"Sözünüzü Tutun, Adana Havaalanı Kapatılmasın"

Mersin sınırları içerisinde yapımı süren Çukurova Bölgesel Havalimanı nedeniyle Adana Havaalanı'nın kapatılacağına yönelik girişimleri bir kez daha kınayan Ayhan Barut, Bakan Karaismailoğlu'nun cevaplaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi. 20 Haziran 2022 tarihinde Adana'ya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun Adana Havalimanı'nın kapatılacağı konusuyla ilgili, "Dezenformasyon, dedikodu siyasetlerine sakın aldırmayın. Türkiye Cumhuriyeti Adanalılar ne istiyorsa onu yapar. Adanalılar ne diyorsa Adana Havalimanı da o şekilde olacaktır" sözünü hatırlatan Ayhan Barut, "Sayın Bakanın bu sözü önemlidir ve Adanalılar bunu önemli bulmaktadır. Adanalılar havaalanının kapatılmasını istemediklerini defalarca dile getirmiştir. Bunu belirterek sayın Bakanın sözlerinin gerçek olmasını umut ediyoruz" diye konuştu.

VERİLEN AMA TUTULMAYAN SÖZLERİ ANIMSATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından Adana için verilen ancak tutulmayan sözleri hatırlatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Adana'ya ilişkin iktidar mensuplarının en yüksek seviyede verdikleri ancak yıllar geçmesine rağmen hala tutulmayı bekleyen sözler nedeniyle kuşkularımız ve endişelerimiz artarak sürmektedir. Bu haklı endişelere kaynak oluşturan somut örnekleri var. Borcunu ödemek için Adana Büyükşehir Belediyesi'nin gelirlerinin yüzde 40’ından fazlasının gittiği Adana Metrosu’nun bakanlığa devri için 4 Şubat 2017’de dönemin Başbakanı Binali Yıldırım Adana’da Adnan Menderes Spor Salonu’nda söz vermişti. Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Adana'da 12 Haziran 2011 seçimleri mitinginde, 'Metro yapımını Ulaştırma Bakanlığımıza devir alıyoruz. Kardeşlerim, biz söz verirsek yaparız' demişti. Binali Yıldırım'ın açıklamasının üzerinden 5 yıl, Cumhurbaşkanının sözünün 11 yıl geçmiştir. Hala Adana Metrosu'nun bakanlığa devri yapılmadığı gibi üzücüdür ki metronun ikinci etap projesi de bir türlü onaylanmamıştır."

"ADANA HAVAALANIMIZI KAPATTIRMAYACAĞIZ"

Adana Havalimanı'nın öneminden söz ederek kapatılma girişimlerinin kabul edilmeyeceğini aktaran Ayhan Barut, şöyle konuştu:

"Kentimizin en temel değerlerinden birisi olan Adana Havaalanı, hava ulaşımına 1937 yılında açılmış olup dünyanın en güvenli ve önemli havalimanlarından birisidir. 1956 yılından itibaren uluslararası seferlere açık halde, 24 saat kesintisiz iç ve dış hat yolcu ve kargo trafiğine hizmet vermektedir. Geçen yıl 40 binden fazla uçuş gerçekleştirilmiş, 5 milyondan fazla yolcuya hizmet vermiştir. Çevre iller Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Niğde gibi çok sayıda ilimizin yararlandığı büyük öneme sahip Adana Havaalanı konusunda iktidarı duyarlılık ve sorumluluk duygusuyla hareket etmeye çağırıyoruz. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumaya, kentimizin ve ülkemizin değerlerini savunmaya devam edeceğiz. Sayın Bakan Karaismailoğlu'nun sözlerinin takipçisi olacağımızı, şartlar ne olursa olsun Adana Havaalanı'nı kapattırmayacağımızı, bu vahim yanlışa imza atılmaması için mücadelemizin süreceğinin bilinmesini istiyoruz."

"TAŞINMAYLA İLGİLİ YAZIŞMA VAR MI?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede şu sorular yer aldı:

  • "1- Adana'da 20 Haziran 2022 tarihinde yaptığınız "Türkiye Cumhuriyeti Adanalılar ne istiyorsa onu yapar. Adanalılar ne diyorsa Adana Havalimanı da o şekilde olacaktır" sözünüze açıklık getirir misiniz?
  • 2- Belirsizlik içeren söz konusu sözlerinizden, "Adana Havaalanı kapatılmayacak" sonucu çıkarılabilir mi?
  • 3- Niyet ifadesinden ziyade kamuoyuna net ve resmi olarak "Adana Havalimanı kapatılmayacaktır" açıklaması yapmayı düşünüyor musunuz?
  • 4- Çukurova Bölgesel Havalimanı yapımı nedeniyle Adana Havalimanı'nın taşınmasıyla ilgili DHMİ içerisinde yazışmaların yapıldığı, hazırlıkların sürdüğü iddialarına açıklık getirebilir misiniz?
  • 5- Adana Havaalimanı'nın kapatılmasını istemeyen Adanalılar'ın beklentilerine uygun adım atacak mısınız?"