Adana Lezzet Festivali kapsamında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen ‘Mutfağın Perde Arkası’ adlı panelde mutfak endüstrisinin geleceği konuşuldu. Mutfak ekipmanlarında Türkiye’nin dünya pazarından en fazla pay alan 8’inci ülke olduğu belirtilen panelde sektör temsilcileri hedefi ilk 5 olarak belirledi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) ve Güvenilir Ürün Platformu işbirliğiyle ‘Mutfağın Perde Arkası’ adlı panel gerçekleştirildi. Adana Lezzet Festivali kapsamında ÇGC Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak yaptı.

Mutfak Paneli

YERLİLİK ORANI YÜZDE 90’LARA GELDİ

Moderatörlüğünü ÇGC ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Uluğtürkan’ın yaptığı panelde konuşan Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, mutfak ekipmanlarında 40 yıl önce ürünlerin sadece yüzde 10’unun yerli, geri kalan yüzde 90’lık bölümünün ithal edildiğini belirterek, “Bugün bu oran tam tersine döndü. Artık Türkiye’de kullanılan mutfak ekipmanlarında yerlilik oranı yüzde 90’lara geldi. Yanı sıra 4,8 milyar dolarlık ihracatımızla dünya pazarından en fazla pay alan ilk 8 ülke arasına girdik” dedi.

DOĞU AKDENİZ VURGUSU

Hazır mutfaktan tabağa, küçük elektrikli ev aletlerinden bardağa kadar gastronominin arkasında 12 milyar dolarlık bir hacmin bulunduğunu anlatan Endüstriyel Mutfak Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Güçlü Kaplangı da sektörün açılım yapacağı iki alandan ilkinin turizmde sağlanacak iyileşme olacağını belirterek, “İstanbul’da bir turistin ortalama konaklama süresi 1,8 gün. Bu rakam Antalya’da 7,8 güne çıkabiliyor. Adana başta olmak üzere Doğu Akdeniz’in gastronomi şehirleri Hatay, Gaziantep gibi şehirlerde turist kalma gün ortalamasını artırdığımızda bu, sektörümüze olumlu olarak yansıyacak. Öte yandan ihracatımızın yüzde 51’ini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriyoruz. ABD’den Çin’e, oradan Avusturalya’ya daha uzak pazarlardan pay alabilmenin çabası içerisinde olmamız gerekiyor. Avrupa ekonomisindeki durgunluğu göz önüne alarak daha uzak noktalar için sektörün teşvik edilmesi bizi dünya 8’inciliğinde ilk 5’e taşıyabilir” dedi.

Mutfak PaneliYEMEK YARIŞMALARININ ÖNEMİ

Mutfak ekipmanları sektörünün ünlü marka temsilcileri Arnica Yönetim Kurulu Başkanı

Senur Akın Biçer, Bambum Genel Müdürü Selman Yar, Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam ve Öztiryakiler Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki de tüketicilerin gönül rahatlığıyla yerli ürünleri kullanabileceklerine vurgu yaptı. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Adana Şubesi Başkanı Biral Serttaş da gastronomi sektörü büyüdükçe mutfak ekipmanları alanında da büyümenin devam edeceğini söyledi. Televizyon ve internet kanallarında yemek yarışması programlarının gastronomiye olan ilgiyi artırdığına dikkat çeken Serttaş, mutfak ekipmanları sektörünün yapacağı yeniliklerin geleneksel yemeklerin yapım ve sunum şekline zarar vermeden gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaptı.