Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer’in serbest bölgelerde diğer ülkelerle ticaret gerçekleştiren şirketlerin döviz ile ödeme yapma zorunluluğunun sona erdiğini bildirdi.

8 ŞUBAT’TA UYARMIŞTI!

8 Şubat 2017 tarihli TBMM genel kurulunda konuyla ilgili söz alan ve Serbest Bölgelerde faaliyette bulunan şirketlerin Türkiye’de yerleşik firmalardan Türk Lirası olarak aldıkları mal ve hizmetlerin bedellerini ne yazık ki Serbest Bölgeler Kanunu’nun 9.maddesi uyarınca döviz ile yapmak zorunda kaldığını vurgulayan Tümer,  hükümet kanadına “Serbest bölgelerdeki faaliyetlerle ilgili her türlü ödemelerin Türk lirası veya dövizle yapılabilmesine imkan tanınmasına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?” sorusunu yöneltmişti.

KARAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Tümer’in bu girişiminin ardından Ekonomi Bakanlığı’nın 13 Mart 2017 tarihinde yaptığı çalışma Bakanlar Kurulu imzasıyla “Serbest Bölgelerde Türk Lirası ile Yapılabilecek Ödemeler Hakkında Karar” başlığıyla Resmi Gazete’nin 11 Mayıs 2017 günlü sayısında yayınlandı.

Karara göre serbest bölgeler ile diğer ülkeler arasındaki ticarete ilişkin ödemeler Türk lirası ile yapılabilecek. Kira, ruhsat, izin, belgeler ile işleticiler tarafından sağlanan hizmet ve faaliyetlere ilişkin tarife ve ücretler Türk lirası üzerinden belirlenecek ve ödenecek. Tarifelerin Türk lirası olarak belirlenmesine ilişkin işlemler bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde tamamlanacak. Tümer, bu kararla 16.8.1985 tarihli ve 85/9801 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ‘Serbest Bölgelerde Türk Lirasıyla Yapılabilecek Ödemelere Dair Karar’ın yürürlükten kaldırıldığını hatırlattı. Yeni karar, Resmi Gazete’de yayınlanan 11 Mayıs tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

TÜMER, HURDAYA DİKKAT ÇEKTİ

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, öte yandan serbest bölgelerde 10 yıl üzerinde olan eski makine veya tesislerin ithalatına izin verilerek ülkemizin adeta hurda cennetine dönüştürüldüğünü bir kez daha hatırlattı.  Tümer, eski ve kullanılmış makine ve tesislerin ithaline Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kesinlikle izin verilmemesi, yatırım teşviklerinden yararlandırılmaması, serbest bölgeler dahil izne tabi tutulması gerektiğini vurguladı. Tümer, bu sorununun da giderilmesinin ülke ekonomisi adına bir kazanım olacağını sözlerine ekledi.