Seçim çalışmaları kapsamında Seyhan Ziraat Odası’nı ziyaret eden Mete’yi Oda Başkanı Cahit İncefikir ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. CHP iktidarında çiftçinin emeğinin karşılığını alacağını ifade eden Mete, “Çiftçinin üretimde kullandığı mazottan ÖTV ve KDV’yi kaldıracağız. Böylece mazotun litresini çiftçiye 3 TL’den vereceğiz. Çiftçimizin kredi borçlarının faizini silerek üretimi teşvik edeceğiz” dedi.

TÜRKİYE’Yİ TARIMDA İTHALATÇI OLMAKTAN KURTARACAĞIZ

Tarımsal desteklerin önemine de değinen Mete, tarımsal desteklemelerin GSYH’nın % 1’inin altında olmayacağını belirtti. Türkiye’yi tarımda ithalatçı olmaktan çıkarıp, ihracatçı konuma getireceklerini kaydeden Mete şöyle konuştu: 

“Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekeceğiz.  Parçalı tarım arazilerinin tarım sigortası sorununu çözeceğiz. Tüm ürünleri, üretim araçlarını ve hayvanları, sisteme kayıt edildikleri anda primleri devlet tarafından karşılanacak şekilde, tarım sigortası kapsamına dahil edeceğiz. Tarımsal destekleri çiftçinin girdi maliyetlerini hesaplayarak ve üzerine çiftçinin karını ekleyerek belirleyecek ve bir yıl önceden açıklayacağız. Destek tutarlarını en az enflasyon oranı kadar artıracağız.”