Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Av.Elif Doğan Türkmen, Cumhuriyetin ilanının dünya tarihine damga vuran Türk halkının tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu vurguladı.Av. Türkmen,”
 Cumhuriyet, Türk milletinin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin bir ifadesidir” dedi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda Cumhuriyetin hukukun üstünlüğünü gerçekleştirdiğini dile getiren Av. Elif Doğan Türkmen, “Cumhuriyet, milletimizin çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının bir göstergesi, milletimizin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin adıdır” diye konuştu.

Cumhuriyetin Türkiye için sadece bir yönetim biçimi olmadığını kaydeden Av. Türkmen,  Cumhuriyetin kapsamlı bir çağdaşlaşma hamlesi ve projesi olduğunu ifade etti. Av.Türkmen, mesajında, “Her alandaki getirdiği açılımlarla, yeniliklerle, Türk Milletinin ufkunu, zihniyetini açarak, genişleterek ekonomik sosyal ve siyasal hayatımıza yepyeni ve görülmemi bir dinamizm kazandırmış ve kazandırmaya da devam etmektedir. Büyük Önder Atatürk’ün ‘Türk Milletinin karakterine en uygun olan yönetim şeklidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyet şüphesiz bizlere bıraktığı en büyük mirastır. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını, vatanın savunması ve bölünmez bütünlüğü için görevleri başında kaybettiğimiz tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, tüm halkımızın Cumhuriyet bayramını içtenlikle kutluyorum”  ifadelerine yer verdi.

 

“KADINLAR YER ALMALI”

Cumhuriyetin kuruluşunda kadınların yadsınamaz mücadeleler verdiğini de anımsatan Elif Doğan Türkmen, “Bilindiği gibi Türk kadını istiklâl savaşı sırasında gerek cephede, gerekse cephe gerisinde tüm gücü ile hizmet vermiştir. Cephede erkekle omuz omuza düşmana karşı savaşırken cephe gerisinde de çeşitli faaliyetleri ile savaşa destek vermiştir. Bu faaliyetlere katılan kahraman kadınlarımız aynı zamanda öğretmenlik gibi bazı meslek dallarında da kendilerini kanıtlamışlardır. Atatürk Türk kadınının bütün bu fedakârlık ve hizmetlerini takdir etmiş ve Cumhuriyetin ilânından itibaren Cumhuriyet öncesi plânladığı ve değişik verilerle ifade ettiği gibi kadının sosyal, ekonomik ve siyasal konumunu iyileştirici uygulamalarına başlamıştır” dedi. Türkmen, kadınların bu süreçte de toplumsal hayatın her alanında daha etkin konumlara gelmesi gerektiğini vurguladı.