İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi.

İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı, TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan, İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, Adana Barosu adına Yönetim Kurulu Üyesi Av. Esem Yiğit ile çok sayıda avukat takip etti. Cumhuriyet Savcısı, Ekrem İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep ettiği mütalaayı yineledi. Reddi hakim talebi reddedildi. Dosyaya gelen belgeler ve dinlenen tanık beyanlarına karşı süre talep edilmiş olmasına karşın mahkeme, esas hakkında savunmaları almak ve karar vermek için duruşmayı yalnızca 3 saat erteledi. Saat 16.00’da tekrar başlayan davada karar akşam saatlerinde açıklandı. Mahkeme tarafından açıklanan karar ile Ekrem İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi.

Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, karara dair ilk açıklamasında; “Halk iradesinin üstünde hiçbir irade bulunmamaktadır. Mahkemenin aldığı karar ile seçmen iradesi yok sayılmıştır. Bu karar, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermiştir. Bu karar, milletin bağrına saplanmış bir hançerdir.

İstanbul seçimlerini iki defa kazanmış bir belediye başkanına karşı yargıyı aracı tutarak intikam almak bir hukukçu olarak bizleri ayrıca üzmüştür. Yargılama sürecinde doğal yargıç ilkesi ihlal edilmiş ve davaya bakan hakim, yaz kararnamesi ile başka bir ile tayin edilmiştir.

Demokrasilerde siyasetin yargı eliyle, hele ki bağımlı hale getirilmiş bir yargı eliyle tanzim edilmesi asla kabul edilemez. Bu karar demokrasi ve siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçmiştir.” İfadelerini kullandı.