Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday aday olduğunu açıkladı.

CHP Adana İl Örgütü'nde çoğunluğu kadınlardan oluşan kalabalık bir partili grubuyla adaylığını açıklayan Rukiye Çinkılıç'ı ilk kutlayan CHP İl Başkanı Orhan Sümer oldu. Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte adaylık açıklamasına katılan Orhan Sümer, "Türkiye'yi AKP iktidarından kadınların etkili mücadelesi ve gayretiyle kurtaracağız. CHP iktidarı kadınların çabasıyla da kurulacaktır. Aday adaylığını açıklayan arkadaşımızı kutluyor ve başarılar diliyoruz" dedi.

KADINLARDAN BÜYÜK DESTEK

 Partili kadınların alkışlarıyla aday adaylığını duyuran Rukiye Çinkılıç, 'Emeğimiz var, sözümüz de olacak' diye yola çıktıklarını ve kenti yönetmeye talip olduklarını belirtti. Çukurovalı Kraliçe Puduhepa'nın Hitit uygarlığına hükmettiğini ve çok etkin bir yönetim sergilediğini aktaran Çinkılıç, "15 yüzyıl önce bu topraklarda yaşayanlar bir kadına yönetim hakkı vermiş, mühür bastırmıştır. Bugün neden olmasın? Biz kentimizi sosyal demokrat çağdaş belediyecilik anlayışıyla yöneteceğiz. Herkesin desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

CHP’nin ve Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e minnetini sunan Av. Çinkılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, Parti Meclisi üyelerine, Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’a, Adana il, ilçe yönetimlerine, kadın ve gençlik kolu örgütlerine teşekkür ederek sözlerini sürdürdü.

Aday adaylığını savaşın gölgesinde açıklamak durumunda kalmaktan dolayı hüzün duyduğunu belirten Av. Rukiye Çinkılıç, hayati olmadıkça savaşın cinayet olduğunu hatırlattı.  Türkiye’nin birçok ilçesinde bulunduğunu ama Adana’nın hayatında ayrı bir yere sahip olduğunu belirten Av. Çinkılıç, “Ben bu kente yazgılıyım. Şimdi de bu kenti yönetmek istiyorum. Belediyecilik bizim işimiz” diye konuştu.

“RANT MERKEZLİ BELEDİYECEĞİLİĞE GEÇİŞE TANIK OLDUM”

Adana’nın fiilen Büyükşehir Belediyesi olduğu 1989 seçimlerinden itibaren aralıksız 23 yıl boyunca belediye hukuk müşavirliğinde ve belediyenin çeşitli birimlerinde görev yaptığını aktaran Av, Çinkılıç, yasalardan kaynaklanan çatışmaları, insan merkezli belediyelerden rant merkezli belediyeciliğe geçmek için Cumhuriyetin ilk yıllarında çağdaş dünyaya açılmak ve sosyal belediyeciliği yeşertmek için yapılan 1580 sayılı yasanın ruhunun nasıl öldürüldüğünü yaşayarak gördüğünü belirtti.

“HANGİSİ GERÇEK ADANA”

Av. Çinkılıç, “Bugün bir Adana varmış gibi konuşuyoruz. Oysa beş merkez ilçesinde 319 mahallesi olan diğer on ilçesinde de bir o kadar mahallesi bulunan ve her mahallesi bir başka Adana olan, birden çok Adana’yı konuşmamız gerekiyor. Anadolu, Akkapı, Mıdık, Seyhan, Dağlıoğlu, Uçak… mahalleleri mi gerçek Adana? Güzelyalı, Mahfesığmaz, Toros, Çınarlı, Cemalpaşa mahalleleri mi gerçek Adana? Hele şimdi Tufanbeyli’nin, Feke’nin, Pozantı’nın dağlarından, Yumurtalık’ın, Karataş’ın denizine kadar genişlemiş Adana mı gerçek Adana?” şeklinde konuştu. Adana’nın kendi içinde kentleşemediğini savunan Av. Çinkılıç, parçalı Adana’ya önümüzdeki yerel seçimlerden sonra Bütünşehir yasasıyla başka bir Adana örtüsünün geleceğini vurguladı. Bütünşehir yasasının bir aldatmaca olduğunu ifade eden Av. Çinkılıç, iktidar partisi AKP’nin merkezlerde alamadığı şehirleri kırsalla birleştirip almak istediğini ifade etti. Çinkılıç, “Ama bu oyun boşa çıkacaktır, Önce yerelde sonra da ülkede iktidar olup, sadece adı büyüyen ancak gerçekte sorunları büyüyen kentler yaratan bu yasa, yasalar çöplüğe atılacak” dedi.

Yasanın sakıncaları hakkında bilgiler veren Çinkılıç,  kadın kollarıyla birlikte tüm ilçeleri defalarca kez gezdiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Karataş’a, İmamoğlu’na hastane yapılmış doktoru yok. Yumurtalık ilçesi Demirtaş köyüne borular döşenmiş su yok. Bu kentte yoklukları var edecek bilgi, birikim ve deneyim var. Tek eksiklik bakış açısı. Bütünsel ayrıntıları gören bir bakış açısı.”

YOĞUN İLGİ

Konuşmasının sonunda aday olamasa dahi adaylığı açıklanan arkadaşının yanında yer alacağını ifade eden Av. Çinkılıç uzun süre alkışlandı. Adana Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek’in de destek verdiği Av. Çinkılıç’a Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) yöneticisi de katılarak kurumsal destek verdiklerini belirtti. Toplantıya, CHP Seyhan İlçe Başkanı Reşit Karakuş, Pozantı İlçe Başkanı Ersin Kozan, İmamoğlu İlçe Başkanı Benal Karagöz, Seyhan Kadın Kolları Başkanı Nevin Biçer, Çukurova Kadın Kolları Başkanı Zihneti Emre, Yüreğir Kadın Kolları Başkanı Seher Irk, Sarıçam Kadın Kolları Başkanı Emine Önal, Pozantı Kadın Kolları Başkanı Nuray Güven, İmamoğlu Kadın Kolları Başkanı Ruşen Reisoğlu, CHP İl genel ve belediye meclis üyeleri, belediye başkan aday adayları, eski il ve ilçe, kadın ve gençlik kolları başkanları ile çok sayıda partili ile birçok avukat da katıldı.