HAPİSHANEYE ZİYARET

CHP heyeti, sabah saatlerinde CHP Osmaniye İl Başkanı Kemal Tabak ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Jandarma Yüzbaşı Ali Alkan’ın cenaze töreninde Cumhurbaşkanı’na hakaret ettikleri gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konulan Nail Toplu ve Emir Melih Avşar’ı Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevinde ziyaret etti.

OSMANİYE ACININ EN FAZLA HİSSEDİLDİĞİ İL

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada Osmaniye’nin 7 Haziran seçimleri sonrasında akan ve gözyaşında acının en fazla hissedildiği il olduğunu vurguladı. Osmaniye’de anaların, babaların yüreğine düşen ateşin Türkiye’deki 70 milyonun yüreğini yaktığını dile getiren Özel,  cezaevinde ziyaret ettikleri Toplu ve Avşar’ın birbirlerini uzaktan tanıyan ancak şehit cenazesine birlikte gitmeyen iki berber olduğunu aktardı. Özel, “Bir tanesi Osmaniye’de diğeri de Alanya’da erkek berberi ve ikisi de bulundukları yerlerde şehit cenazeleri varsa katılmış. Osmaniye’deki arkadaş dört şehit cenazesine katıldığını söyledi” dedi.

“DUDAK OKUYARAK TESPİT YAPILMAYA ÇALIŞMIŞLAR”

Toplu ve Avşar’ın kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatan Özel, “Pazartesi günü birileri yememiş içmemiş o kayıtları incelemişler ve dudakları okuyarak bir şeyler tespit etmeye çalışmışlar. Osmaniye bir yas evi durumunda altı haftadır. Yas evinde susulur, yas evinde öne bakılır.  Yas evinde daha fazla gürültü kargaşa çıkarılmaz ama maalesef yeni Türkiye’de terfi etmenin, kendisini bir yerlere getirmenin iki tane kriteri var. Ya birilerine paralel diyeceksin ihbar edeceksin onları ya da Cumhurbaşkanına karşı aşırı bir korumacı tutum içinde olunup aferin alacaksınız” diye konuştu.

“NE İNSAFLA VE VİCDANLA AÇIKLANABİLİR”

Her iki gencin de üzerlerine atılan suçu işlemedikleri yönünde ifadeler kullandıklarını kaydeden Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O duygulu anlardan iki kişiyi binlerce kişi içinden seçip ibreti alem için buraya koymak ne insafla ne vicdanla açıklanabilir. Ne insafla ne vicdanla bağdaşır. CHP cezaevi izleme inceleme komisyonunda binlerce mağduru ziyaret ettik ama hakikaten buradaki mağduriyet kabul edilebilir gibi değil. Çok zor durumdalar. Hayatlarında ilk kez cezaevine giriyorlar, neye uğradıklarını şaşırmışlar. Bir şehit acısıyla bulundukları bir yerde Cumhurbaşkanına hakaret gibi bir suçtan tutuklu olarak yargılanıyorlar. Türkiye kamuoyuna ve herkesin vicdanlarına bu ayıbı şikayet ediyoruz. Bu ayıbın derhal ortadan kaldırılacağına da inanmak istiyoruz.”

“DUDAK OKUYARAK SUÇ VE SUÇLU YARATILMAYA ÇALIŞILMIŞ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise güvenlik güçlerinin ve devletin acılar yaşanırken tedbir almadığını ancak şehit cenazesinde dudak okuma yöntemiyle suç ve suçlu yaratılmaya çalışıldığını ifade etti.

Ağbaba, “Cumhurbaşkanına dokunan, cumhurbaşkanına ters bakan herkes yok edilmeye, bu şekilde insanlar terbiye edilmeye çalışılıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye’de insanların buna boyun eğmeyeceğini biliyoruz. Çok diktatörler, Kenan Evren’ler geldi geçti, Türkiye toplumu boyun eğmedi. Bunlara da boyun eğmeyecektir. Eğer böyle giderse, bu tür tutuklamalar devam ederse Türkiye’deki cezaevlerinde yer kalmayacaktır. Cumhurbaşkanına hakaretten, cumhurbaşkanına laf söylemekten cezaevlerinde yer kalmayacaktır. Türkiye’nin bir hukuk devleti olması lazım. Türkiye’nin hukukun, adaletin işlediği herkesin güvendiği bir devlet olması lazım ama maalesef bugün hukuk, adalet sadece Cumhurbaşkanının lehine işliyor. Cumhurbaşkanının aleyhinde olan herkes suçlu sayılıyor. Kimisi paralel sayılıyor, kimisi düşman sayılıyor. Bugün de buradaki olay odur” şeklinde konuştu.

“CHP KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAK”

İki gencin de vatan için şehit düşen askerin acısını paylaşmak üzere cenazeye gittiklerini anlattığını kaydeden Ağbaba, “ ‘Sadece acıyı paylaşmaya çalıştık. Biz şehit olan bir askerin acısını paylaşmaya gittik ama kendimizi burada bulduk, biz bunu hak etmedik’ diyorlar. Bir şey daha ekliyorlar; ‘Umarız bir daha şehit cenazesi gelmez ama gelirse, cezaevinden çıkar çıkmaz yapacağımız ilk iş o şehit cenazelerine katılmak olacaktır diyorlar. Bu olayı kınadığımızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

CHP’nin konunun takipçisi olacağının altını çizen Ağbaba, gözaltı ve tutuklama sürecini de araştıracaklarını sözlerine ekledi.

ŞEHİT AİLELERİNİ DE ZİYARET ETTİLER

Şehit Jandarma Yüzbaşı Ali Alkan’ın ailesini de ziyaret ederek başsağlığı ziyaretinde bulunan CHP heyeti daha sonra Jandarma Astsubay Çavuş Muhammet Gürbüz, Uzman Çavuş Hüseyin Ölmez, Uzman Çavuş Ali Gökçe, Uzman Çavuş Fatih Gökşen, Uzman Çavuş Mehmet Acar’ın ailelerine ziyaret etti.