Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreninde 3 etap olarak planlanan ve 38.525 m² kapalı,  21.154 m² açık alana sahip Adana Müze Kompleksinin tanıtım videosu gösterildi.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Elban, birazdan açılışının yapılacağı müzenin Orta Doğu ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın da beşinci büyük müze kompleksi olduğunu belirtti. 

Adana Müze Kompleksinin Açılışı Gerçekleştirildi
Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ömer Çelik’in bakanlığı döneminde kendisinin bizzat düşünüp tasarladığı bu güzel kompleksin 1/3’lik bölümünün,  Milli Mensucat Fabrikası restore edilerek Etnografya ve Mozaik Müzesi olarak 2017 yılında hizmete sunulduğunu hatırlatan Vali Elban, “Kalan 2/3’lük bölümün yani yaklaşık 42 bin metrekarelik bölümün ise Cumhurbaşkanımızın 2021 yılında Adana’mızı ziyareti ve bu kompleks içerisinde yaptığı gençlerle buluşma toplantısının ardından verdiği talimat üzerine çok süratli bir şekilde restorasyonu tamamlandı. İçerisi müze olarak ve diğer etkinlikler için düzenlendi. Yani yaklaşık 62 bin metrekarelik büyük bir müze kompleksi tamamlanmış oldu.” dedi. 
Müze kompleksinin yapılırken büyük bir emek harcandığını ifade eden Vali Elban, “Burası adeta nakış nakış işlendi, her santimi özel olarak tasarlandı. Burası yaşayan bir müze. Klasik bir müzenin ötesinde insanların vaktini geçirebileceği, açık ve kapalı etkinliklerin yapılabileceği, kafe ve kütüphane gibi alanların olduğu çok özel bir kompleks.  Hatta narenciye bahçesi dahil birçok alanı mevcut. Ben 1907 yılında Milli Mensucat Fabrikası olarak hikayesine başlayan bu yerin Adana’mıza güzel bir kültür turizm abidesi olarak kazandırılmasında emeği geçen, bu projeyi düşünüp tasarlayan ve bugünlere gelmesinde büyük emek harcayan Kıymetli Bakanımız Ömer Çelik’e ve kıymetli katkıları için Kültür ve Turizm Bakanımız  Mehmet Nuri Ersoy’a şükranlarımı sunuyor; müzemizin ilimize, ülkemize ve insanlığın kültür hayatına katkıda bulunmasını temenni ediyorum.” dedi. 

Adana Müze Kompleksinin Açılışı Gerçekleştirildi


Eski Kültür ve Turizm Bakanı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise yaptığı konuşmada, Adana Müze Kompleksinin eser çeşitliliği açısından dünyada ses getirecek yere sahip, sayılı alanlardan olduğunu söyledi. 
Kültür ve Turizm Bakanlığının kurumları ve uzmanlarının memleketin büyük kazanımlarından olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Gerçekten çok güzel bir iş yapıldı. Binaların orijinalliği korundu. Burada yaşayan işçilerimizin hayatı, vatandaşlarımızın anıları bu çatıların altında, duvarların içinde korunuyor. Onların sevdaları, aşkları, acıları, üzüntüleri, hayalleri, beklentileri, bu müzenin koridorlarında yaşıyor. Dolayısıyla en önemli mesele hafızayı diri tutmaktır." dedi.
Bakan Çelik böyle müzelerin olması için çok hayal kurduklarını belirterek "Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan Allah razı olsun. O büyük vizyonu hayata geçirdi. Ülkemizde çok büyük müzeler, sanat eserleri, kültür merkezleri kazandırıldı. Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Adana... Burası bir mozaik havzası haline geldi. Dolayısıyla Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Adana müzeleri bir mozaik havzası olarak içerisinde büyük bir değer barındırıyor." dedi.

Adana Müze Kompleksinin Açılışı Gerçekleştirildi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise yaptığı konuşmada Adana Müze Kompleksinin büyüklük anlamında Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer aldığını söyledi.  Milli Mensucat Fabrikası'nın müze kompleksine dönüştürülerek yeniden hizmete açıldığını belirten Bakan Ersoy, fabrikanın, kentin önemli endüstri miraslarından olduğunu dile getirerek "Adana'nın ekonomi tarihine değerli izler bırakan yerleşkemiz,  artık bu güzel şehrimizin kültür ve sanat alanına izler bırakmaya hazırlanıyor." dedi.

Adana Müze Kompleksinin Açılışı Gerçekleştirildi
Tarihi binaların restorasyonla dönüştürülerek kültür ve sanat aktivitelerinin yapılacağı sanat kompleksleri haline getirildiğini ifade eden Bakan Ersoy, "Böylelikle hem tarihi binalarımızı yeniden kazanmış oluyoruz hem de kültür ve sanat aktivitelerinin yapılabilmesi için şehirlerimizi harikulade mekanlara kavuşturmuş oluyoruz. Ne mutlu ki bizlere bu şekilde tarih ile sanatı ve kültürü yan yana getirebiliyoruz." dedi.
Toplam alanı yaklaşık 61 bin metrekare olan müze kompleksinin 3 etap planlandığını anlatan Bakan Ersoy, “Çok amaçlı kullanabileceğimiz Adana Müze Kompleksinde arkeoloji, mozaik, kent, tarım, sanayi, sinema ve edebiyat ile milli mensucat gibi temalı müzeler yer alacak. Burada ayrıca, açık hava sineması, narenciye bahçesi, kütüphane kafe, konferans salonu, sergi salonu, restoran gibi açık ve kapalı etkinlik alanları da bulunacak. Müzeler, kafeler, kütüphane, sergiler, açık hava sineması ile bu kompleks, gerçekleştireceğimiz sosyal faaliyetlerle 24 saat yaşayan bir yapı haline gelecek. İstanbul Rami Kütüphanesi'nde de aynı şeyi hedeflemiştik. Çok şükür bura da artık 7'den 77'e herkesin uğrak mekanı haline gelecek." dedi.

Adana Müze Kompleksinin Açılışı Gerçekleştirildi
Müze kompleksinin büyüklük olarak Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer aldığını aktaran Bakan Ersoy, “Bu yerleşkemiz aynı zamanda Orta Doğu'nun da en büyük müze kompleksi oluyor. Koleksiyon çeşitliliği bakımından Türkiye ve Orta Doğu'nun en zengin müze kompleksi olacak bu mekan, aynı zamanda tescilli endüstriyel mirasın kamuda müze kompleksine dönüştürülen en büyük yapısı unvanını da kazanmış olacak. Türkiye'nin açık ve kapalı etkinlik alanı en geniş olan müze kompleksi haline gelecek bu yapıyı, çevre dostu ve yeşil bina olarak tasarlayan Türkiye'nin tek kamu müzesi olarak da Adana'mıza kazandırmış oluyoruz." şeklinde konuştu.

Adana Müze Kompleksinin Açılışı Gerçekleştirildi
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Vali Dr. Süleyman Elban ile kent protokolü Adana Müze Kompleksinin açılış kurdelesini kestiler.