CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Futbol Federasyonu’nu ve bağlı kurullarının siyasi ve taraflı kararlar aldığını öne sürdü.

Demirçalı, Samsunspor’a Torku Konyaspor maçı nedeniyle verilen bir maç seyircisiz oynama cezasının, Samsunspor’un Adanaspor ile oynayacağı maça 3 gün kala  paraya çevrilmesini eleştirdi, futbol federasyonunun taraflı kararlar aldığını ileri sürdü.

UEFA’nın, Fenerbahçe’nin seyircisiz maç oynandığı maçında bazı taraftarların paraşüt ile Rüştü Saraçoğlu Stadı’na havai fişek atmasını cezasız bırakmadığını, yapılan itirazı da reddettiğini anımsatan CHP Milletvekili Ali Demirçalı, TFF kararları ile ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 “UEFA seyircisiz oynanan bir maçta taraftarın dışardan yaptığı bir hareketi cezasız bırakmıyor. AKP iktidarının özerk diye iddia ettiği Futbol Federasyonu’nun kararları ortada. Futbol Federasyonu’nun AKP’lilerden oluştuğunu daha önce dile getirmiştim. Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç Adana Demirspor’un seyircisiz maç oynanması kararının neden kaldırılmadığını sorduğumda federasyonların özer olduğunu yanıtlamıştı. Futbol Federasyonu Kurullarının kararlar ortada. Samsunspor- Torku Konyaspor maçında seyircinin sahaya inmesine 1 maç seyircisiz oynanma cezası verdi. Samsunspor’un itirazını TFF Tahkim Kurulu kaldırdı ve 70 bin lira para cezasına çevirdi. Bu kararın siyasi olduğu ve baskı altında alındığı ortada. Gençlik ve Spoır Bakanı Suat Kılıç’ın Samsunlu olmasının bir etkisi olmuş mudur?. Kurul üyelerine ne tür baskılar yapılmıştır?

Tahkim Kurulu’nun oy çokluğu ile aldığı kararlar, bundan sonraki maçlara da emsal oluşturacaktır. Seyircinin sahaya inmesinin karşılığı 70 bin lira ceza mı olacaktır? Bundan sonra çıkması muhtemel olayların sorumlusu da Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Türkiye Futbol Federasyonu ve bağlı kurulları olacaktır.

TFF Tahkim Kurulu’nun bu kararı Samsunspor-Adanaspor maçının opynanmasına 3 gün kala alması da ilginç ve bir o kadar da düşündürücüdür.”

TAHKİM KURULU’NUN KARARI

Tahkim Kurulu’nun konuyla ilgili aldığı karar metni şöyle: “Samsunspor Kulübü’nün, PFDK’nın 07.03.2013 tarihli ve E. 2012-2013/781, K.2012-2013/937 sayılı kararına karşı yapmış olduğu itiraza ilişkin kurulumuzun E.2013/73 sayılı dosyası incelendi. İtirazın süresinde olduğu, gerekli harcın yatırıldığı görüldü. Yapılan müzakere neticesinde, PFDK’ca Samsunspor Kulübü’ne taraftarlarının neden olduğu saha olayları nedeniyle FDT’nin 53/2.maddesi uyarınca verilen 1 resmi müsabakayı kendi sahasında seyircisiz oynama cezasının, olayın oluşu ve temsilci raporunda bahsi geçtiği üzere itiraz eden kulüp taraftarlarının faile karşı tavrı dikkate alınarak 70. bin TL para cezası şeklinde düzeltilerek onanmasına oyçokluğu karar verilmiştir. Ayrıca PFDK’ca Samsunspor Kulübü’ne, stadyum ışıklarının seyircilerin tahliyesinden önce kapatılmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle FDT’nin 47/1.maddesi uyarınca 3 bin TL para cezası verilmesinde sübut, hukuki nitelik ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, yapılan itirazın reddine, cezanın onanmasına oybirliği ile (2013/75 K.)” karar verilmiştir.”