2014-2015 eğitim – öğretim sezonunun ikinci yarısı başladı.

Okullar şenlendi, öğrenciler ders başı yaptı.

Adana’da 25 bin 60 öğretmen işbaşı, 469 bin öğrenci ise ders başı yaptı.

Eğitimde kalitenin artırılması için İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar şüphesiz elinden geleni yapıyor.

2014’ün Haziran ayında ataması yapılır yapılmaz kendisini, görev yaptığı Sivas’ta veda turlarını yaparken görüşmüştüm. Kısa ve samimi bir sohbetti.

Adana’nın sürekli göç alan bir yer olduğunu belirten Akpınar, Adana’nın sorunlarını Adanalılarla birlikte çözeceklerini söylemişti.

Aradan geçen 7 ay gibi bir sürede elinden geleni yapan Akpınar’ın, başarılı olduğu konular oldu.

Koza TV’de yaptığım Parantez programında eğitimin sorunlarını masaya yatırdığımız programa Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz ve Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Selahattin Dolgun katılmışlardı. Eğitim Bir Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer davetliydi, ancak son anda mazeret bildirerek katılmadı.

Bu programda sorun olarak ortaya çıkan yaklaşık 5 bin öğretmen açığı, okulların fiziki yapısının eksikliği (Bu konuda yapılan çalışmaların varlığı konuşuldu) okul idarecilerinin sorunları ve dershane ile etüt merkezlerinin kapatılması konuları konuşuldu.

Baktığımızda 12 yıllık Ak Parti iktidarının henüz eğitimde belli bir düzeni getiremediğini görüyoruz.

Sürekli değişen sistem öğrencilerinde öğretmenlerinde velilerinde kafasını karıştırdığı kesin. Sürekli değiştirilen eğitim sistemi nedeniyle merkezi hükümetin eğitimde başarılı bir 12 yıl geçirdiğini söylememiz zor.

Eğitimde belli bir kalitenin yakalanması ve sağlıklı bir müfredatın oluşturulması için yerel yöneticilerin mücadelesinden çok, merkezi hükümetin sağlam adımlar atması gerekiyor.

Artık sistemin oturtulması gerekiyor. Eğitimde kalite artırılmadan, öğretmenlerin sorunları çözülmeden, derslik eksikliği giderilmeden dershanelerin, etüt merkezlerinin kapatılması ya da dış ülkelere okul açılması çözüm olmaz.

***

Bir eleştirim de yerel yöneticilere…

Geçtiğimiz hafta “Değişim Liderliği” projesi yapıldı.  Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı ile Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından doğrudan faaliyet desteği kapsamında finanse edilen “Değişim Liderliği Projesi” Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezinde yoğun katılım eşliğinde tamamlandı.

Burada amaç mesleki yeterliliklerin geliştirilmesi.

Amaç güzel.

Ancak eğitimcilerin katıldığı toplantıda, Eğitimcilerin yanı sıra Ak Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç de konuşma yaptı ve görüşlerini aktardı.

Gönül isterdi ki bu eğitim faaliyetine madem siyasetçiler çağrılıyor, CHP ve MHP Adana milletvekilleri de çağrılsaydı. Onlara da konuşma hakkı tanınsaydı.

Ya da tam aksine, eğitim faaliyetinde hiçbir siyasetçiye konuşma hakkı verilmeseydi.