TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen  şöyle dedi;
“Yaşanan tüm sıkıntı, zorluk ve yokluklara karşın Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde azim ve kararlılıkla kazanılan bağımsızlık mücadelesi, tam 93 yıl önce Cumhuriyet rejimi ile taçlandırılmıştır.  Cumhuriyetin değerleri sayesinde her türlü sorunu, birlik ve beraberliğinden ödün vermeden aşan tüm Cumhuriyet sevdalılarının, hepimizin Bayramı kutlu olsun.
Onur ve gururunu yaşadığımız Cumhuriyetimiz geçen 93 yıllık süreçte; cuntalar, darbeler ve ara dönemlerle çok çeşitli sıkıntılar yaşamasına rağmen, bu badireleri yine milletin Cumhuriyete ve onun kazanımlarına olan sadakati sayesinde atlatmıştır.
Özellikle son 15 yıllık süreçte ise, çeşitli bahane ve tuzaklarla, Cumhuriyetimizin kurucularını ve kazanımlarını küçümseyen, duyduğu alerji nedeniyle milli gün ve değerlerimizle  her fırsatta hesaplaşan, başta laiklik olmak üzere Atatürk ilke ve devrimlerini yavaş yavaş unutturmaya çalışan zihniyet;  tek adamlık hırsı ve diktasıyla, başkanlık sistemi üzerinden tek kişinin yönetimini tartıştırarak, Cumhuriyet rejimini hedef almaktadır.  
Hemen hemen her gün şehit cenaze törenlerinin düzenlendiği ve şehit haberlerinin sıradanlaştırıldığı, toplumun kutuplaştırıldığı, baskı, otorite ve terörün tavan yaptığı, tek bir muhalif sese bile tahammülün kalmadığı ülkemin birincil sorunu Cumhuriyet rejimi midir?

Şehir merkezlerinde bombaların patladığı, korkunun insanları esir aldığı ve son olarak darbenin eşiğine kadar gelindiği ve tüm yurtta OHAL’in ilan edildiği, her gün yeni yeni mağdurlar ve mağduriyetlerin yaratıldığı ve yaşatıldığı ülkemin birincil sorunu Cumhuriyet rejimi midir?

Ekonomik dar boğazda, işçinin, memurun, emeklinin işsizlik, açlık yaşadığı, borcunu borçla çevirdiği, esnafın siftahsız kepenk kapattığı, üreticinin alın terinin karşılığını alamadığı için ürününü dalında ya da tarlada bıraktığı ülkemin birincil sorunu Cumhuriyet rejimi midir?

 3 milyon mültecinin akınına uğrayan sınırları ateş çemberine dönen, dost müttefik demeden sorun yaşamadığı tek bir komşusu kalmayan ülkemin birincil sorunu Cumhuriyet rejimi midir? 

Elbette değildir. Bu ülkenin birincil sorunu; iktidarın yanlış yöntem ve tarzıyla yürüttüğü politikalardan kaynaklı yönetim sorunudur. Atatürk’e, Cumhuriyete ve değerlerine, güçlerin birliğine değil, güçlerin ayrılığına inanan herkes parlamenter demokratik sistemi savunmaktadır.  Savunmalıdır da.

İçinde bulunduğumuz tablo, sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. İnsanımızın bugünkü elde ettiği hakları Cumhuriyet yönetimine borçlu olduğu gerçeğinden hareketle; kayıtsız şartsız egemenliğimizi sağlayan, Atatürk’ün kurduğu çağdaş, demokratik ve laik Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatmak asli görevimizdir. Unutulmamalıdır ki; ne yaptıkları bu tahribatlar ne de amaçları içimizdeki Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini yok edemeyecektir.
Önce Türkiye, Önce Demokratik Cumhuriyet diyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları başta olmak üzere Cumhuriyetimizin kuruluşunda emeği olanları rahmet ve minnetle anıyor, bu uğurda mücadele edenlere şükranlarımı sunuyor, demokrasi ve Cumhuriyet’e inanan herkesin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.