Sümer mesajında şunları söyledi’’Her 24 Temmuz günü 1908 yılından bu yana “Basında sansürün kaldırılışının yıldönümü” olarak kutlanır. Şüphesiz 24 Temmuz 1908’de 2. Meşrutiyetin ilan edilmesi ve 25 Temmuz 1908’de çıkan gazetelerin sansür memurlarına verilmeden yayımlanmasının tarihsel bir önemi ve anlamı vardır. Fakat 24 Temmuz’un “basın bayramı” veya “basında sansürün kaldırılışının yıldönümü” olarak kutlanması mümkün değildir. “Bayram” ya da “yıldönümü kavramı” kutlanacak bir anlamı, bir değeri ifade ederken sivil toplum örgütlerinin tespitlerine göre halen cezaevlerinde 16’sı imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü olmak üzere 90 gazeteci tutuklu bulunmaktadır. Dünyada tutuklu gazeteci sayısı 170’dir. Bunun büyük çoğunluğu Türkiye’de tutuklu bulunmaktadır. AKP hükümeti döneminde tutuklu-hükümlü gazeteci sayısı bakımından Türkiye dünya birincisidir. 
Ülkemizde gazetecilerimiz, suçlarının ne olduğu belli olmadan uzun süreler cezaevlerinde yatmakta ve birçoğu hakkında hapis cezası istemiyle davalar açılmaktadır. Dünyada en çok tutuklu gazeteci olan ülke olmakla birlikte basın özgürlüğü sıralamasında son sıralarda yer almaktayız. Ülkemizin yaşadığı ekonomik sorunların en fazla etkilediği sektörlerden biri olan basın dünyasında işsiz kalan binlerce çalışan ve karşılaşılan diğer sorunlar bugünün bir bayram olarak kutlanmasını güçleştirmektedir. Yerel basınımızda bir yandan mevcut iktidar çevrelerinin baskısı bir yandan ekonomik sıkıntılarla kıskaç altındadır.
Tüm bu gerçekliğe baktığımızda, AKP iktidarında dünya klasmanında kaptırılmayan birinciliklerden biri de tutuklu gazeteci. Ağlanacak halimiz var! Başbakan ya da Adalet Bakanı çıkıp ‘bu tutuklular gazeteci değil’ deyip dünya karşısında Türkiye’yi küçük düşürüyor.
Bağımsız ve özgür basının önündeki tüm engellerin kalkmasını, basın çalışanlarının hak ettikleri gelir düzeyiyle uygun çalışma ortamına en kısa sürede kavuşmalarını umut ediyorum. Basının ve çalışanlarının sorunlarının çözülmesi umuduyla, tüm basın çalışanlarının Basın Bayramı'nı kutluyor, esenlikler diliyorum’’.