Memleketimin güzel insanları  hep güzel düşünürler ama tersini yaparlar. Belki de yapamadıklarını  ya da yapamayacaklarını bildiklerini dillerinde dolar dururlar.
Nasrettin Hoca’nın oğlu gibi . Babasının hep dediğinin tersini yapan bir oğul. Hikayeyi bilir misiniz bilmem ,ben kısaca anlatayım. Hocanın oğlu hep ters iş yaptığından  değirmenden eşekle ırmağı geçip karşıya un çuvalı götüren oğluna, hoca hep un çuvalları kayması esnası bağırırmış. Aman dikkat çuval kayıyor sağdaki çuvalı sol tarafa ittir dediğinde oğlu tersini yaparmış. Sonra mı? Un çuvalı suya düşer emek de boşa gidermiş.Sağ derse sol’a , sol derse sağ tarafa itermiş çuvalları. Her zaman bu işlem sonucu un çuvalları ırmağın akan suyunun içini boylarmış.
    Günün birinde hoca bakmış olacak gibi değil,aklına bir fikir gelmiş. Bu oğlan hap tersini yapıyor ben de  yapması gerekenin tersini söyleyeyim de o da doğrusunu yapsın. Yine ırmaktan geçerken eşeğin üzeri çuval sağ’a kayınca hoca oğlum çuvalı sağa ittir diyerek bağırmış. Oğlu da içinden düşünmüş ,yahu hep babamın dediğinin tersini yapıyorum …..bu sefer babamın dediğini yapayım demiş ve yapmış.İlk defa babasının lafını dinlemiş ama bu seferde un çuvalı yine suda….
    Hoca sinirli .Oğlum neden böyle yaptın dediğinde aldığı cevap; baba ilk defa senin sözünü tutayım dedim o da suya battı………..
Memleketimde ne denilirse aksi olur…..örnekleyelim biraz kafamız açılsın….Azıcık ta düşünelim…..Sonu ne olacak…..İyi olur  inşallah……..
-----Bir yere yetkili atanırsınız…..ama yetkisizsiniz……
----Yönetici atarlar………..yönetilirsiniz…….
----Doğruyu söylersiniz…….onuncu köyü ararsınız…..
----Karar verdiğinizi sanarsınız………ama kararsızsınız…..
----Aradığınızı bulduğunuzu sanar……….ama ararsınız…..
----Gol attığınızı sanar…………..golü yersiniz…….
----Cinlik yaptığınızı sanar…….kafanızın kumda gömülü olduğunu anlamazsınız…….
----Yapacağım,edeceğim diyen vaatlere ………kanarsınız…..
----Üç kuruşluk dünya malına………..tamah…. edersiniz…..
----Kılavuz arar…….kargayı seçersiniz………
----Demokrasi laflarına inanır…….yanarsınız……
ETKİN  OLDUĞUNUZU SANAR ……. Ama……………BİTKİN  OLDUĞUNUZU GÖRMEZSİNİZ……………
 
                                Dr.Özcan YILMAZ