Demokrat Parti (DP) Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Yavuz Tekeli, Adana'nın tarım ve tarıma dayalı sanayiyle özdeşleştiğini belirterek, Adana'da tarım ve tarıma dayalı sanayiye mutlaka yeniden devlet desteği sağlanmasını istedi.
Çukurova ve Türkiye sanayisinin tekstil ağırlık olduğunu hatırlatan Yavuz Tekeli, tekstilin hammaddesi olan pamuk üretiminin daralması sonucu Türk sanayisinin dışa bağımlı hale geldiğini ve ülke ekonomisinin olumsuz yönde etkilendiğini belirtti.
Türkiye'nin iktidarların uyguladığı yanlış teşvik politikaları sonucu, pamuk üretiminde dünya 7'nciliğine gerilediğini buna karşılık pamuk tüketiminde dünya 4'üncüsü ithalatında ise dünya 2'incisi olduğunu kaydeden Yavuz Tekeli, "Çukurova'da bir zamanlar 3 milyon dekara pamuk ekilirken, bugün 500 bin dekarda pamuk üretimi gerçekleştirilmektedir. Pamuk üretiminin düşmesi ithalatın artmasına neden olmuştur. Türkiye yılda ithal ettiği 950 bin ton lif pamuğa 1 milyar dolar para ödemektedir. Krizlerle boğuşan ülkemizin kaynakları yabancı pamuk üreticilerinin cebine aktarılmakta, bizim çiftçimizden ise pamuk üretiminden uzak durması istenmektedir" dedi.
Çukurova'nın dünyanın en verimli ovalarından biri olduğunu vurgulayan Yavuz Tekli, yanlış tarım politikaları ve yetersiz destekler yüzünden, Çukurova'da pamuk başta olmak üzere tarımsal ürünlerde birim alandaki verimde dünya ortalamasının çok üstünde olmamıza, pamuk ithal ettiğimiz ülkelerden daha yüksek verim almamıza rağmen dünyan en çok pamuk ithal eden ikinci ülke olmamızın sonucunu doğurduğunu belirtti.
Yavuz Tekeli, tarım ürünleri arasında yüksek katma değer ve istihdam yaratan, tarım- sanayi bütünleşmesini sağlayan pamuğun desteklenmesi ve ekim alanlarının arttırılmasının, hem yeni sanayi kuruluşlarının açılmasını ve işsizliğin azalmasını, hem de bitme noktasına gelen hayvancılığı canlandıracağını bildirdi.