Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Av. Rukiye Çinkılıç, “Cumhuriyetimizin 90. yılını büyük bir gurur ve mutlulukla kutluyoruz” dedi.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 90.yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Av. Çinkılıç, Türk halkının ulusal kurtuluş mücadelesiyle esaret zincirlerini kıran, emperyalizme karşı kendi bağımsızlık destanını yazan bir toplum olduğunu belirterek, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının bu destanı Cumhuriyet’le taçlandırdığını söyledi.

Yayınladığı kutlama mesajında yokluk ve yoksulluk içerisinde tüm dünyaya karşı mücadele edip Mustafa Kemal önderliğinde adeta küllerinden yeniden doğarak zafere ulaşan Türk halkının  güçlü ve çağdaş bir devlet olmayı başardığını dile getiren Av. Çinkılıç, “29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile ümmet toplumu terk edilmiş,  çağdaş bir anlayış olan milletin üstünlüğü ilkesi kabul edilmiştir. Bu aynı zamanda bağımsızlık mücadelesinin de ruhudur.  Cumhuriyet tarihimizin de dönüm noktasıdır. Cumhuriyet getirdiği yeniliklerle ve başarılarla, akılcılığa,  bilime ve özgür düşünceye dayalı, çağdaş Türkiye´nin temelini atmıştır. Böylesi önemli ve değerli bir günde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyor; halkımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum” diye konuştu.

 

KADIN VURGUSU

Cumhuriyeti kuran Ulu Önder Atatürk’ün 1920 yılında  "Toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken, diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur" dediğini anımsatan Çinkılıç, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923 yılında  da "Daha endişesiz ve korkusuzca, daha dürüst olarak yürüyeceğimiz yol vardır. Büyük Türk kadınını, çalışmamızda ortak yapmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını ilmi, ahlaki, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmak yoludur" diyerek genç Cumhuriyetin kadının ellerinde yükseleceği mesajını verdiğini söyledi.