĞLIK VE GÖZ TARAMALARI BAŞLATTIK

İlçemiz sınırları içerisinde yer alan bir özel hastanemizle yaptığımız protokol gereğince vatandaşlarımız için check-up ve göz taramaları hizmetini başlattık. Kırsaldaki vatandaşlarımızın da bu hizmetten faydalanabilmesi için kurduğumuz sağlık ekibini köylerimize gönderdik.

SOSYAL YARDIM MERKEZİMİZİ GÜÇLENDİRDİK

Çukurova’da yaşayan ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye ev eşyası, giyim, gelinlik, kitap-kırtasiye gibi malzemelerle yardımlarda bulunduk. Hem yardım ettiğimiz aile sayısını hem de yardım malzemelerinin çeşidini artırdık.


GIDA BANKASI’YLA İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN YANINDA OLDUK

Hiçbir geliri olmayan zor durumdaki vatandaşlarımıza gıda, oyuncak, çocuk bezi, temizlik, vb. imkânları sunmak üzere belediyemiz bünyesinde bir Gıda Bankası oluşturduk. Yaptığımız inceleme sonucunda tespit ettiğimiz yüzlerce ihtiyaç sahibi vatandaşımızı hiçbir ücret almadan marketimizden yararlandırmaya başladık.

FUTBOL OKULLARI AÇTIK, TURNUVALAR DÜZENLEDİK

Çukurova Belediyesi Yaz Futbol Okulunu, Adanalı milli futbolcumuz Hasan Şaş’ın da katıldığı sıcak bir törenle başlattık. Spora olan ilgimizi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda çeşitli mahallelerden 300’ün üzerinde çocuk ve gencimizin katıldığı turnuva düzenleyerek göstermiş olduk.

NEREDE İŞYERİ AÇILIŞI, ORADA OLDUK

Bir kişiye bile iş imkânı yaratan işyeri açılıyorsa, o açılışı yapmak büyük bir mutluluktur, diyerek yanlarında oluyoruz. Ve bu düşünceden hareketle bugüne kadar sayısız işyerinin açılışını gerçekleştirdik.

HAYALPARK’I ENGELLİLERİMİZE AÇTIK

Adana’da ilk kez engelli vatandaşlarımızın da yararlanabilmesi için Hayalpark’ta özel saatler ayarladık. Yaptığımız bu planlamalar sayesinde engelli kardeşlerimizin Hayalpark’tan çok daha fazla yararlanmalarını sağladık.

ENGELLİLERE ÖZEL HAVUZ YAPIYORUZ

Sadece engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağımız özel engelli havuzumuzun çalışmalarına başladık. Bu özel havuzumuzu yaz bitmeden engelli kardeşlerimizin hizmetine açacağız.

ENGELLİLERİMİZE 100’E YAKIN AKÜLÜ ARAÇ DAĞITTIK

Engelli vatandaşlarımızı unutmayacağımıza seçimlerden önce söz vermiştik, koltuğa oturduktan sadece üç gün sonra ilk engelli aracımızı bir hanım kardeşimize verdik. Sosyal belediyeciliğin gereği olan bu hizmetle bir yıl içerisinde yüze yakın engelli vatandaşımıza akülü araç dağıttık.

ÇUKUROVALI GİRİŞİMCİLERİMİZ İÇİN KOSGEB DESTEKLİ PROJE HAZIRLADIK

İstihdama “kendi işini kurarak” katkı yapacak olan kadın girişimci adayları için KOSGEB ile ortak bir projede buluştuk. 50 kadın, 50 erkek adayın girişimcilik eğitimi almasına zemin oluşturduk ve ev sahipliği yaptık. Yine mayıs ayında hem kadın hem erkek girişimci adayları için KOSGEB’le ortak hareket edeceğimiz bir projeye ev sahipliği yapacağız.

AVRUPALI GENÇLERİN PROJE ORTAĞI OLDUK

AB Bakanlığı tarafından finanse edilen Sağlıklı Beslenme – Aktif Yaşam (HEAL) adlı proje kapsamında Avrupalı gençlere yerel ortak olarak destek verdik. Ulaşım hizmetlerinden spor tesislerini kullandırmaya kadar birçok imkânı ‘kültürlerin kaynaşması’ ve ‘Çukurova’nın tanınması’ adına sağladık.

