Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, narenciye ve yaş sebze-meyve üreticisinin sorunlarına duyarsız kalındığını bildirdi.
Üretici ve ihracatçının içine düşürüldüğü durumun görmezden gelinemeyeceğini kaydeden Tümer, bu kapsamda Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç ve Genel Sekreter Gökhan Öztürk’le fikir alışverişinde bulundu.
Rusya krizinin bir türlü çözülemediğini, karşılıklı iyi niyet açıklamalarına rağmen limondan başka hiçbir ürünün bu ülkeye ihraç edilemediğini dile getiren Tümer, sürdürülebilir tarım ve tarımın ülke ekonomisine katkısının yadsınamayacağını, bu nedenle sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.
“ÜRÜNLER BU YIL DA DALINDA KALMASIN”
Yetkililerle defalarca yaptığı görüşmelere karşın üreticinin ve ihracatçının yaşadığı sıkıntıların görmezden gelinmesinden duyduğu rahatsızlığı ifade eden Tümer, “Bölge üreticimiz ve Türkiye’nin hemen her bölgesinde üretim yapan, ekonomimize büyük katkı sağlayan, toprağı geleceğe hazırlayan çiftçimiz ürününün bu yıl da yine dalında kalmasından, toprağı süremez hale gelmekten korkuyor. Sorun Türkiye’nin sorunu ve bu sorunu bir an önce çözmek zorundayız. Tüm taraflar sağduyuyla hareket etmezse tarımın geleceği çıkmaza girer” diye konuştu.

ATB’DEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ziyareti için Tümer’e teşekkür eden ATB Başkanı Şahin Bilgiç ise, ATB olarak bölge üreticileri ve sektör temsilcileri ile bir araya gelerek çözüm arayışında bulunduklarını söyledi. Rusya kriziyle narenciye sektöründeki sorunların arttığını, kısa ve uzun vadede neler yapılabileceğini masaya yatırdıklarını belirten Bilgiç, “Üreticiler bu sıkıntıdan bir an önce kurtulmalı” dedi.
Üretilen narenciyenin üreticiyi sıkıntıya sokmadan elden çıkarılmasını arzu ettiklerini anlatan Bilgiç, “Kısa vadede narenciye konusunda kamu spotuna ağırlık vermemiz gerekiyor. Narenciyede tüketim miktarının artırılması da önem taşıyor. Uzun vadede ise tarımda havza modeli çalışmasına 2017 yılının Ocak ayında geçilebileceğini düşünüyoruz. Bu model sayesinde üreticinin tarımı sürdürülebilir hale getireceğini umut ediyoruz” dedi.