CHP Adana İl Başkanı Sümer mesajından Cumhuriyetin önemine vurgu yaparak’’91.yıldönümünü gururla, mutlulukla, sevinçle kutladığımız Cumhuriyet, Türkiye’nin temel projesidir.   

Cumhuriyet modelimizin temelinde üç ana unsur vardır.  Cumhuriyetin birinci temel dayanağı yurttaşlık anlayışıdır. İkinci temel nokta ise, din ve devlet ilişkisi konusunda takınılan tavırdır, laiklik ilkesidir. Cumhuriyetimiz, insanların inançlarına, ibadetlerine, dinlerine, imanlarına en büyük saygıyı gösterirken,  devlet düzeninin de herhangi bir dinin, inancın, mezhebin anlayışı etrafında şekillendirilmemesi anlayışını benimsemiştir. Cumhuriyetimizin üçüncü önemli niteliği de yurtta barış, cihanda barış ilkesidir.

Bu üç temel unsur, yani doğru vatandaşlık anlayışı, doğru bir laiklik ilkesi ve onunla bütünleşen hem yurtta, hem cihan da barıştan yana olma kararlılığı, Cumhuriyet projemizin hem başarısının, hem de gücünün kanıtıdır.

 

30 Ağustos Zaferinden, düşmanın topraklarımızdan kovulmasından hemen sonra, 29 Ekim 1923’te tereddütsüz Cumhuriyet ilan edilmiştir. Böylece, Türkiye’de millî mücadelenin sadece düşman işgaline son verme amacıyla değil, Türkiye’de yeni bir siyasî yapılanma için gerçekleştirildiği de ortaya çıkmıştır.

Bu anlayışın doğal sonucu olarak 29 Ekim’de, bu memlekette en güçlü kim, egemen kim, egemenlik nerede sorusu cesaretle sorulmuş ve o soruya net bir cevap verilmiştir. Denilmiştir ki, Türkiye’de egemenlik artık ne saltanatta, ne hilafettedir; egemenlik, egemen olan millettedir.

Bu, o tarihe kadar, bir parçası olduğumuz coğrafyada, o güne kadar hâkim olan kültürde tasavvur dahi edilememiş bir olaydır. Bunun tasavvur planında kalmayıp hayata geçirilebilmiş olması, hayata geçirilmekle de kalmayıp iç, dış bin bir engele, sabotaja rağmen 91 yıl dimdik ayakta tutulabilmiş olması, gerçekten büyük bir mucizedir.

Bugün işte o mucizenin 91. yılını kutluyor, Bunun önemini, değerini çok iyi biliyoruz ve bize bu büyük mutluluğu yaşatan kurucularımızı, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyet devrimini gerçekleştirenleri içten sevgilerle, saygılarla selamlıyor, şükranlarımızı sunuyoruz.

29 Ekim 2014 Çarşamba günü saat 17.00’de Atatürk Parkından başlayıp Uğur Mumcu Meydanında son bulacak olan Cumhuriyet yürüyüşümüze tüm yurttaşlarımızı davet ediyoruz’’dedi