SELAHADDİN BEY ANITINI AÇTIK

Çukurova Belediye binasının bulunduğu Sülüklüpınar mevkiinde Fransızlar tarafından tam 95 yıl önce şehit edilen Öğretmen Üsteğmen Selahaddin Bey’in anısını yaşatmak amacıyla hem pınarını ve hem de büstünü büyük ve anlamlı bir törenle açtık. Selahaddin Bey ve dönemini anlatan bir kitap hazırlatarak halkımıza dağıttık.

SEMT PAZARLARINA SEYYAR TUVALET

Semt pazarları için acil ihtiyaç durumundaki tuvalet sorununu da çözdük. Çukurova ilçesindeki pazar yerlerine seyyar tuvaletler göndererek önemli bir eksiği tamamlamış olduk.

ÇUKUROVA’YI KEDİ EVLERİ İLE DONATIYORUZ

Sokaktaki dostlarımız için yaptıklarımıza bir yenisini daha ekledik ve uygun olabilecek parklarımıza mahalle sakinleri ve hayvansever dostlarımızın da görüşlerini alarak birer Kedi Evi yapmaya başladık.

SOKAKTAKİ KÜÇÜK DOSTLARIMIZI UNUTMADIK

Belediyemiz olarak sokaklardaki küçük dostlarımız kedi ve köpekler için refüjlerde ve parklarda su yalakları oluşturup, hayvanseverlerimiz aracılığıyla da mama yardımında bulunduk.

KONSEPT SOKAKLARA ŞEMSİYELİ SOKAK’LA BAŞLIYORUZ

Çukurova’mızın sokaklarını estetik dokunuşlarla zenginleştiriyor, konsept sokaklar yapmaya başlıyoruz. Bunların ilkini Kenan Evren Bulvarı’yla birleşen bir sokağımızda “Şemsiyeli Sokak” konseptiyle başlatıyoruz.

100. YIL MAHALLESİ’NDE HEYELANA NEŞTER VURDUK

Heyelan tehlikesi yaşayan 100. Yıl Mahallesi’ndeki bölgenin taşınması için Çukurova Belediye Meclisi’nde gerekli imar düzenlemesini yaptık. En kısa süre içinde güvenli bir bölgeye taşınmaları için gerekli çalışmaları başlattık.

ENGELLERİ ÖNCE KENDİ EVİMİZDE AŞTIK

İlçemizi engellerden arındıracağız, engelsiz bir Çukurova olacak dedik ve gereğini yapmaya önce kendi evimizden başladık. Belediyemiz hizmet binasında görme engelli vatandaşlarımız için özel yürüme koridorları oluşturduk.

İMZAMIZIN DA SÖZÜMÜZÜN DE ARKASINDAYIZ

Verdiğimiz sözlerden biri “Siyasi Ahlak Sözleşmesi” idi ve “Seçilirsem hiçbir şekilde siyasi ayrım yapmayacağımı, halka eşit hizmet götüreceğimi” taahhüt etmiştim. Hiçbir vatandaşımız ya da bölge için ayrım yapmadım, ihtiyaç duyan herkese ve her kesime eşit mesafede durdum.

Yine göreve başlamadan önce hayvansever vatandaşlarımızla imzaladığımız sözleşme gereğince “Doğanın bir parçası olan sokak hayvanlarına” karşı duyarlı olacağımı ve elden gelen yardımı yapacağımı taahhüt etmiştim. Bu sözümüzü de tuttuk, imzamızın arkasında durduk. Sokak hayvanları için hangi imkânları sağladığımızı sadece Çukurovalılar ve Adana değil, artık tüm Türkiye biliyor.

İmzamızı attığımız bir diğer taahhüdümüzü de çocuklarımızla birlikte imzalamış ve “Parkları biz yapacağız, sizler de koruyup sahip çıkacaksınız” demiştik. Söz verdiğimiz ve altına imzamızı da attığımız gibi 18 park yaptık ve hepsini yöre sakinleriyle birlikte çocuklarımıza emanet ettik.

Değerli basın mensupları,

Bu anlattıklarıma ekleyebileceğim daha bir sürü hizmet ve projemiz var. Ancak zamanınızı daha fazla almamak adına bunların ayrıntısına girmek istemiyorum. Sözlerimi burada noktalarken geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyor ve varsa sorularınızı yanıtlamak istiyorum"